Blockchain za preprečevanje goljufij in zaščito blagovne znamke ter sledljivost vsakemu izdelku

Nove tehnologije spreminjajo naš način življenja.Blockchain je ena izmed njih.
Fotografija: Blockchain, ni primeren za vsako podjetje in za vsak projekt, zato je potrebno izvesti analizo in pripraviti strategijo, ki ocenjujejo potrebo in uporabo te tehnologije. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Blockchain, ni primeren za vsako podjetje in za vsak projekt, zato je potrebno izvesti analizo in pripraviti strategijo, ki ocenjujejo potrebo in uporabo te tehnologije. FOTO: Shutterstock

Disruptivne, napredne tehnologije, kot so Internet stvari, navidezna resničnost, mešana resničnost, razširjena resničnost, robotika, umetna inteligenca, strojno učenje in blockchain tehnologija, spreminjajo naše vsakdanje življenje. Danes imamo nekaj več kot 5 milijard edinstvenih mobilnih uporabnikov in 8 milijard naprav, ki so nenehno povezane z internetom.Tehnologija je tu, da ostane. Večina podjetij je spoznala, da digitalna preobrazba vpliva in bo še naprej močno vplivala na naše življenje in vse panoge. Za izboljšanje obstoječih poslovnih modelov in optimizacijo procesov in virov je uporaba nove tehnologije nujna. Oblikujejo se novi poslovni modeli, ki vplivajo na strategije in kulturo podjetij.


Večina podjetij mora preoblikovati in preusmeriti inovacije v jedro svojega poslovanja, da postanejo vodilni na svojih področij oziroma industrijah. Znašli smo se v paradigmi, kjer podjetja z novimi disruptivnimi tehnologijami, med katerimi je tudi blockchain tehnologija, popolnoma spreminjajo stare poslovne modele in kreirajo nove.
 

Blockchain tehnologija

 
Blockchain tehnologija ni povsem nova, vendar si je v zadnjih štirih letih s trgom kriptovalut in ogromnim številom blockchain projektov pridobila velik ugled. Sama tehnologija je po mojem mnenju odlično zasnovana. Lahko in tudi bo rešila številne izzive, s katerimi se bo naša sodobna družba soočala zdaj in v prihodnosti. Značilnosti blockchain tehnologije so predvsem v varnosti, zaupanju, transparentnosti in hitrosti poslovanja.
 

Prišli smo do točke, kjer se bitcoin norost stopnjuje, večina projektov iz leta 2017 ni dokazala svoje vrednosti in dokazala koncept, vendar je še vedno nekaj projektov z veliko vrednostjo in še večjim potencialom. Če pogledamo resne igralce, kot so centralne banke in drugi institucionalni akterji, lahko vidimo, da počasi uporabljajo blockchain tehnologijo, kar pomeni, da bo tehnologija veriženja blokov obstala in bo še naprej prosperirala. Imamo velika partnerstva, kot sta Visa in Coinbase, ki uporabnikom omogočata plačevanje s kriptovalutami in uporabo kriptovalut za naše vsakodnevne potrebe.


Paypal in Mastercard sta se tudi že pridružila temu trendu. Vedno več je vrhunskih blagovnih znamk, ki sprejemajo kriptovalute kot plačilna sredstva, kot so Starbucks, Whole Foods, Home Depot, Microsoft, AT&T in sedaj tudi Tesla,  kar kaže na počasno asimilacijo.
 

Kaj pravzaprav je blockchain tehnologija?
 

Blockchain tehnologija oziroma tehnologija veriženja blokov je po mojem mnenju napačno razumljena. Gre za zapis informacij ali decentralizirano bazo podatkov, ki se širi po celotnem omrežju, vsi pa imajo dostop do nje. Informacije se delijo in kopirajo v omrežju peer-to-peer oziroma uporabnik-uporabniku različnih računalnikov. Informacije si delijo uporabniki omrežja in uporabljajo kriptografijo za zagotovitev varne izmenjave informacij, pa tudi za zaščito identifikacije pošiljatelja in prejemnika.

