Letos le še štirje veliki filmi

Blagajne za leto 2023 imajo veliko močnejši seznam filmov, tako po številu kot po raznolikosti vsebine.
Fotografija: Avatar: The Way Of Wather. Foto: Delo
Odpri galerijo
Avatar: The Way Of Wather. Foto: Delo

Čeprav je v kinematografih na voljo skoraj 40 % manj filmskih vsebin kot leta 2019, je po podatkih družbe Comscore prodaja vstopnic od začetka leta padla za približno 30 %.

Občinstvo se je po pandemiji covida-19 vrnilo v kinodvorane in za vstopnice in popcorn porabi več kot kdaj koli prej. Vendar pa bo pomanjkanje stalnih kinematografskih izdaj močno obremenilo industrijo v zadnjih, ključnih mesecih leta.

image_alt
Ruševine znanega hotela se spreminjajo v filmsko prizorišče

Manj priložnosti za studie

Do konca decembra bodo v kinematografe prišle le štiri potencialne filmske uspešnice: Black Adam, Črni panter: Wakanda za vedno, Avatar: Pot vode in Strange World.

Leta 2019 sta bila na koledarju za zadnje štiri mesece leta predvidena skoraj dva ducata filmov v slogu filmskih uspešnic, vključno s filmom 'Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja'.

»Trenutno opažamo, da smo z vstopom v jesen nekako spet naleteli na premor,« je dejal Shawn Robbins, glavni medijski analitik pri BoxOffice.com.

Dwayne Johnson v kostumu super junaka v filmu Black Adam. Foto: BING GUAN/Reuters
Dwayne Johnson v kostumu super junaka v filmu Black Adam. Foto: BING GUAN/Reuters

Filmski gledalci se nedvomno radi vračajo v kinodvorane. Filmi, kot je 'Top Gun: Maverick', "Doktor Strange v multiverzumu norosti', 'Jurski svet: Dominium' in 'Thor: Ljubezen in grom' so vrnili občinstvo. Vendar je zaradi manjšega števila filmov na sporedu manj priložnosti za studie in upravljavce kinematografov, da bi privabili obiskovalce na veliko platno, navaja CNBC.

Številni studii so se obrnili na knjižnične vsebine, filme, ki so bili pred tem že predvajani v kinematografih, da bi ljudi privabili nazaj v kinodvorane. Disney je v kinematografih že ponovno predvajal predzgodbo Vojne zvezd 'Rogue One', konec septembra pa načrtuje ponovno predvajanje izvirnega filma 'Avatar'. Tudi Sony je sredi izdajanja izboljšane različice filma 'Spider-Man: Ni poti domov'.

Ponovne izdaje niso nič novega v industriji, zlasti ko gre za velike obletnice priljubljenih in kultnih filmov, vendar je po podatkih Comscore 90 % teh predvajanj načrtovanih prek podjetja Fathom Events in ne s strani studiev samih. Fathom je skupno podjetje družb AMC, Regal in Cinemark, ki v kinematografe vrača stare naslove v omejenem obsegu.

Prihajajoče jubilejne predstave Fathoma vključujejo 40. obletnico filma 'Star Trek: Khanova jeza', 10. obletnico filma 'Pitch Perfect', 40. obletnico filma 'Poltergeist' in 60. obletnico filma 'Ubiti ptiča'.

image_alt
Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Določene demografske skupine bi radi pritegnili z drugačnim žanrom

Podjetje bo oktobra izdalo tudi vrsto filmov za noč čarovnic, vključno z 'Mumijo' iz leta 1932, 'Frankensteinovo nevesto' iz leta 1935, 'Stvor iz črne lagune' iz leta 1954 in 'Fantom iz opere' iz leta 1943. Poleg tega bo praznoval 25. obletnico filma 'Krik 2' in 30. obletnico filma 'Drakula Brama Stokerja'.

Fathom sodeluje tudi z Universalom pri izdaji treh filmov v produkciji Judda Apatowa pred romantično komedijo 'Bros', ki prihaja v kinematografe 30. septembra.

Filmi 'Forgetting Sarah Marshall', 'Trainwreck' in 'Knocked Up' bodo ponovno predvajani od 19. septembra dalje s predhodno posnetimi uvodi režiserja Nicholasa Stollerja in soigralcev Billyja Eichnerja in Luka Macfarlana.

V letu 2022 so v blagajnah prevladovali akcijski filmi, zato bi proti program, kot so te romantične komedije, lahko pritegnil demografske skupine, ki se niso želele vrniti v kinodvorane, ali pa vrnil stranke, ki želijo na velikem platnu uživati v drugačnem žanru, menijo poznavalci.

image_alt
Zvezdniki, ki so se odrekli denarju

Več iz rubrike