Družbeni mediji so namenjeni predvsem komunikaciji in mreženju

Mark Zuckerberg meni, da so socialna omrežja lahko koristna za dobro počutje uporabnikov vendar le, če jih uporabljamo pametno.
Fotografija: Facebook eno najbolj priljubljenih aplikacij za mreženje. Foto: Dado Ruvic/REUTERS
Odpri galerijo
Facebook eno najbolj priljubljenih aplikacij za mreženje. Foto: Dado Ruvic/REUTERS

V nedavni epizodi podkasta Joe Rogan Experience je izvršni direktor podjetja Meta povedal, da meni, da so platforme, kot so Facebook, Instagram in Twitter, lahko koristna za dobro počutje uporabnikov- vendar predvsem, če jih uporabljamo za povezovanje z drugimi.

image_alt
TikTok je kot kokain, pravijo najboljši analitiki Wall Streeta

»Če samo sedite in uporabljate stvari, to ni nujno slabo, vendar na splošno ni povezano z vsemi pozitivnimi koristmi, ki jih dobite z aktivnim sodelovanjem ali vzpostavljanjem odnosov,« je dejal tehnološki milijarder.

Prekomerni čas uporabe negativno vpliva na zdravje

Mark Zuckerberg ni edini, ki odsvetuje tovrstno čezmerno uporabo družabnih omrežij. Raziskave kažejo, da lahko pretirana uporaba pri nekaterih uporabnikih povzroči depresijo in tesnobo. Po mnenju strokovnjakov to velja le, če ljudje uporabljajo platforme zgolj za brskanje po spletu in ne za interakcijo z drugimi.

Koliko časa na dan pa vi uporabljate Facebook? Foto: AFP
Koliko časa na dan pa vi uporabljate Facebook? Foto: AFP

Rezultati študije raziskovalcev Univerze Harvard iz leta 2019 so pokazali, da je rutinska uporaba družbenih medijev, kot je vsakodnevno odzivanje na vsebine, ki jih delijo drugi, dejansko povezana s pozitivnim družbenim počutjem in splošnim duševnim zdravjem.

Ravno nasprotno pa se zgodi, ko ljudje razvijejo preveliko odvisnost od družbenih medijev ali nezdravo čustveno povezanost.

Čas za zasloni naj bo porabljen zanimivo in interaktivno

Mesfin Awoke Bekalu, eden od avtorjev študije je v nedavnem intervjujev za tuje medije pojasnil: »Če ljudje izključno pretirano preverjajo aplikacije zaradi strahu, da bi kaj zamudili, bili razočarani ali se počutili ločeni od prijateljev, ko niso prijavljeni v družbene medije, lahko to škodljivo vpliva na njihovo zdravje.«

image_alt
Instagramu ni uspel velik met. Novost je ustavil klan Kardashian

Glede na navedbe portala CNBC Maket It, Zuckerberg trdi, da njegov cilj za Facebook in prihajajoči Metaverse ni, da bi ljudje več časa preživeli na internetu, temveč da bi bil porabljen čas bolj zanimiv in interaktiven.

»Ne želim nujno, da bi ljudje več časa preživeli z računalniki. Hočem le, da bi bil čas, ki ga ljudje preživijo za zasloni, boljši,« je dejal.

Seveda je bil Zuckerberg prav na to temo deležen številnih kritik, saj so nasprotniki trdili, da sta Facebook in Instagram zasvojljiva in škodljiva, zlasti za najstnike in otroke.

Platformi sta poskušali te argumente odpraviti z uvedbo funkcij, ki merijo čas, ki ga uporabniki porabijo za uporabo družabnih medijev, in jih pozivajo, naj po določenem času izklopijo obvestila ali se celo odjavijo, še navaja CNBC Make It.

image_alt
Toksična socialna omrežja

Več iz rubrike