Ta tehnologija je fantastična, saj vsi vemo, da so informacije pravilne, preverjene in omogočajo hitro izmenjavo med uporabniki.<br />
FOTO: Shutterstock
Ta tehnologija je fantastična, saj vsi vemo, da so informacije pravilne, preverjene in omogočajo hitro izmenjavo med uporabniki.
FOTO: Shutterstock


Ko se informacije dodajo v verigo blokov, jih morajo potrditi drugi vrstniki. V bistvu mora to potrditi decentralizirana mreža uporabnikov. Te informacije se nato dodajo v blok. Poleg tega vsak blok informacij vključuje edinstveno razpršitev, tako imenovani digitalni prstni odtis, ki povezuje bloke in tvori verigo. Zato izraz blockchain. Ta tehnologija je fantastična, saj vsi vemo, da so informacije pravilne, preverjene in omogočajo hitro izmenjavo med uporabniki. Uporabniki si lahko na varen in učinkovit način neposredno izmenjujejo informacije brez posrednika.
 

Blockchain tehnologija v praksi

 
Verjamem, da smo v svoji zgodovini dosegli razpotje, kjer tehnologija veriženja blokov prvič omogoča uporabniku, da na varen in enkriptiran način prenese del digitalne lastnine, informacije, drugemu uporabniku. Danes lahko osebi po vsem svetu v nekaj sekundah na hiter, varen in transparenten način z izjemno nizkimi transakcijskimi provizijami pošljem podatke ali še boljše kriptovalute, digitalni denar. Če bi to počeli na tradicionalen način, ki ga vsi poznamo, bi morali na primer iti v banko in to narediti z običajnega bančnega računa, kar bo najverjetneje trajalo nekaj dni. Denar bi najverjetneje moral zamenjati roko med dvema ali več bankami, kjer bi se vsakič zaračunale provizije za transakcije.
 
Odličen primer blockhain tehnologije v resničnem življenju pa najdemo tudi v prehrabeni industriji, kjer se osredotočamo na kakovost in sledljivost blaga in hrane. Potrošniki smo vse bolj ozaveščeni in zahtevni do trga in trgovcev, ker želimo vedeti izvor izdelkov, sestavine, pristnost izdelka in še veliko več. Potrošniki želimo temeljito preučiti, kaj kupujemo in izvor tega blaga. Imamo veliko ponaredkov in izdelkov, ki trdijo, da so ekološki in zdravi, v resnici pa so lažni in niti približno zdravi. Zaupamo označevanju, ne da bi vedeli, ali so sestavine resnične, prav tako pa tudi poreklo blaga. Zatorej v tem primeru odlično služi blockchain tehnologija, saj zagotavlja sledljivost in predvsem varnost in zaupanje v podatke, se pravi, da je neko blago res ekološko pridelano.
 
Večina podjetij je spoznala, da digitalna preobrazba vpliva in bo še naprej močno vplivala na naše življenje in vse panoge. FOTO: Shutterstock
Večina podjetij je spoznala, da digitalna preobrazba vpliva in bo še naprej močno vplivala na naše življenje in vse panoge. FOTO: Shutterstock


Tekom kariere, sem sodeloval pri kar nekaj izjemnih slovenskih blockchain projektih, med njimi Origintrail, Suncontract, Eligma. Projekt Origintrail, ki omogoča zaupanja vredno izmenjavo podatkov globalnim dobavnim verigam, smo pred nekaj leti implementirali tudi v logistiki podjetja BTC. Takšne rešitve omogočajo preprečevanje goljufij in zaščito blagovne znamke ter nam ponujajo način, kako natančno slediti vsakemu izdelku, zlasti živilu, potrošnikom pa ponujajo vse zahtevane informacije. Vedeti danes, kaj jemo in kaj kupujemo, je ključnega pomena v tem hitro tehnološko naravnanem svetu. Podjetja, ki bodo to vpeljala pa bodo pridobila veliko zaupanje potrošnika in dodano vrednost.
 
Vse te tehnologije, zlasti blockchain, so tu, da spremenijo naše življenje na bolje. Še vedno potrebujemo več odličnih projektov, ki bodo pokazali vse prednosti sveta, kajti pogosto se nekatere tehnologije uporabljajo samo zato, ker so v trendu, in ne zaradi njihove realne uporabe. Enako velja za blockchain, ni primeren za vsako podjetje in za vsak projekt, zato je potrebno izvesti analizo in pripraviti strategijo, ki ocenjujejo potrebo in uporabo te tehnologije.

Življenje, kakršno poznamo, se spreminja pred našimi očmi, razlog pa so tehnologije. Bodimo pripravljeni sprejeti spremembe. Prej, ko jih bomo sprejeli in asimilirali ter poskusili izkoristiti njihovo priložnost po izboljšavah, tem bolje bomo lahko shajali z njimi in jih uporabili v našo prid.
 

Več iz rubrike