7 znakov, da imate narcisoidnega šefa

Narciosiden šef lahko vaše življenje spremeni v nočno moro. Kako to še pravi čas prepoznati?
Fotografija: Narcisoiden vodja v podjetju toksično vpliva na zaposlene. Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
Narcisoiden vodja v podjetju toksično vpliva na zaposlene. Foto: Depositphotos

Če imate narcističnega šefa, ni nujno, da dobesedno pomeni, da ima vaš vodja osebnostno motnjo, pravi Amy Morin, psihoterapevtka, predavateljica psihologije na univerzi Northeastern in voditeljica oddaje The Verywell Mind Podcast. Nekateri šefi preprosto kažejo narcisoidno vedenje – na primer pomanjkanje empatije ali pa se vse vrti okoli njih, kar lahko vaše življenje spremeni v nočno moro. 

image_alt
4 stvari, ki jih morajo vodje narediti, ko se soočijo z negotovostjo

Narcisoidni šefi lahko močno vplivajo na vašo srečo, odnose in lahko celo povzročijo, da izgorite. Študija iz leta 2020, ki so jo vodili raziskovalci v Pakistanu, je pokazala, da narcistično vodenje negativno vpliva na zadovoljstvo in dobro počutje zaposlenih, navaja CNBC. Zanimivo je, da je imelo manjši učinek na delovno uspešnost, vendar je še vedno povečalo stres pri zaposlenih in namero, da odnehajo.

»Narcisoidni ljudje dobijo vodilne položaje, ker se »obnašajo, kot da vedo, kaj delajo, in to počnejo samozavestno,« pravi Morinova. Navsezadnje ti voditelji bolj škodijo kot pomagajo.

Kakšni so znaki narcisoidnega šefa?

Predvsem cenijo občudovanje

Narcisoidni šefi se namenoma obkrožijo z zaposlenimi, ki jih zasipajo s komplimenti in jih cenijo pred drugimi zaposlenimi, ki bi lahko bolje opravljali delo, pravi Morin.

To je zato, ker narcistični šefi svojo lastno vrednost utemeljujejo z občudovanjem drugih. »Laskanje bo pripeljalo ljudi precej daleč s šefom, ki je narcisoiden,« pravi Morin. "Za občudovanje bodo storili vse, kar lahko."

Pokažejo zelo malo empatije

Narcističen šef ima morda malo tolerance do vaših težav v službi ali dogodkov v vašem osebnem življenju. Če pokličete, da ste bolni ali imate družinske nujne primere, bodo verjetno vztrajali, da lahko še vedno delate ali pa bodo imeli hudomušno pripombo, ki bo zavrnila vse, skozi kar greste.

Kot orodje uporabljajo jezo in agresijo

Nekateri šefi lahko občasno izgubijo živce. Toda narcistični šefi uporabljajo jezo in agresijo kot orodje manipulacije za nadzor zaposlenih na delovnem mestu, pravi Morinova.

Ti šefi lahko udarijo s pestjo po mizi, povzdignejo glas ali ponižajo zaposlene, ki govorijo proti njim. Takšno vedenje uporabljajo, da prestrašijo zaposlene, da naredijo, kar hočejo, na primer, da ostanejo tiho o pomislekih, ki jih morda imajo.

Bahajo se s tem, da so nad pravili

Morinova pravi, da se bo narcisoidni šef zelo potrudil in vsem pokazal, da pravila zanje ne veljajo. Tovrstni cilj je opomniti zaposlene, da so nadrejeni in bolj upravičeni do določenih privilegijev.

image_alt
Elon Musk med Američani zelo nepriljubljen

Narcisoidni šef lahko na primer dovoli zaposlenim, da rezervirajo konferenčne sobe v pisarni, vendar si pridržuje pravico, da kogar koli v trenutku izloči, če se mu zdi, da je eden od njihovih sestankov pomembnejši.

Nikoli ne bodo priznali svojih napak

Nikoli ne boste videli narcističnega šefa priznati, da se moti, pravi Morinova. Zanikali bodo vse, tudi če so bili drugi priča njihovim napakam iz prve roke in bodo obsodili vsakogar, ki bo omenil napake.

Na primer, lahko vam pozabijo povedati, da je treba opraviti določeno nalogo in potem, ko je ne dokončate, bodo vztrajali, da so vam rekli, da to storite. Ne bodo priznali, da so pozabili ali da so vam dali nejasna pričakovanja.

Narcisoidni šefi se namenoma obkrožijo z zaposlenimi, ki jih radi zasipajo s komplimenti. Foto: Shutterstock
Narcisoidni šefi se namenoma obkrožijo z zaposlenimi, ki jih radi zasipajo s komplimenti. Foto: Shutterstock

Vztrajali bodo, da so vam dali prava navodila in vas poskuašali prepričati, da se počutite norega ali da ne opravljate dobro svojega dela.

Vedno poskušajo biti videti kot junaki

Narcisoidni vodje se bodo vedno znašli v situacijah, ko bodo videti kot junaki zgodbe. Morda so zaslužni za velik skok dobička svojega podjetja ali pa celo uprizorijo težavo, da bi jo lahko prvi rešili. Vse to je povezano z njihovo ljubeznijo do občudovanja. Želijo se jim zahvaliti, ker so domnevno rešili podjetje.

Vedno govorijo z avtoriteto

Avtoritativno govorjenje je lahko odlična vodstvena lastnost, ko pa to počnejo narcisoidni šefi, to pogosto uporabijo kot način za napihovanje lastnega ugleda. Morda pretiravajo s svojimi dosežki, pravijo, da imajo prave odgovore, čeprav jih nimajo, ali dajejo navodila, ki ne upoštevajo ničesar, kar bi lahko šlo narobe. Samozavestno bodo govorili in vodili, vendar verjetno niso pripravljeni razmišljati o neuspehu ali kaj storiti, če se načrti ne izidejo. 

image_alt
Vodenje z ljubeznijo: predanost k skupni blaginji in poslanstvu

Več iz rubrike