Katere so laži o milijarderju Warrenu Buffettu?

Kaj v resnici veste o znanem milijarderju? Nekaj laži vam razkrivamo v nadaljevanju.
Fotografija: Warren Buffett. Foto: Brendan McDermid/Reuters
Odpri galerijo
Warren Buffett. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Warren Buffett je eden najbolj znanih vlagateljev na svetu, ki je s svojim podjetjem Berkshire Hathaway postal milijarder. Navsezadnje je bil desetletja uspešen kot javna osebnost, ki je vlagal v vse vrste podjetij. Torej, kaj v resnici veste o Warrenu Buffettu? Oglejte si nekaj teh laži o njem, ki jih razkrivamo v nadaljevanju.

image_alt
Milijarde Warrena Buffetta za vse otroke tega sveta

Obožuje gotovino

Buffett ima morda milijarde dolarjev portfelja Berkshire Hathaway v gotovini, vendar je v preteklosti rekel, da sovraži gotovino. Gotovina ne prinaša več denarja. Podjetje ima sicer velik denarni položaj, vendar bi Buffett raje našel načine, kako ga vložiti, če se pojavi prava delnica ali podjetje.

Ne mara tehnoloških delnic

Morda je presenetljivo vedeti, da Buffett v svoji pisarni nima računalnika, vendar to ne pomeni, da se boji tehnologije. Pravzaprav je bilo junija 2022 več kot 40 odstotkov delniškega portfelja družbe Berkshire Hathaway vloženih v delnice družbe Apple. Podjetje ima tudi deleže v podjetju za računalništvo v oblaku Snowflake, podjetju za video igre Activision Blizzard in ponudniku storitev za pametne telefone T-Mobile.

Znani milijarder. Foto: Rick Wilking/Reuters
Znani milijarder. Foto: Rick Wilking/Reuters

Vlaga samo v delnice

Buffettov uspeh ni prišel le zaradi izbire delnic. Pravzaprav je vlagal v druga podjetja, kot so Benjamin Moore paints, See's Candies in zavarovanje GEICO, ki zagotavlja zavarovanje lastnikov stanovanj in avtomobilov.

Ima najljubšo delnico za vlagatelje

Čeprav lahko Buffett kupi in proda veliko posameznih delnic za svoj portfelj Berkshire Hathaway, posameznim vlagateljem ne priporoča, da storijo isto. Namesto tega je predlagal, da če želi vlagatelj začeti graditi naložbeni portfelj, razmisli o nakupu indeksnih skladov. 

Ne deluje iz panike 

Buffett je izgubil milijarde dolarjev po prodaji letalskih prevoznikov leta 2020. Pandemija je povzročila strm padec delniškega trga, letalske družbe pa so doživele velik udarec, ko so potniki ostali doma, navaja spletni portal Finance Buzz. Toda delnice so se do konca tega leta ponovno povečale, zaradi česar je Buffett ostal brez morebitnega dobička, potem ko je prodal položaje družbe Berkshire.

image_alt
Srečni bogataši

Je lastnik velike hiše

Ena izmed denarnih lekcij, ki se je lahko lahko naučite od Buffetta, je, da ostanete varčni ne glede na to, koliko denarja imate. Morda boste presenečeni, ko ugotovite, da milijarder iz Omahe dejansko še vedno živi v Omahi in nima velikega dvorca. Namesto tega Buffett še naprej živi v skromnem domu, ki ga je kupil leta 1958.

Ima drag avto 

Buffett je morda nekoliko zapravljal, ko je leta 2014 kupil Cadillac, vendar ima avto maloprodajna cena okoli 45.000 dolarjev. To je daleč od dragega športnega avtomobila ali luksuznega avtomobila visokega razreda, za katerega bi morda pričakovali, da ga bo imel eden najbogatejših ljudi na svetu. Tudi nove avtomobile redko kupuje.

Warren Buffett je sicer uspešen kot vlagatelj s portfeljem družbe Berkshire Hathaway, toda čeprav se lahko naučite vlagati svoj denar, če veste, kam Buffett nalaga svoj denar, se boste morda želeli držati tistega, kar je za vas najboljše, ko gradite svoj naložbeni portfelj.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Več iz rubrike