Leto bitcoina, kriptovalut in blockchain tehnologije

Bitcoin je letos doživel vzpone in padce v ceni in tudi sicer, nekje so ga sprejeli z odprtimi rokami, drugje pa popolnoma prepovedali.
Fotografija: Leto bitcoina, kriptovalut in blockchain tehnologije. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Leto bitcoina, kriptovalut in blockchain tehnologije. Foto: Shutterstock

Leto 2021 se počasi bliža koncu in nekateri ljudje ga zaključijo tako, da se spomnijo ključnih dogodkov, ki so ga zaznamovali. Čeprav si po drugi strani morda marsikdo želi, da bi se s covidom zaznamovano leto čimprej zaključilo. Kakorkoli, za vas smo na enem mestu zbrali nekatere najpomembnejše dogodke s področja kriptovalut in blockchain tehnologije, o katerih smo v letu 2021 pisali na Svetu kapitala.

30.000 ameriških dolarjev v začetku leta 2021

Bitcoin, t. i. kralj med kriptovalutami, je takoj ob začetku leta ponovno dokazal svojo prevlado nad drugimi, njemu alternativnimi kriptovalutami, vsaj kar se tiče vrednosti in tržne kapitalizacije.  Cena bitcoina je namreč 2. januarja 2021 presegla nov mejnik – 30.000 ameriških dolarjev. Cena bitcoina je še isti dan, po objavi spodaj prikazanega članka, presegla vrednost 32.000 dolarjev.

image_alt
Bitcoin pognalo nad novo psihološko mejo

Jezni mali vlagatelji, Reddit in GameStop

Glavni junaki v tej drami so mali vlagatelji, ki so napeli kolektivne mišice. Skupina malih vlagateljev, ki se je organizirala prek spletnega foruma Reddit in se poimenovala WallStreetBets, se je odločila sistem izkoristiti in skladom prekrižati načrte. Skupina je hitro postala priljubljena. Na milijone članov pa je začelo kupovati delnice GameStopa, katerih tečaj je tako v nekaj dneh eksponentno porasel.

image_alt
Od drame na Wall Streetu do eksplozije na trgu kriptovalut

Prvi pasji kovanec

V sedmih dneh na začetku februarja je dogecoin (DOGE) zabeležil 370,72-odstotno rast. Za slednjo je bolj kot ne odgovorna skupina z Reddita, ki je teden pred tem naslovnice medijev zapolnila z dramo GameStop delnic na Wall Streetu.

image_alt
Nova norija na trgu kriptovalut; krivec Elon Musk

Bitcoin prvič v zgodovini dosegel 50.000 dolarjev

Bitcoin je 16. februarja 2021 prvič v svoji zgodovini prebil psihološko mejo 50.000 dolarjev, kar je v naslednjih dneh še spodbudilo rast. Nov rekord je med drugim spodbudil tudi Elon Musk in njegovo podjetje Tesla, ki je pred tem v bitcoin vložila 1,5 milijarde dolarjev. omeniti proizvajalca električnih avtomobilov Tesla (vir). Poleg Tesle je tudi Mastercard pred rekordom pokazal naklonjenost kriptovalutam (vir).

image_alt
Bitcoin odločno čez 50.000 dolarjev – kaj sledi?

Malce bolj smo začeli spoznavati napredno blockchain tehnologijo

»Blockchain tehnologija ni povsem nova, vendar si je v zadnjih štirih letih s trgom kriptovalut in ogromnim številom blockchain projektov pridobila velik ugled. Sama tehnologija je po mojem mnenju odlično zasnovana. Lahko in tudi bo rešila številne izzive, s katerimi se bo naša sodobna družba soočala zdaj in v prihodnosti. Značilnosti blockchain tehnologije so predvsem v varnosti, zaupanju, transparentnosti in hitrosti poslovanja,« je v začetku marca na Svetu kapitala zapisal Mark Kalin, ki ima štiri magisterije in je med drugim direktor v Švedskem investicijskem skladu 1337Works AB.

image_alt
Blockchain za preprečevanje goljufij in zaščito blagovne znamke ter sledljivost vsakemu izdelku

Bitcoin prvič čez 60.000 dolarjev

Norija se je nadaljevala in bitcoin je 13. marca presegel vrednost 60.000 dolarjev.

image_alt
Bitcoin poneslo nad 60.000 dolarjev

'Krvav dan' za bitcoin in ostale kriptovalute

Paniko na trgu kriptovalut je konec maja sprožila Kitajska, govorice iz ZDA pa so jo le še poslabšale. Najbolj poznana kriptovaluta je v mesecu maju močno strmoglavila, v rdeče številke pa potegnila praktično celoten kripto trg. Bitcoin je 8. maja še trgoval pri vrednosti 58.000 dolarjev, le 10 dni kasneje pa je že padel v območje med 30.000 in 40.000 dolarjev, kjer je ostal približno dva meseca. V tem času je za en dan padel celo pod 30.000 dolarjev.

