3D tisk pozitivno vpliva na gospodarstvo

Najpogosteje 3D tisk proizvaja slušne aparate, protetične pripomočke in tekaške copate.
Fotografija: 3D-tehnologija je sprožila revolucijo tudi v gradbeništvu. Foto: Delo
Odpri galerijo
3D-tehnologija je sprožila revolucijo tudi v gradbeništvu. Foto: Delo

Tehnologija 3D tiskanja omogoča gospodarstvom, da blago proizvajajo lokalno, zato je bilo običajno mnenje, da bo močno zmanjšala mednarodno trgovino, vendar nova raziskava Kalifornijske univerze v San Diegu in Svetovne banke predstavlja trdne dokaze, da je 3D tiskanje razširilo trgovino.

Caroline Freund, ekonomistka in dekanja Šole za globalno politiko in strategijo, je soavtorica dokumenta, v katerem ugotavlja, da je 3D tiskanje spremenilo proizvodne procese, vendar so dobavne verige ostale nedotaknjene. Študija je prva, ki preučuje vpliv 3D tiskanja na trgovino.

image_alt
Zakaj so NFT-ji zlata priložnost za luksuzne znamke?

Tehnologija je blagodejna

Objavljena je bila v reviji Journal of International Economics in obravnava proizvodnjo slušnih aparatov - blaga, ki se najpogosteje proizvaja s 3D tiskanjem.

Rezultati razkrivajo, da se je zaradi prehoda na 3D tiskanje po petih letih podvojil ali skoraj podvojil izvoz proizvajalcev, tehnologija pa je bila glavni vzrok za povečanje izvoza.

Freund in soavtorji so preučili tudi 35 drugih izdelkov, kot so tekaški copati, deli letal in protetične okončine, ki se vse pogosteje tiskajo 3D, in ugotovili podobne vzorce.

3D tiskanje. Foto: Delo
3D tiskanje. Foto: Delo

»Tehnologija je blagodejna, ne pa prekletstvo za trgovino,« je dejal Freund. »Izvoz slušnih aparatov iz neke države se je povečal bolj kot trgovina z drugim podobnim blagom, potem ko so tamkajšnji proizvajalci začeli uporabljati 3D-tiskanje. Nova proizvodna tehnologija v kombinaciji s trgovino pomeni, da imajo potrošniki po vsem svetu, ki trpijo zaradi izgube sluha, koristi od boljših in pogosto cenejših slušnih aparatov.«

Sredstvo za krajšanje dobavnih verig

Eden od razlogov za širitev je, da tiskanje slušnih aparatov v velikih količinah zahteva velike naložbe v tehnologijo in stroje. Države, ki so bile prve inovatorke - Danska, Švica in Singapur - prevladujejo v izvozu tega blaga, medtem ko so tudi gospodarstva s srednjimi dohodki, kot so Kitajska, Mehika in Vietnam, uspela znatno povečati svoje tržne deleže.

Poleg tega so slušni aparati lahki izdelki, zato je njihova mednarodna odprema dokaj poceni. Enako velja tudi za druge izdelke, ki so jih avtorji preučili - lažji izdelki so povezani z večjo rastjo trgovine.

Ti rezultati temeljijo na primerjavah rasti 3D tiskanih izdelkov z drugimi podobnimi izdelki. Avtorji so upoštevali tudi trende in druge dejavnike, ki bi lahko izkrivili podatke.

image_alt
Umetna inteligenca začela z učenjem robotov!

»Oblikovalci politik 3D-tiskanje pogosto obravnavajo kot sredstvo za skrajšanje dobavnih verig, medtem ko je v resnici bolj verjetno, da bo okrepilo trgovino in preoblikovalo dobavne verige,« je dejal Freund, nekdanji globalni direktor za trgovino, naložbe in konkurenčnost pri Svetovni banki.

Čeprav je analiza vpliva 3D tiskanja na trgovino pozitivna, je možno, da bo kratkotrajna. Če bodo 3D tiskalniki v nekaterih sektorjih postali dostopnejši lokalnim proizvajalcem ali celo potrošnikom, bi se lahko proizvodnja bolj lokalizirala, kar bi oviralo razvojne priložnosti prek trgovine.

Povzeto po: Science Daily

Več iz rubrike