EU razgovor z Igorjem Šoltesom (VIDEO)

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor.
Fotografija: Igor Šoltes Foto: V. V.
Odpri galerijo
Igor Šoltes Foto: V. V.


Igor Šoltes Foto: A. S. H.
Igor Šoltes Foto: A. S. H.

 

Karierni zmenek v dvigalu z Igorjem Šoltesom si lahko pogledate TUKAJ.

 

Kateri je vaš največji dosedanji uspeh/dosežek?


Pomemben uspeh so otroci in to, da sem vesel, da lahko opravljam svoje delo. Da sem z njim prepričal ljudi, da so me pred petimi leti izvolili v Evropski parlament, kjer sem s predanostjo in z zavzemanjem za prave cilje upravičil njihovo zaupanje.
 

Opišite tri lastnosti, ki jih občudujete pri drugih ljudeh, pa jih sami nimate.


Tek na 42 kilometrov, obvladanje visokih tehnoloških principov in raziskovanje skrivnosti vesolja.
 

Opredelite, kaj pomeni odlično delo na vašem področju.


Odlično delo je tisto, ki nima ugovorov, ki je sprejeto in na koncu da rezultat. To pomeni, da je usmerjeno k ciljem in ovrednoteno z ustreznimi indikatorji.
 

Naštejte pet razlogov, zakaj vas zanima delo evropskega poslanca, in navedite, kje vidite svoj doprinos k blaginji Slovenije.


Moj doprinos je, da sem se zavzemal za tiste teme, ki so v interesu ljudi, tudi Slovenije. Zelo aktivno sem sodeloval pri kampanji za vpis pravice do čiste vode v slovensko ustavo, boril sem se proti trgovinskemu sporazumu med ZDA in Evropo, ki bi zelo poslabšal standarde na področju hrane, okolja, delavskih in socialnih pravic. Za zaščito novinarjev, tudi žvižgačev, ki so prevečkrat potisnjeni na zatožno klop namesto tistih, ki so javni denar skrili v davčne oaze. Borili smo se tudi za pravice manjšin, invalidov. Delo poslanca me zanima, ker lahko dam svoj doprinos pri zelo pomembnih temah, ki so osnova za sprejemanje zakonodaje na evropskem parketu. Ta pa se potem implementira v slovenski pravni red. Tudi v prihodnje se bom zelo zavzemal za socialni steber, ki je ključen. Razumeti moramo, da je treba dati prednost ljudem pred interesom kapitala.
 

Če bi imeli čez en teden nagovor pred Evropskim parlamentom – o kateri problematiki bi govorili in katere rešitve bi predlagali?


Govoril bi o problemu vizije EU. O tem, da smo se znašli na polju okrepljenega nacionalizma in populističnega govora, ki se hrani s frustracijami ljudi, nezadovoljnih s pogledom v svoje denarnice. Rekel bi, da je bistveno ohraniti socialno in družbeno pravičnost. Razkorak med kapitalom in ljudmi je treba zmanjšati, ker dolgoročno kot družba ne bomo uspeli, če bosta gospodarska rast in blaginja samo za nekatere.
 

Izpostavite tri trenutno najbolj pereče izzive v politiki Evropske unije in predlagajte rešitev za vsaj enega izmed njih.


Evropo je razdvojilo vprašanje migrantske krize, drugo je vprašanje okolja. To je glavno vprašanje za našo prihodnost, saj se nanaša na varno hrano in naraščajočo prisotnost plastike vsepovsod. Tretji pomemben izziv pa je razumevanje prihodnosti tudi v smislu varne starosti in varnega okolja.



Več iz rubrike