Elon Musk med Američani zelo nepriljubljen

Nedavna raziskava je razkrila, da skoraj 40 odstotkov Američanov ne mara najbogatejšega Zemljana.
Fotografija: Američani ne marajo Elona Muska. Foto: ANDREW KELLY/Reuters
Odpri galerijo
Američani ne marajo Elona Muska. Foto: ANDREW KELLY/Reuters

Nova raziskava, ki jo je izvedla platforma za napovedovanje trendov Exploding Topics, je pokazala, da ima 38,2 odstotka Američanov do Elona Muska negativno mnenje.

Analitiki so za potrebe študije pregledali več kot 78.000 tvitov Američanov v zadnjih 12 mesecih. Ob tem so uporabili algoritem za analizo čustev, ki ga je izdelala britanska univerza Cardiff. Poleg podatkov s Twitterja so zbrali tudi podatke o iskanju v Googlu in preverili, v katerih državah je največ zanimanja za Muska.

image_alt
Musk po novici o desetem otroku: skrbim za rast prebivalstva v ZDA

Kaj so ugotovili?

Zanimivo, da glede na to, da se podjetnik tehnično še vedno pogaja o nakupu Twitterja, večina ameriških uporabnikov niso ravno Muskovi oboževalci.

  • Skoraj 40 odstotkov objav o Elonu Musku v zadnjih 12 mesecih je bilo negativnih, medtem ko je bilo 19,2 odstotka pozitivnih.
  • Od vseh zveznih držav imajo Elona Muska najraje Havajci, saj je delež pozitivnih tvitov na račun tehnološkega podjetnika največji (272 na 1 000 objav).
  • Prebivalci zvezne države Delaware so do Muska najpogosteje negativno nastrojeni, kar 465 tvitov na 1000 tvitov izraža neodobravanje, tesno pa jim sledi Maine (448).
  • Največ zanimanja za Elona Muska imajo prebivalci Massachusettsa, kjer je mesečni obseg iskanj 1069 na 100.000 objav.
  • V Georgii je zanimanje za Muska majhno, saj ga v Googlu mesečno išče le 60 prebivalcev na 100.000.

Musk je skoraj tako znan po tem, da sproža spore na Twitterju, kot po svojem statusu milijarderja. Zato ni presenetljivo, da je v zadnjih nekaj letih, še posebej pa v zadnjem času, na Twitterju močno razburkal javnost.

Elon Musk na Twitterju večkrat razburka javnost. Foto: DADO RUVIC/Reuters
Elon Musk na Twitterju večkrat razburka javnost. Foto: DADO RUVIC/Reuters

Napoved nakupa (še posebej med elito) zelo priljubljenega družabnega omrežja, je razdelila narod. Nekateri so ga videli kot mesijo, ki bo rešil svobodo govora, medtem ko so drugi grozili, da bodo bojkotirali Twitter, če ga bo kupil.

Havaji najbolj naklonjeni

Prebivalcem Havajev je ustanovitelj Tesle najbolj všeč med vsemi državami, po mnenju poznavalcev je to posledica njegovega najnovejšega dogovora z letalsko družbo Hawaiian Airlines in podjetjem SpaceX, ki bo vsem potnikom na čezpacifiških letih omogočil brezplačen dostop do hitrega interneta. Med drugimi državami, ki kažejo pozitivno mnenje do Muska, je tudi Aljaska (252 pozitivnih tvitov na 1 000 objav), sledi ji Idaho (238 pozitivnih tvitov na 1 000 objav).

image_alt
Kakšne so prehranjevalne navade uspešnih ljudi?

»Elon Musk razdvaja, to je samoumevno, vendar smo želeli ugotoviti, kje so razhajanja in kako je videti ves spletni klepet o milijarderju. Naša študija je pokazala, da je bila v 40 državah največkrat obravnavana tema 'svoboda govora', pri čemer so ljudje tako z jezo kot z veseljem tipkali, da Musk kupuje Twitter,« je dejal Brian Dean, soustanovitelj in izvršni direktor, Exploding Topics.

Muska vsak mesec v želji, da bi izvedeli več o njegovem življenju in namerah, pogugla več kot 2,6 milijona ljudi, zato se ameriška javnost statistično še nikoli ni tako zanimala zanj, kot leta 2022, odkar se je začela saga o prevzemu Twitterja, so še pokazali rezultati raziskave.  

image_alt
Premoženje najbogatejših strmo pada

Več iz rubrike