Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Na svetu je danes več milijarderjev kot kdajkoli prej. Po zadnjih podatkih naj bi jih bilo 2755, kar je 660 več kot v letu 2020.
Fotografija: Warren Buffett. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Odpri galerijo
Warren Buffett. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Na svetu je danes več milijarderjev kot kdajkoli prej. Po zadnjih podatkih naj bi jih bilo 2755, kar je 660 več kot v letu 2020. Mnogi imajo danes tudi več bogastva. Forbes je objavil seznam milijarderjev po svetu za leto 2021, na katerem je kar 88 odstotkov milijarderjev bogatejših kot pred letom dni. Ocena skupnega premoženja v lasti vseh milijarderjev znaša 11,54 bilijona evrov. V letu 2020 je bila skupna vrednost premoženja nižja, in sicer je znašala 4,4 bilijona evrov.

Med najbogatejše milijarderje sodijo Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Larry Page, Mark Zuckerberg in Warren Buffett.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Največ milijarderjev v ZDA

Po podatkih Forbesa živi največ milijarderjev v ZDA. Tam jih je 724, med njimi sta tudi Bezos in Musk. Kitajska se glede na število milijarderjev nahaja na drugem mestu. Tam se nahaja 698 milijarderjev. ZDA in Kitajska se skupaj ponašata z več kot 50 odstotkov skupne populacije milijarderjev. Ta dva trga sta tudi zaradi tega pomembna za luksuzne blagovne znamke, katerih ciljna skupina so najbogatejši ljudje na svetu.

Foto: MARIO ANZUONI/Reuters
Foto: MARIO ANZUONI/Reuters
Za ZDA in Kitajsko so na Forbsovem seznamu milijarderjev za leto 2021 sicer še Nemčija s 107 milijarderji, Indija s 102, Rusija z 99, Hongkong s 67, Brazilija s 45, Združeno kraljestvo s 45, Kanada s 44 in Francija z 39 milijarderji.   

Zakaj prevladujejo ameriški milijarderji?

Ameriški milijarderji prevladujejo. Na lestvici najbogatejših 10 posameznikov na svetu je namreč kar osem Američanov. To niti ni presenetljivo, saj je v ZDA med drugim Silicijeva dolina, ki je pomembno tehnološko središče. Tehnološke rešitve imajo namreč ključno vlogo pri rasti premoženja milijarderjev. Po podatkih Voxa je po svetu 143 tehnoloških milijarderjev, od tega jih je polovica v Silicijevi dolini.

V ZDA je veliko število milijarderjev, ki so zasnovali lastne izdelke. Tudi na Kitajskem je po poročilih Wealth-X kar 94 odstotkov milijarderjev samostojnih tudi zaradi rasti potrošniškega maloprodajnega, nepremičninskega in tehnološkega sektorja v državi. Zgolj dva odstotka kitajskih milijarderjev je bogatih, ker so premoženje podedovali, medtem ko so štiri odstotki bogatašev status milijarderja dosegli zahvaljujoč kombinaciji dediščine in podjetništva.

image_alt
Leto bitcoina, kriptovalut in blockchain tehnologije

Denar porabijo za nepremičnine, otoke, jahte, avtomobile, umetnost in zasebna letala

Po navedbah Insiderja povprečen milijarder zapravi dobrih 70 milijonov evrov letno. Svoje premoženje mnogi porabijo za nepremičnine, oddaljene otoke, superjahte, avtomobile, umetnost, zasebna letala ter druge razkošne dobrine in naložbe. V letu 2021 so posredniki za prodajo jaht poročali o močnem povečanju prodaje, saj so želeli najbogatejši uživati tudi, ko ni bilo drugih možnosti za potovanja. Podobno so povedali tudi posredniki za prodajo zasebnih letal.

Bogataši imajo radi tudi umetnine in starine. V poročilih Art Basel in UBS Global Art Market report je bilo navedeno, da so v letu 2019 kupili za 56,5 milijarde evrov umetnin in starin. Ob vsem bogastvu, ki ga imajo, pa nekateri del svojega denarja namenijo tudi v dobrodelne namene.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Več iz rubrike