Amazon zapira svoje obrate

Upočasnjena rast prodaje je Amazon prisilila v zaprtje številnih svojih obratov in opustitev načrtov za optimizacijo poslovanja.
Fotografija: Skeniranje izdelkov. Foto: Robert Galbraith/REUTERS
Odpri galerijo
Skeniranje izdelkov. Foto: Robert Galbraith/REUTERS

Kot poročajo tuji mediji, naj bi največji spletni trgovec zaprl obstoječe ali opustil načrte za odprtje novih obratov. Bloomberg navaja, da naj bi šlo za 42 objektov, s skupno več kot dva milijona kvadratnih metrov uporabnih površin.

Prav tako pa naj bi podjetje preklicalo tudi nekaj evropskih projektov, večinoma v Španiji. Do ukrepov je privedla upočasnjena rast prodaje, ki je Amazon prisilila v zmanjšanje obsega dostavne dejavnosti.

image_alt
Amazon: »Vredni smo 30 milijard. Kaj lahko storimo za vas?«

Zaposleni bodo premeščeni

Prav ta teden je Amazon opozoril uradnike v Marylandu, da namerava prihodnji mesec zapreti dve dostavni postaji v mestih Hanover in Essex blizu Baltimorja, ki zaposlujeta več kot 300 ljudi.

Zaprtje v Marylandu je del pobude za prenos dela v sodobnejše stavbe, pravi Amazon. »Redno preučujemo, kako lahko izboljšamo izkušnje svojih zaposlenih, partnerjev, voznikov in strank, kar vključuje tudi nadgradnjo naših objektov. V okviru teh prizadevanj bomo zaprli dostavni postaji v Hanovru in Essexu ter vsem zaposlenim ponudili možnost prehoda na več različnih dostavnih postaj v bližini,« je dejala Amazonova tiskovna predstavnica Maria Boschetti.

image_alt
Bezos si bo moral zamisliti manjšo igračo

Največji četrtletni upad v zgodovini podjetja

Amazonov nepremičninski imperij je med pandemijo eksplodiral zaradi velikega povpraševanja, zaradi česar ima podjetje zdaj presežek prostorov. Od sredine leta 2021 do aprila 2022 naj bi namreč podvojil obseg svojih dejavnosti in delovne sile.

Ko so med pandemijo kupci, ki so bili primorani ostati doma, začeli kupovati na spletu, se je Amazon odzval tako, da je v dveh letih podvojil velikost svojega logističnega omrežja. Hitra izgradnja pa je presegla zmogljivosti tekmecev in partnerjev, kot so Walmart Inc, United Parcel Service Inc. in FedEx Corp.

Priprava paketov. Foto: Robert Galbraith/Reuters
Priprava paketov. Foto: Robert Galbraith/Reuters

Nekaj časa je Amazon približno vsakih 24 ur nekje v ZDA odprl novo skladišče. Podjetje se je takrat odločilo, da bo gradilo na zgornji meji svojih napovedi glede povpraševanja kupcev in da se bo raje odločilo, da bo imelo preveč skladiščnih prostorov kot premalo.

Zdaj pa se je glavni izvršni direktor Andy Jassy zavezal, da bo odpravil del širitve iz obdobja pandemije, ki je Amazonu povzročila takšen presežek. Podjetje je običajno zmanjšalo število urnih delavcev tako, da je puščalo prosta delovna mesta, upočasnilo zaposlovanje in poostrilo disciplinske standarde ali standarde produktivnosti. V drugem četrtletju se je Amazonova delovna sila zmanjšala za približno 100 000 delovnih mest, kar je največji četrtletni upad v zgodovini podjetja, še navaja Bloomberg.

image_alt
Prihaja novi iPhone 14

Več iz rubrike