Brezskončni potencial

Potencial se skriva v niču, do katerega zopet pridemo s spuščanjem oziroma luščenjem plasti.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Znan Zenovski rek pravi takole; v niču se skriva brezkončni potencial.

To pomeni, da se vsa človeška bitja rodimo brez posedovanja česarkoli. Pridemo iz niča, nato se začne naš osebni um polniti z informacijami, ki jih pridobivamo iz okolja in na osnovi izkušenj. V tem niču se v resnici skriva brezkončni potencial, kar pomeni, da se zmeraj lahko obrnemo v katerokoli smer in izberemo katerokoli misel. Torej nič pomeni potencial in veliko vsebine pomeni zamegljenost potenciala. Po domače povedano, v kolikor se začnemo izgubljati v premišljevanju, izgubimo stik s potencialom, s kreativnimi idejami in domišljijo.

image_alt
Zakaj meditacija?

Potencial se skriva v niču, do katerega zopet pridemo s spuščanjem oziroma luščenjem plasti, ki so se nam nabrale tekom življenja ter z vračanjem k srcu in preprostosti.

Poskusite z eno družabno igro in preverite koliko ste se sposobni dotakniti potenciala in domišljiji pustiti prosto pot. Igra gre takole; narišite 12 preprostih sličic (vsako na svoj papir), izbirate lahko znotraj različnih področij, ki se nanašajo na: čustva, nebo, prostore, dejanja, fantazijo, človeško telo, živali, hobije, potovanje, zgodovino,... Primer sličic: zvezda, luna, gozd, votlina, ljubezen, veselje, govoriti, misliti, roka, uho, pajek, pes,...

Te sličice potem premešajte, jih razgrnite na mizo in pričnite z igro. Prvi na levi izbere sličico ki ga najbolj pritegne in prične okoli te sličice pripovedovati zgodbo. Naslednji potem izbere drugo sličico in nadaljuje zgodbo prvega ter jo nadgradi z zgodbo okoli svoje sličice,... dokler zadnji ne uporabi zadnje sličice s katero zaključi zgodbo, ki so jo vsi gradili. Tukaj ni zmagovalcev ali poražencev, pomembno je, da pustite svoji domišljiji prosto pot.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

S to igro nimate težav, v kolikor ste osvobojeni prepričanj, da je kaj prav ali narobe, ne sodite, se znate sprostiti, pustiti domišljiji prosto pot in se razigrati. Tisti, ki postanejo zaradi igre napeti in preveč premišljujejo kaj bodo ob sličici povedali, se še niso osvobodili pretiranega nadzora, zaradi preveč premišljevanja težje pridejo do dobrih idej in si ne dovolijo, da bi domišljija stekla skozi njih. Preveč se tudi ukvarjajo s tem kako bo nekaj izpadlo ali se bodo osmešili, kaj si bodo drugi mislili ali bo povedano smiselno, itd...Posledica je, da se ne razigrajo in ne sprostijo. Potencial pa uporabijo v zelo omejenih okvirjih, ki so si jih postavili sami.

Preprosta igrica, ki pa pove veliko kje smo, kje je še prostor, kjer se moramo osvoboditi lastnih omejitev, se vrniti k niču in potencialu, ki se skriva v njem. Zanimivo je tudi opazovati otroke med to igro. Bodite pozorni kako so neobremenjeni in kako zelo se lahko razigrajo in pustijo domišljiji prosto pot ter uporabijo svoj neomejeni potencial.

image_alt
Zakaj je spomin na strah vtisnjen v možgane?

Igra ponuja tudi obliko osvobajanja od stresa, ki je plod našega načina upravljanja z umom in vsemi lastnimi prepričanji ter vzorci, ki nam onesnažujejo ter onemogočajo pot do čistine, neskončnega potenciala in duševnega miru.

Živimo namreč  v obdobju stalnih informacij, ki so nam dostopne v vsakem trenutku in kjerkoli. Ravno zaradi tega je pomembno, da si v umu zgradimo stikalo za vklop in izklop in smo zavestni kaj in kdaj nekaj delamo.

Poskušajte si zamisliti vrata, ki jih lahko odprete. Nato si predstavljajte tla, kjer se nahaja vaš dom, ki so prva vrata. Ko odidete od doma, greste skozi ta prva vrata in misli se vam začnejo usmerjati k poslu. Vrata avtomobila so druga namišljena vrata, ko greste skozi njih začnete planirati delovni dan. In končno, ko prispete do službe in greste skozi tretja vrata, ste pripravljeni, da se osredotočite na posel. Na koncu delovnega dne, ko se zopet vrnete do prvih vrat je pomembno, da službo pustite za seboj. Sledi čas sproščanja. Čas uživanja v družinskem življenju.

To je zagotovo najboljši način mentalnega osvobajanja od stresa

Pomembno se je osvoboditi strahu pred spremembo. Naučiti se moramo prilagajati in preklapljati med različnimi vlogami. Biti fluidni in se znati odvezati od preteklosti, ki nas lahko oropa trenutnega življenja in duševnega miru.

In potencial?

Zmeraj je na voljo, od nas pa je odvisno koliko ga bomo v življenju izkusili. Na vseh področjih in v vseh časovnih obdobjih. Večkrat, kadar izgubljamo smisel in veselje, se je dobro spomniti, da je življenje v resnici igra, kjer se učimo. Vsi pridemo iz niča ter vsi gremo v nič. Tisto vmes pa sta naša rast in učenje.

image_alt
Strokovnjakinja: 4 živila, ki slabijo spomin in možgane

Več iz rubrike