Kaj možgane ohranja aktivne in zmanjšuje tveganje za demenco?

Strokovnjaki so 11 let analizirali podatke o zdravstvenem stanju več kot 500.000 ljudi, ki ob zaposlitvi niso imeli demence.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Getty Images/iStockphoto

Telesna vadba je lahko koristna pri zmanjševanju tveganja za nastanek demence. Strokovnjaki so 11 let analizirali podatke o zdravstvenem stanju več kot 500.000 ljudi, ki ob zaposlitvi niso imeli demence v nedavno objavljeni raziskavi. Udeležence so prosili, naj izpolnijo vprašalnike, ki podrobno opisujejo njihovo vključenost v telesne dejavnosti. Sledili so tudi njihovo dovzetnost za demenco na podlagi družinske zgodovine.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Tveganje za razvoj demence se je zmanjšalo za 35 odstotkov pri ljudeh, ki so se redno ukvarjali z živahnimi dejavnostmi, kot sta vadba in šport. Opravljanje rednih gospodinjskih opravil je zmanjšalo tveganje za 21 odstotkov.

Huan Song, eden od avtorjev raziskave je za New York Times povedal, da bi celo ljudje, katerih genetska zgodovina je bila povezana s potencialnimi tveganji za demenco, lahko uporabili telesno dejavnost za zmanjšanje svoje dovzetnosti za demenco.

Toda telesna vadba je lahko le varovalo pred pojavom demence, pravi Dan Jonhenry, franšizni poslovni trener in strokovni trener za Retro Fitness. »To je bolj preventivni ukrep za ohranjanje zdravja, preden bo za to prepozno,« pravi in dodaja »Trenutno ni zdravila za demenco ali Alzheimerjevo bolezen.«

6 vaj za zmanjšanje tveganja za demenco

Telesna vadba pripomore k zmanjšanju dovzetnosti za demenco. Foto: Maksym Belchenko/Getty Images/iStockphoto
Telesna vadba pripomore k zmanjšanju dovzetnosti za demenco. Foto: Maksym Belchenko/Getty Images/iStockphoto

Po besedah ​​Johna Henryja in Silky Singha Pahlajanija, kliničnega profesorja vedenjske nevrologije in nevropsihiatrije na Weill Cornell Medicine, je tukaj nekaj vaj, ki bi jih lahko dodali svoji rutini. Te so:

  • Hoja ali hoja na moč.
  • Vožnja s kolesom ali sobnim kolesom.
  • Plavanje.
  • Tek.
  • Kardio vadba.
  • Krožni trening.

Kar je dobro za srce, je dobro za možgane

Od različnih vrst vaj lahko kardio največ prispeva k zdravju možganov in vam pomaga ohraniti spomine, pravi Pahlajani. »Svojim pacientom vedno govorim: Kar je dobro za srce, je dobro za možgane. Cilj je resnično povečati srčni utrip, vsaj za 30 minut in vsaj tri do štirikrat na teden.«

image_alt
5 navad s katerimi po nepotrebnem zapravljate denar

John Henry pravi, da zmerna aerobna vadba pri 70 odstotkih vašega najvišjega srčnega utripa lahko pomaga vašemu telesu priti do celic v možganih s kisikom. To hrani vaša možganska tkiva s hranili in uravnava pretok krvi, dodaja.

Svoj srčni utrip lahko spremljate z merilnikom srčnega utripa, da ugotovite, ali ste dosegli mejo 70 odstotkov. Poiščite hobi, ki je aktiven, vendar vam bo še naprej pomagal pri učenju in znanju več. To je tisto, kar ugotavljajo, da resnično pomaga pri zdravju možganov. »Telesna aktivnost in hobiji naj tečejo vzporedno. Zato je pomembno, da naredimo obe stvari in da se, če je le mogoče, prekrižata in prepletata. Nikoli ni prepozno začeti telovaditi,« pravi Pahlajani, »Začnite nekje, kjer koli, kateri koli dan. Začnite počasi in se nato pomaknite naprej.«

image_alt
Katerih 9 denarnih nasvetov v času recesije ponuja milijonarka?

Več iz rubrike