O čem se je poleg financ še dobro pogovoriti pred skupno selitivjo?

Pred skupno selitvijo s partnerjem se je poleg finančnega vprašanja dobro povprašati tudi o drugih vidikih skupnega bivanja.
Fotografija: Pred selitvijo si je dobro zastaviti nekaj ključnih vprašanj. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Pred selitvijo si je dobro zastaviti nekaj ključnih vprašanj. Foto: Getty Images

Preden se preselite s partnerjem, je pomembno, da se z njim pogovorite o svojih pričakovanjih in strahovih, pravi Jessica Small, zakonska svetovalka in terapevtka pri Growing Self Counseling & Coaching v Denverju v Koloradu. Poleg tega pa je dobro, da si pred skupno selitvijo zastavimo še nekaj pomembnih vprašanj. Katera so?  

image_alt
Kaj moški in ženske iščejo v profilih za zmenke ter o čem lažejo?

Zakaj se želimo preseliti skupaj?

Če se želite preseliti k partnerju zaradi nižje najemnine ali ker čutite družbeni pritisk, bi morda želeli stopiti korak nazaj in še enkrat premisliti. 

»Skupno življenje je velik korak v razmerju in idealno je, da se odločite, ker verjamete, da ima razmerje potrebne komponente za dolgoročno partnerstvo, ne samo zato, ker je priročno, boljše za finančne namene ali ker vse ostali tvoji prijatelji to počnejo,« pravi Smallova.

Kako si bomo razdelili gospodinjska opravila in finančne obveznosti?

Številni pari verjamejo, da bodo vsakodnevne navade, kot je to, kako drugi nalaga pomivalni stroj ali stiska zobno pasto, povzročile konflikt. Temu je redko tako.

Skupno življenje je velik korak v razmerju. Foto: Shutterstock
Skupno življenje je velik korak v razmerju. Foto: Shutterstock

»Lahko vam kot svetovalka za pare, ki deluje že desetletje povem, da te stvari nikoli niso bile problem,« meni Smallova. »Največja vprašanja, ki se nenehno pojavljajo pri parih, ki živijo skupaj, so neenakost pri delitvi dela in splošne osebnostne razlike.«

Je vaš partner urejen ali neurejen? Zgodaj vstaja ali je nočna ptica? Kako boste razdelili porabo za živila ali pohištvo? O vsem tem se je treba pogovoriti preden se vselite skupaj, da postavite realna pričakovanja.

Kaj vas skrbi?

Skupna selitev je razburljiva. Vendar pa lahko ustvari tudi nov sklop tesnob, o katerih bi morali komunicirati s svojim partnerjem.

image_alt
Kateri so 4 razlogi zakaj imajo samski višje denarne stroške?

Normalno je tudi, da ste zaskrbljeni zaradi selitve. Ljudje se pogosto ne vprašajo, kaj bodo žrtvovali, ko se preselijo k svojemu partnerju in se potem počutijo ujeti, nepripravljeni in preobremenjeni zaradi svoje izkušnje žalosti.

Tudi če je človek pripravljen in vesel živeti s partnerjem, ni redko, da pogreša samoto ali prejšnjega sostanovalca. »Ti občutki so normalni in veljavni, te občutke boste lažje obvladovali, če ste nanje pripravljeni in ste svojemu partnerju sporočili, da se morda tako počutite,« svetuje Smallova. Pomembno je, da spoštujete široko paleto čustev, ki se ob vsem tem poraja.

Druga pomembna vprašanja, ki si jih je dobro zastaviti

Pred selitvijo s partnerjem si je dobro predstavljati še nekaj drugih vprašanj. Med njimi so:

  • Kako si predstavljam, kako bo izgledalo skupno življenje? Pomislite na to, da vsak večer skupaj večerjate, se zjutraj zbudite, skupaj pijete kavo in kako izgleda kuhanje.
  • Čez šest mesecev ali eno leto, kaj se bo zgodilo, da se mi bo zdelo, da je bilo skupno življenje uspešno?
  • Kaj selitev skupaj pomeni za najin odnos? Na primer, če eden od vaju vidi to kot korak k poroki, drugi pa ne, se je treba o tem pogovoriti.

Če drug drugemu postavite ta vprašanja, boste imeli priložnost zagotoviti, da ste usklajeni in brez nerealnih pričakovanj, kar vam bo pomagalo pri uspešnem sobivanju.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Več iz rubrike