Vse igrače in nobene radosti

Ne glede na koliko uspeha, denarja in materialnih dobrin uspe nekdo nabrati v življenju, vse to ga samo po sebi ne bo pripeljalo do zadovoljstva in miru.
Fotografija: Foto: Getty Images, iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images, iStockphoto

Ne glede koliko poslovnega uspeha, denarja in materialnih dobrin uspe nekdo nabrati v življenju, vse to ga samo po sebi zagotovo ne bo pripeljalo do zadovoljstva in notranjega miru.

Po drugi strani tudi življenje v bistveno manj razvitem okolju ne pomeni avtomatično manj radosti in miru, v kolikor so osnovne potrebe zadovoljene (lakota in streha nad glavo).

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

V sodobnem poslovnem svetu je trenutno  vse podvrženo visokemu ritmu, novosti prihajajo ven na dnevni ravni, novice, tehnološki produkti, medicina, celo odnosi postajajo hitri in žal tudi plitki. Na voljo so nam vse igrače tega sveta, a kaj, ko to v resnici ne prinese radosti.

Ali v tem visokem ritmu sploh imamo izbiro kako delovati, se odzivati in graditi svoje življenje?

Da, v kolikor se zavestno odločimo koliko časa in energije bomo čemu namenili. Če si odgovorimo iz kje prihajajo impulzi potrošništva in potrjevanja.

Lahko pa se tudi ozremo malo v smeri vzhoda, kjer prav tako delujejo zelo aktivni ljudje, kot na primer Zen mojstri in jogiji. Tudi njihov tempo je visok, imajo javne seminarje, pišejo knjige, dajejo intervjuje, vodijo Zen centre, so aktivni v aktivizmu, a njihov notranji svet je miren, radosten in stabilen.

Kje se skriva odgovor?

Vse kar ustvarjajo jemljejo kot igro, delajo kar delajo ampak ob tem niso obremenjeni s tem, da bi karkoli dosegli. Niso navezani na svoje rezultate, knjige, prepoznavnost. Pripravljeni so na spremembe in se jim ne upirajo.

image_alt
Tao te Ching

Pomembno je, da zavzamemo tako perspektivo, ki bo prinesla notranji mir in zadovoljstvo, obenem pa ohranimo naša prizadevanja po ustvarjanju. Ko nam uspe preprosto samo biti, delanje in pridobivanje naravno prideta do nas.

Radost je torej stanje duha. Stanje notranje svetlobe, ki jo zavestno spuščamo v svet. Koliko svoje svetlobe bomo spustili med ljudi, odnose, delo? To so vprašanja, ki si jih moramo dnevno postaviti.

Ko bo prihajala energija za delo iz tega prostora znotraj nas, bo tudi vse čemur bomo posvečali energijo delovalo na nas nazaj svetlo. Gre samo za izmenjavo energije.

Vse je stvar notranjega stanja in perspektive kako pristopamo k življenju in delovanju ter kakšen odnos imamo do dejstva, da bo vse nekoč tudi odšlo iz našega življenja.

image_alt
Zanimiva dejstva o našem planetu Zemlja

Več iz rubrike