Kaj storiti, ko se naveličate svoje službe?

Ko imate vsega dovolj, je čas, da prevzamete nadzor nad svojim poklicnim potovanjem.
Fotografija: Ko v službi ne uživate več, je čas za naslednji korak. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Ko v službi ne uživate več, je čas za naslednji korak. Foto: Getty Images/iStockphoto

Vsi smo že bili na točki, ko smo začutili, da nas trenutna služba ne izpolnjuje več in da je čas za naslednji  korak. Vendar pa ni vse tako preprosto. Velikokrat nas namreč pred pomembno odločitvijo ovira nesamozavest in strah pred morebitnim neuspehom in tako se znajdemo v začaranem krogu, ko si želimo pa ne zmoremo.

image_alt
Kako reči ne brez občutka slabe vesti?

Kaj storiti v takem primeru? Novinarka Anniki Sommervill v svoji knjigi The Big Quit bralce spodbuja, naj sami prevzamejo nadzor nad svojim poklicnim potovanjem. Knjiga je surov in iskren vodnik za krmarjenje po korporativni kulturi, ki temelji na osebnih izkušnjah avtorice pri razvozlavanju poklicnega sveta in anekdotah drugih žensk v zahtevnih poklicnih situacijah.

Spodaj navajamo nekaj nasvetov, ki jih Sommervillova podaja skozi knjigo.

Pričakujte več

»Mislila sem, da gre pri delu le zato da najdeš način za dober zaslužek. Dolgo časa sem bila v službi precej nesrečna, vendar sem ta občutek potlačila. Mislim, da je to precej pogosta težnja ljudi, ki se trudijo ostati pri koritu.«

Avtorica svetuje da vedno pričakujte več, hkrati pa se zavedajte, da vam stvari ne bodo prišle na pladnju. Pogosto zavira že sama ideja o sanjski službi. Sanje o idiličnem delovnem mestu s prilagodljivim delovnim časom, odlično ekipo in super projekti so zelo nerealne, meni avtorica. »Pri vsakem delu so projekti, v katerih boste uživali, in projekti, v katerih boste uživali manj. Ugotovite, kaj vam daje energijo, kaj vam polni baterije in kaj vas izčrpava. Če imate dovolj dela, ki vam daje energijo, ste na pravi poti.«

Pazite da vas služba ne privede do izgorelosti. Foto: Getty Images/iStockphoto
Pazite da vas služba ne privede do izgorelosti. Foto: Getty Images/iStockphoto

Naučite se prebroditi krizo

Če vam gre v službi že vse na živce in pri vsaki oviri pomislite na najslabši možni scenarij je to že lahko rdeča zastavica. V tem primeru Sommervillova svetuje, da se poslužujete vseh tehnik, ki vam pomagajo 'prebroditi krizo'.

Zgradite svojo socialno mrežo

Eden izmed nasvetov, ki ga lahko najdete v prej omenjeni knjigi je tudi, da si zgradite svojo socialno mrežo. »Zame je Instagram postal prostor, kjer sem lahko sprostila veliko svojih frustracij - nato pa sem našla pleme žensk, ki so šle skozi podobne stvari in so mi lahko nudile podporo,« pravi avtorica.

Podrobno načrtujte prihodnost

Ko končno izberete pogum za odločilen korak, pred odpovedjo nujno naredite načrt za prihodnost. Kot prvo začnite iskati priložnosti. Med znanci in prijatelji poiščite ljudi, ki bi vam lahko dali delo, tako boste imeli občutek, da imate poslovno mrežo že vzpostavljeno, zaradi pridobljene samozavesti pa bodo naslednji koraki lažji.

image_alt
Koliko dopusta vam pripada?

Ne dovolite da vas strah zadrži

»Zelo me je bilo strah denarja in ideje, da sem odgovorna za proračun. Ena prvih stvari, ki sem jih naredila po odpovedi, je bila, da sem si zapisala, kaj potrebujem za preživetje svoje družine vsak mesec - varstvo otrok, hrano, hipoteko, račune, vse -, da bi ugotovila, s kolikšnim minimumom bom lahko preživela,« je dejala Sommervillova.

Zavedajte se, da kot samostojni podjetnik v večina primerih nimate rednega priliva, oziroma lahko tudi, če veliko delate, ta prihaja z zamikom. Vendar naj vas to ne prestraši, saj lahko s pametnim ravnanjem poskrbite za finančno varnost tudi v najhujšem cunamiju.

Ostanite samozavestni

Tudi v najtežjih trenutkih, ko se vam zdi, da se vam podira svet, ostanite samozavestni in pogumni. »Najpomembnejša lekcija, ki sem se je naučila, je obvladovanje lastnega notranjega kritika, saj menim, da smo pogosto tisti, ki sabotiramo sami sebe, « še pravi pisateljca.

image_alt
V času digitalizacije morajo podjetja pokazati človeškost

Več iz rubrike