Katerih 9 denarnih nasvetov v času recesije ponuja milijonarka?

Predstavljamo vam nekaj »pravil« v času recesije, ki je po mnenju mnogih strokovnjakov priložnost, da uredite svoje finance.
Fotografija: Recesija je po mnenju mnogih strokovnjakov namreč priložnost, da uredite svoje finance. Foto: Gettyimages
Odpri galerijo
Recesija je po mnenju mnogih strokovnjakov namreč priložnost, da uredite svoje finance. Foto: Gettyimages

Vas skrbi, kakšno bo vaše finančno stanje čez eno leto ali celo nekaj mesecev? Ob vseh nenadnih spremembah ni odveč nekaj časa nameniti finančnim spremembam in se pripraviti za primer še večje recesije.

image_alt
Je predčasna upokojitev pametna ideja?

Recesija je po mnenju mnogih strokovnjakov namreč priložnost, da uredite svoje finance. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj »pravil« v času recesije, ki jih priporoča, Ann Kaplan, ustanoviteljica iFinance, matičnega podjetja Medicard, Petcard, Dentalcard, iFinance Tech in iFinance Home Improvement.

Zgradite 12 do 24 mesečni sklad za nujne primere

V stabilnem gospodarstvu strokovnjaki priporočajo varčevanje v višini treh do šestih mesecev življenjskih stroškov, toda nekateri gredo še korak dlje in predlagajo, da si imate privarčevanega denarja za 12 do 24 mesecev, če bi slučajno nenadoma izgubili ali pustili službo.

Zmanjšajte dolg z visokimi obrestmi

Preverite ali se lahko pogajate za obrestne mere vaše kreditne kartice. To lahko utemeljite  s tem, da ste z njimi že dolgo ali imate dobro zgodovino pravočasnih plačil. Če znižanje obrestne mere ni možnost, razmislite o prenosu dolga na kartico z nižjo obrestno mero.

Kupujte »na veliko«, če si to lahko privoščite

Vse, kar je danes prihranek pri stroških, boste potrebovali in uporabljali v prihodnosti ter vam bo kasneje prihranilo še več denarja, če se bo inflacija nadaljevala. Nepokvarljive stvari, kot so toaletni papir, zobna pasta, šamponi in mila ali celo konzervirana hrana, so odlični nakupi v tovrstnih negotovih stanjih.

Nepokvarljive stvari, kot so toaletni papir, zobna pasta, šamponi in mila ali celo konzervirana hrana so odlični nakupi v tovrstnih negotovih stanjih. Foto:Daniel Munoz/Reuters
Nepokvarljive stvari, kot so toaletni papir, zobna pasta, šamponi in mila ali celo konzervirana hrana so odlični nakupi v tovrstnih negotovih stanjih. Foto:Daniel Munoz/Reuters

Nakupovanje zamrznjenih izdelkov

Če vedno kupujete sveže sadje in zelenjavo, razmislite o nakupu zamrznjenega. Pogosto so izdelki, ki jih najdete v zamrzovalnem delu, prav tako zdravi, toda obstanejo več časa in stanejo bistveno manj.

Ne kupujte le blagovnih znamk

Osnovne predmete, kot so vrečke za smeti, žarnice, papir, ličila, šamponi, hrana za hišne živali, konzerve in druga živila, je pogosto mogoče kupiti po nižji ceni in na splošno ponujajo skoraj enak izdelek kot tiste, ki so podprte z znamko.

Upoštevajte stroške goriva

Če nakupujete ali hodite po opravkih, izračunajte, kako lahko opravite več nalog na enem izletu namesto večkratnih potovanj. Če je za izdelek, ki ga kupujete, na voljo brezplačna dostava, ga raje naročite, namesto da se odpeljete ponj.

Vlagajte v industrije, odporne na recesijo

Strah pred nakupom napačnih delnic je mogoče ublažiti z vlaganjem v uveljavljena, znana podjetja. Vlagatelji bodo morda želeli razmisliti o sektorjih, ki se na splošno dobro obnesejo v gospodarski upočasnitvi, kot so potrošniške osnovne storitve, komunalne storitve in zdravstvo.

image_alt
Amazon zapira svoje obrate

Junija je Jim Cramer s CNBC povedal gledalcem oddaje Mad Money, da med recesijo svetuje nakup »oprijemljivih« delnic: »Želite imeti podjetja, ki delajo resnične stvari in delajo resnične stvari ter pri tem ustvarjajo dobiček.« V drugem segmentu je dejal, da »lahko zaloge hrane postanejo varna zatočišča proti recesiji.«

Če razmišljate o spremembi kariere, poiščite delovna mesta odporna na recesijo

Čeprav med recesijo nobeno delo ni popolnoma varno, nekatera delovna mesta, kot so tista v osnovnih storitvah, nudijo več varnosti. Med njimi so: medicina, poučevanje, pravo, računovodstvo, javna varnost, komunalne službe, ravnanje z odpadki in druga delovna mesta, ki skrbijo za delovanje družbe.

Ustvarite dodatne vire dohodka

Eno največjih tveganj s katerimi se soočajo potrošniki med recesijo, je izguba dohodka. Zmanjšajte to tveganje tako, da prevzamete dodatno službo. Lahko poiščete dodatno, urno zaposlitev s prilagodljivim delovnim časom (npr. natakar ali strežaj, dva poklica, ki trenutno ponujata veliko prostih delovnih mest).

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Več iz rubrike