Tesla ponovno presegel pričakovanja

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je v prvem četrtletju zabeležil 74-odstotno rast prihodkov od prodaje.
Fotografija: Foto: Patrick T. Fallon / AFP
Odpri galerijo
Foto: Patrick T. Fallon / AFP

Dobiček družbe se je ustavil pri 438 milijonov dolarjev oziroma pri 0,39 dolarja na delnico, potem ko je v lanskem prvem četrtletju znašal 16 milijonov evrov oziroma 0,02 dolarja na delnico. S četrtletnimi rezultati je Tesla presenetil analitike.

Proizvajalec luksuznih električnih vozil je namreč v trimesečju ustvaril 10,39 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, potem ko jih je v enakem obdobju lani 5,99 milijarde dolarjev. Močna rast prihodkov v prvem četrtletju po poročanju STA, ki se sklicuje na nemško tiskovno agencijo dpa, odraža dobro prodajo modelov 3 in Y.


V prvem četrtletju je Tesla kupcem dostavil 182.847 modelov 3 in Y, kar je 140 odstotkov več kot v enakem predlanskem obdobju. Modelov S in X so po drugi strani dostavili 2030 oz. 83 odstotkov manj kot leto prej.

Podjetje je v poslovnem poročilu zapisalo, da so v prvem četrtletju uspešno premostili izzive, med katerimi so izpostavili predvsem globalno pomanjkanje čipov. Dodali so, da so razvili tehnologijo za nove, ki jih bodo podjetju dobavljali novi dobavitelji.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.