Tesla ponovno presegel pričakovanja

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je v prvem četrtletju zabeležil 74-odstotno rast prihodkov od prodaje.
Fotografija: Foto: Patrick T. Fallon / AFP
Odpri galerijo
Foto: Patrick T. Fallon / AFP

Dobiček družbe se je ustavil pri 438 milijonov dolarjev oziroma pri 0,39 dolarja na delnico, potem ko je v lanskem prvem četrtletju znašal 16 milijonov evrov oziroma 0,02 dolarja na delnico. S četrtletnimi rezultati je Tesla presenetil analitike.

Proizvajalec luksuznih električnih vozil je namreč v trimesečju ustvaril 10,39 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, potem ko jih je v enakem obdobju lani 5,99 milijarde dolarjev. Močna rast prihodkov v prvem četrtletju po poročanju STA, ki se sklicuje na nemško tiskovno agencijo dpa, odraža dobro prodajo modelov 3 in Y.


V prvem četrtletju je Tesla kupcem dostavil 182.847 modelov 3 in Y, kar je 140 odstotkov več kot v enakem predlanskem obdobju. Modelov S in X so po drugi strani dostavili 2030 oz. 83 odstotkov manj kot leto prej.

Podjetje je v poslovnem poročilu zapisalo, da so v prvem četrtletju uspešno premostili izzive, med katerimi so izpostavili predvsem globalno pomanjkanje čipov. Dodali so, da so razvili tehnologijo za nove, ki jih bodo podjetju dobavljali novi dobavitelji.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Več iz rubrike