Hollywood pograbil zgodbo o hrvaški legendi

Legendarni hrvaški smučarski trener in oče dveh najuspešnejših hrvaških smučarjev se je upokojil. Hollywood bo posnel film o družini.
Fotografija: Ante Kostelić. Foto: Družnik Matej/Delo
Odpri galerijo
Ante Kostelić. Foto: Družnik Matej/Delo

Po 23 letih vodenja hrvaške smučarske reprezentance se je Ante Kostelić - pri svojih 82 letih - upokojil. V znak njegovih zaslug je Hrvaška smučarska zveza Kosteliću podelila nagrado za življenjsko delo.
 
Kostelić, ki je bil ugledni rokometaš in trener, preden je v začetku devetdesetih postal trener alpskega smučanja, kariero končuje z 10 olimpijskimi medaljami, od tega 5 zlatimi, 4 velikimi in 8 majhnimi kristalnimi globusi, 8 medaljami na svetovnih pokalih, med drugim 6 zlatih in 56 zmag ter 115 uvrstitev na stopničke na tekmah svetovnega pokala FIS.
 
Ivica in Janica Kostelić. Foto: Lombar Tomi / Delo
Ivica in Janica Kostelić. Foto: Lombar Tomi / Delo
Zagrebčan, rojen strateg, je bil znan kot zelo zahteven trener in je znal kar najbolje izkoristiti potencial svojih smučarjev. Prevzel je treniranje svojih otrok Janice in Ivice, ki sta postala svetovna prvaka v alpskem smučanju, pa tudi prejemnika svetovnih pokalov in olimpijska zmagovalca ter najuspešnejša hrvaška smučarja doslej.
 
Skupaj so osvojili štiri zlate in šest srebrnih olimpijskih medalj. Kostelić je slovel po poletnih pripravljalnih taborih z Janico in Ivico na otoku Mljet.
 
Kostelić je zadnje obdobje v svoji karieri prebil kot trener hrvaških alpskih smučarjev Eliasa in Samuela Kolege.

Uspešna kariera


Kostelić je igral rokomet za več klubov na Hrvaškem in tudi v Franciji (AS Cannes). Kot igralec RK Zagreb je leta 1962 osvojil jugoslovanski rokometni pokal. Aktivno se je ukvarjal tudi s plavanjem, smučanjem in avtomobilskimi dirkami. Od sedemdesetih do devetdesetih let je Kostelić treniral številne rokometne klube in zaslovel s svojim triumfom v pokalu ženskih pokalnih zmagovalk IHF 1981–82 kot glavni trener Rokometnega kluba ŽRK Osijek.
 
Na sliki Ante Kostelić. Foto: Leon VIDIC/DELO
Na sliki Ante Kostelić. Foto: Leon VIDIC/DELO
Hrvaški olimpijski komite je Kostelića leta 2001 počastil z nagrado Matija Ljubek, najvišjo nagrado COC, ki jo posamezniki prejmejo za življenjsko delo.
 
Dve leti kasneje je bil nagrajen z Državno nagrado Franja Bučarja za šport, najvišjim priznanjem, ki ga Republika Hrvaška podeljuje za izjemne dosežke na področju športa na Hrvaškem.
 
Leta 2010 je prejel priznanje kneza Branimirja, ki ga podeljujejo za odličnost pri spodbujanju hrvaških mednarodnih odnosov. Poleg tega ga je Hrvaški olimpijski komite večkrat izvolil za hrvaškega trenerja leta (2002, 2006, 2010, 2014).

Hollywoodski film

 
Kot poročajo tamkajšnji mediji, je hollywoodski studio že potrdil snemanje celovečerca o Kostelićevem življenju, vendar so ga zaradi pandemije koronavirusa morali prestaviti.
 
Ivica in Ante Kostelić. Foto: Matej Družnik/DELO
Ivica in Ante Kostelić. Foto: Matej Družnik/DELO
»Iz Hollywooda so prišli na Hrvaško, da bi slišali Antovo zgodbo, in so bili osupli že nad majhnim delom tega, kar jim je razkril o svojem življenju,« je denimo poročal Večernji list.
 
Ideja o celovečernem filmu se je pojavila, ko je bil Bruno Kovačević, avtor dveh dokumentarnih filmov o družini Kostelić, leta 2016 nominiran za oskarja s svojim delom »Spoznaj samega sebe« (Gnothi Seauton).
 
»V Los Angelesu se je na nas obrnil moški, ki je delal na filmu Indiana Jones, in nam dejal, da bi bilo škoda, če ne bi posneli celovečerca o njem [Anti Kosteliću]. Po pogovoru s pokojnim producentom Brankom Lustigom sem naredil predlog in ga posredoval Hanku Hoffmanu, scenaristu filmskega studia Millennium, ki je večkrat prišel na Hrvaško. Da bi ga uvedel v zgodbo, je želel, da mu predstavim družino, tako je lahko spremljal, kje in kako so Kostelićevi živeli in trenirali,« je za Večernji list povzel  Kovačević.
 

Več iz rubrike