image_alt
Bitcoin: Kaj se je zgodilo na trgu kriptovalut

Kitajska je iz države izgnala bitcoin rudarje in na trg porinila digitalni juan

»Mnoge države uvajajo ostre ukrepe proti bitcoinu in ostalim kriptovalutam. Kitajska je denimo prepovedala rudarjenje kriptovalut, Velika Britanija pa delovanje največje kripto borze Binance v državi,« smo zapisali 5. julija. Države oziroma centralne banke razvijajo in ponekod že testirajo svoje digitalne valute. Dotaknili smo se tudi digitalnega evra in pisali o tem, kaj nam lahko prinese ali odnese.

image_alt
Banke z digitalnimi valutami nad bitcoin in druščino

Nadgradnja Ethereuma: 'London hard fork'

Ethereum omrežje je bilo 5. avgusta deležno nadgradnje z imenom 'London hard fork'. Nadgradnja je zvišala ceno ethra, posledično pa tudi bitcoina, kar je v končni fazi pozitivno vplivalo na večino kriptovalut. V spodnjem članku smo pojasnili, kaj je prinesla nadgradnja in zakaj je tako pomembna ter komu ni všeč.

image_alt
Kriptovalute: Nadgradnja Ethereuma in rast cene bitcoina

Furs predlagal 10-odstotno obdavčitev kriptovalut

S Finančne uprave Republike Slovenije so konec avgusta sporočili nov predlog glede obdavčitve kriptovalut. Davek iz tega naslova naj bi se v prihodnje plačal na podlagi unovčenega zneska kriptovalute v eno od valut oziroma na podlagi porabljenega zneska za nakup stvari. Predlagana stopnja davka je 10-odstotna. Kasneje so predlog na pobudo slovenske javnosti dopolnili in dobiček pri kriptovalutah do 15.000 evrov naj ne bi bil obdavčen. Zakon uradno sicer še ni sprejet.

image_alt
Pri kriptovalutah dobiček do 15.000 evrov ne bi bil obdavčen

Salvador: Prva država na svetu uradno sprejme bitcoin

Salvador je 7. septembra uradno sprejel najbolj razširjeno kriptovaluto na svetu kot zakonito plačilno sredstvo. Predsednik Salvadorja Nayib Bukele ne skriva svoje naklonjenosti do bitcoina. Salvador je tako postala prva država na svetu, ki je uradno sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo poleg ameriškega dolarja.

image_alt
Salvador je kupil 400 bitcoinov dan pred sprejetjem nove valute

Evropski blockchain teden v ljubljanskem BTC Cityju

V seriji člankov smo poročali o dogajanju z Evropskega blockchain tedna (EBCW), ki je konec septembra potekal v Ljubljani. Na mednarodni konferenci v BTC Cityju so strokovnjaki z vsega sveta razglabljali o blockchain tehnologiji, možnostih njene uporabe, predstavili pa so tudi že mnoge uspešne prakse.  

Slovenija je na EBCW napovedala, nekaj dni kasneje v Dubaju pa tudi predstavila, zbirko ekskluzivnih NFT žetonov. Zbirka je sestavljena iz 15.000 unikatnih digitalnih 3D eksponatov ter panoramskih oziroma 360-stopinjskih fotografij z visoko ločljivostjo. V njej so med drugim nezamenljivi žetoni turističnih destinacij in sicer Blejskega jezera, Postojnske jame, Lipice in Ljubljane ter žetoni podjetij Riko in Plastika Skaza ter tisoč žetonov medonosne kranjske čebele.

image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

Bitcoin na 67.000 dolarjev, kasneje še malce višje

Bitcoin je 21. oktobra po podatkih spletne strani CoinDesk dosegel vrednost 66.974 dolarjev in tako dosegel takratno novo najvišjo vrednost. Le nekaj tednov kasneje pa se je še malce povzpel in dosegel 68.990 dolarjev. Od takrat je sicer bitcoin doživel še nekaj padcev, o katerih smo prav tako pisali.

image_alt
'Ničvreden' bitcoin dosegel vrednost 67.000 dolarjev

Največja nadgradnja za bitcoin

Nadgradnja Taproot, ki je bila aktivirana 14. novembra, nudi uporabnikom boljšo zasebnost, možnost nadgradnje in varnost v omrežju. Predvsem pa odpira potencial za pametne pogodbe, s katerimi je mogoče iz transakcij izločiti posrednike. Pametne pogodbe se lahko uporabljajo praktično za vsako transakcijo; od plačevanja mesečne najemnine do glasovanja na volitvah. O nadgradnji in njenem vplivu na ceno bitcoina smo se pogovarjali z Andrejem Bohincem.

image_alt
Bitcoin: Največja nadgradnja v štirih letih je bila aktivirana

NFT in Niftify

Seveda ne smemo pozabiti na nezamenljive žetone oziroma NFT-je, ki so se prav tako uveljavili kot nov trend v letu 2021. Nedavno smo objavili članek o podjetju in platformi Niftify, ki je v osnovi nastala na slovenskih tleh. Pri projektu sodeluje tudi ameriški raper Ice-T in umetnik Tommy The Animator, s katerim smo prav tako govorili. Sicer pa smo intervjuvali še nekaj članov ekipe Niftify, ki postavlja temelje v svetu NFT-jev.

image_alt
Niftify: Slovenci postavljajo temelje v svetu NFT-jev

Več člankov in novic o bitcoinu, kriptovalutah in blockchain tehnologiji pa lahko najdete TUKAJ.

Več iz rubrike