Kandidati za evropske poslance na razgovoru za zaposlitev

Milka Bizovičar
Danes tudi v Svetu kapitala objavljamo vse odogovore z zaposlitvenega razgovora. Ker vam privoščimo dobro branje.

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor. Tako smo potencialne evropske poslance, iz vsake stranke po enega, povabili na pogovor.

Nismo pa jim povedali, kaj jih čaka. Da so prišli na nekoliko prirejen razgovor za službo, so izvedeli le nekaj minut, preden smo jim zastavili vprašanja.

Najprej smo jih povabili v dvigalo stolpnice in med vožnjo – trajala je dobrih 30 sekund – so morali izpostaviti izkušnje, zaradi katerih menijo, da so idealni kandidati za poslance v Evropskem parlamentu. To je vprašanje, ki ga kadroviki praviloma zastavljajo kandidatom na razgovoru, ko se prijavijo na prosta delovna mesta.

Tudi to, da smo ga zastavili v dvigalu, ni naključje. S tem smo posnemali hitri karierni zmenek v dvigalu. Tako imenovani elevator pitch sicer velja za enega najprepričljivejših orodij za predstavitev samega sebe, ki traja od nekaj deset sekund do nekaj minut. Na primer, za posameznika, ki si želi delati v nekem podjetju, je neprecenljivo, če se v dvigalu z njim »ujame« direktor, kadrovik ali pa nekdo drug, ki ima moč odločanja v tem podjetju. Dokler ne stopi iz dvigala, mora hočeš nočeš poslušati, kaj govori oseba poleg njega. Strokovnjaki za iskanje kadrov poudarjajo, da bi moral vsakdo imeti pripravljen takšen govor.

Druga vprašanja smo kandidatom za evropske poslance postavili v bolj mirnem okolju. Poskrbeli smo, da so bila strokovna, saj so nam jih pripravili v podjetju, ki je specializirano za iskanje kadrov za višje položaje. Skrajšane odgovore kandidatov objavljamo tu, po abecednem vrstnem redu, na spletni strani svetkapitala.delo.si/kariera pa si lahko tudi ogledate, kako so se znašli. Tudi v dvigalu.Več iz rubrike