Bodo napredne kontaktne leče nadomestile pametne telefone?

Obeta se nam razvoj visokotehnoloških kontaktnih leč, ki bodo morda lahko nadomestile nekatere funkcije pametnih telefonov.
Fotografija: Kontaktne leče z vse večjim naborom funkcij / FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kontaktne leče z vse večjim naborom funkcij / FOTO: Shutterstock

The Conversation poroča o bliskovitem razvoju kontaktnih leč, ki bi uporabniku lahko omogočale pester spekter načinov uporabe.

Ideja o izumu kontaktnih leč se je po naključju razvila v času druge svetovne vojne. Slednje je sčasoma pripeljalo do razvoja očesnih leč za zdravljenje sive mrene. Nadaljnja leta so privedla do izuma mehkejših in udobnejših kontaktnih leč za splošno uporabo. Zadnje raziskave kažejo, da bomo v prihodnje morda lahko uporabljali kontaktne leče kot iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma.
 

Leče kot zaščita pred elektromagnetnim sevanjem?


Raziskovalci z univerze za znanost in tehnologijo v Hong Kongu so razvili prototip leče, ki neprestano nadzoruje očesni tlak. Oblika očesnega jabolka se namreč spreminja glede na spreminjanje očesnega tlaka. Ko pride do spremembe tlaka, se na podlagi tega spremeni tudi oblika leče in s tem prilagodi očesu. Taka leča bi lahko prav prišla tudi za ljudi z glavkomom. Na podlagi prejete informacije o spremembi očesnega tlaka bi se namreč v oko sprostilo zdravilo za lajšanje bolezni.


Živimo v časih, ko je elektromagnetno sevanje prisotno na vsakem koraku. Izpostavljenost temu lahko s sabo prinese določene zdravstvene težave. Prav zato so inženirji iz Južne Koreje zasnovali kontaktne leče, na katere so nanesli plast grafena. Ta naj bi oči zaščitil pred škodljivim sevanjem.
 

Pametne leče za prejemanje različnih informacij


FOTO: Delo
FOTO: Delo
Kontaktne leče so čedalje bolj izpopolnjene in vse kaže na to, da bodo v prihodnje postale čedalje bolj pametne. Tako na primer že obstajajo leče, ki delujejo na podoben način kot sončna očala. Glede na spremembo jakosti svetlobe potemnijo ali posvetlijo.

Startup Mojo Vision s sedežem v Kaliforniji razvija kontaktne leče z vgrajenim LCD zaslonom. Te bi lahko delovale na podoben način kot zaslon, ki je proeciran na avtomobilsko vetrobransko steklo. Prek takih kontaktnih leč bi uporabnik lahko prejemal različne informacije; obvestila o klicih in sporočilih, navodila za pot in še kaj. Leče bomo morda v prihodnje lahko uporabljali celo za povečano sliko oddaljenih predmetov.

Lahko torej pričakujemo, da se bo svetovni trg kontaktnih leč v prihodnje okrepil in da bodo te omogočale številne funkcije, ki so nam trenutno nepredstavljive. Na tem področju se nam torej v naslednjih letih obeta razvoj revolucionarnih izdelkov. Ker pa se tehnologija vse hitreje razvija, ne bi bilo nič nenavadnega, če bodo kontaktne leče v prihodnje nadomestile nekatere funkcije pametnih telefonov in zaslonov.
 

Več iz rubrike