Ruševine znanega hotela se spreminjajo v filmsko prizorišče

Ruševine hotela v Dubrovniku bodo prizorišče novega filma s Kate Winslet v glavni vlogi.
Fotografija: Dubrovnik poleg turistov zavzeli tudi filmarji. Foto: Dnevnik.hr
Odpri galerijo
Dubrovnik poleg turistov zavzeli tudi filmarji. Foto: Dnevnik.hr

Dubrovnik bo septembra deležen popolnega kaosa, saj ga bodo poleg turistov zavzeli tudi filmarji. V drugi polovici meseca naj bi se namreč začelo snemanje zgodovinskega filma s Kate Winslet v glavni vlogi.

Zgodba se vrti o legendarni vojni fotografinji revije Vogue Lee Miller, ki jo bo upodobila znana oskarjevka, poleg nje pa bosta igrala tudi Jude Law in Marion Cotillard.

image_alt
Igra prestolov hrvaški žep napolnila s 180 milijoni evrov

Mesto si obeta zajeten izkupiček

Kot navaja Dnevnik.hr, se vse počasi pripravlja za snemanje filma, v katerem bodo ruševine hotela Grand iz domovinske vojne leta 1991 v novem filmu predstavljale ruševine iz druge svetovne vojne.

Kmalu pa se bo v Dubrovniku začelo tudi snemanje priljubljene serije Vikings: Valhalla. Gre za obsežno produkcijo, ki naj bi zaposlila precejšnje število domačinov.

Slavna oskarjevka bo stopila v čevlje legendarne fotografinje Lee Miller in jo uprizorila v najnovejšem zgodovinskem filmu. Foto: Paul Hackett/Reuters
Slavna oskarjevka bo stopila v čevlje legendarne fotografinje Lee Miller in jo uprizorila v najnovejšem zgodovinskem filmu. Foto: Paul Hackett/Reuters

Lokalne oblasti so občane zaprosile za razumevanje v primeru zaprtja nekaterih lokacij zaradi potreb snemanja.

Glede na to, da je Dubrovnik zelo zaželena lokacija za snemanje filmov, ima mesto že več let cenik javnih površin za snemanje.

»Menim, da bodo zneski za ti dve filmski snemanji presegli nekaj milijonov, ko seštejemo vse storitve, ki bodo uporabljene, in vse stroške, ki jih bo imela produkcijska hiša na območju Dubrovnika,« je za Dnevnik.hr povedala podžupanja Jelka Tepšić.

image_alt
Hollywood pograbil zgodbo o hrvaški legendi

Zelo privlačna tudi Slovenija

Dubrovnik je bil uporabljen tudi kot prizorišče snemanja velikih filmov, kot sta Vojna zvezd in Robin Hood. Največje finančne posledice pa je hrvaškemu turizmu pustilo snemanje uspešne serije Igra prestolov, ki je Hrvaški prinesla vrtoglavih 180 milijonov evrov.

Za tuje filmske ustvarjalce pa je zelo privlačna tudi naša dežela. Slovenija je tako nastopila že v kar nekaj svetovno znanih filmih, med katerimi najbolj znan ostaja Disneyjev film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan.

image_alt
Države, ki so največ zaslužile na račun filmskega turizma

Več iz rubrike