Premoženje najbogatejših strmo pada

V petih mesecih naj bi namreč Elon Musk, Jeff Bezos in Bill Gates skupaj izgubili kar 153 milijard dolarjev.
Fotografija: Elon Musk je izgubil več kot 70 milijard dolarjev. Foto: ANGELA WEISS/AFP
Odpri galerijo
Elon Musk je izgubil več kot 70 milijard dolarjev. Foto: ANGELA WEISS/AFP

Neto premoženje nekaterih najbogatejših ljudi na svetu in največjih imen v svetu tehnologije se je letos zmanjšalo. V petih mesecih naj bi namreč Elon Musk, Jeff Bezos in Bill Gates skupaj izgubili kar 153 milijard dolarjev.

image_alt
Srečni bogataši

Musk ostaja na vrhu lestvice

Potem ko so tehnološke delnice v času pandemije dosegle nove najvišje vrednosti, so letos zaradi sprememb na trgu in zaskrbljenosti zaradi inflacije doživele močan padec.

Glede na Bloombergov indeks milijarderjev se je Muskovo premoženje zmanjšalo za 73,2 milijarde dolarjev, Bezosovo za 65,3 milijarde dolarjev, Gatesovo pa za 15,1 milijarde dolarjev.

Billa Gatesa je padec delnic tehnoloških velikanov še najmanj prizadel. Foto: ANDREAS GEBERT/Reuters
Billa Gatesa je padec delnic tehnoloških velikanov še najmanj prizadel. Foto: ANDREAS GEBERT/Reuters

Od vseh je finančno 'najbolj prizadet' Musk. Njegova neto vrednost, ki je v veliki meri vezana na delnice Tesle, je namreč novembra leta 2021 dosegla zavidljivih 340 milijonov dolarjev, prejšnji mesec pa je padla na 201 milijardo dolarjev, navajajo tuji mediji. Trenutno je (še vedno) najbogatejši Zemljan, glede na podatke Forbesa vreden 215 milijard dolarjev.

Gates še najmanj prizadet

Medtem ko je neto vrednost Bezosa ocenjena na 135 milijard dolarjev, je Bill Gates vreden 121,4 milijarde dolarjev. Tudi tretji najbogatejši človek na svetu, Bernard Arnault, predsednik francoskega luksuznega konglomerata LVMH, je izgubil precej denarja. Svojo vrednost je namreč zmanjšal za skoraj 45 milijard dolarjev. Trenutno je ocenjen na 137 milijard dolarjev.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Bezos, ustanovitelj Amazona, ima v lasti še vedno približno 50 milijonov delnic podjetja v vrednosti 115 milijard dolarjev.

Delnica družbe je 10. maja padla za več kot 40 odstotkov z 52-tedenske največje vrednosti 3773,08 dolarja, ki ga je dosegla julija leta 2021. To je sledilo 11-odstotnemu padcu 29. aprila letos, potem ko je velikan spletne trgovine objavil razočaranje nad dobičkom v prvem četrtletju.  

Musk ima 15,6-odstotni delež v družbi Tesla, vreden približno 122 milijard dolarjev. Poznavalci so prepričani, da je k padcu delnice za skoraj 37 odstotkov pripomogla tudi odločitev za prevzem Twitterja.

Ker ima Gates razpršen portfelj, so padci delnic na njegovo premoženje malo vplivali. Izgubil je namreč 'le' 15 milijard, navaja Business Insider.  

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Več iz rubrike