Koliko energije je zmožen proizvesti največji solarni park na svetu?

V Združenih arabskih emiratih se nahaja največji solarni park na svetu, ki z električno energijo napaja približno 320.000 gospodinjstev.
Fotografija: FOTO: Pv Tech
Odpri galerijo
FOTO: Pv Tech

Združeni arabski emirati so znani po precejšnjih zalogah nafte in plina, poleg tega pa proizvedejo tudi velik delež solarne energije. Na območju južne puščave v Dubaju se nahaja največji solarni park na svetu, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park, ki pokriva 44 kvadratnih kilometrov, opremljen pa je z milijoni fotonskih panelov, ki sončne žarke pretvarjajo v elektriko z močjo 1000 MW na uro. Solarni park napaja okoli 320.000 domov, kot poroča Euronews.

DEWA je večinski, 51-odstotni, lastnik tega parka. ACWA iz Riada je lastnik 25-odstotnega deleža, kitajski državni sklad pa si lasti 24 odstotkov solarnega parka.

MBR solarni park je bil sicer ustanovljen leta 2013. V naslednjih letih naj bi prešel v peto in s tem v zadnjo fazo. Zaslužen naj bi bil, da letno izravna približno 6,5 milijona ton ogljikovih emisij.

FOTO: The National News
FOTO: The National News

Visoke temperature in močan veter kot moteči dejavniki


Dr. Aaesha Abdulla Alnuaimi, direktorica centra, je povedala, da so v tem prostoru prisotni nekateri negativni okoljski vplivi, kot so visoke temperature in močan veter. Ti zaviralno vplivajo na delovanje in dolgoročno zanesljivost uporabljenih sistemov obnovljive tehnologije.

»Za odstranjevanje prahu se poslužujemo robotskega čiščenja, vendar to s sabo prinaša visoke stroške. Enako velja pri uporabi nanotehnologije, s katero se odstranjuje umazanijo, ki se pojavi v času peščenih in prašnih neviht,« je razložila direktorica in dodala, da bi za izboljšanje te tehnologije morali izvesti več raziskav in razviti več inovacij. Raziskovalna in razvojna enota MBR solarnega parka sicer že raziskuje praktične solarne inovacije za vključitev v dubajsko metropolitansko okolje.

Načrtovana tudi izgradnja najvišjega solarnega stolpa


MBR solarni park s svojimi projekti sicer podira številne svetovne rekorde. Med drugim načrtujejo tudi izgradnjo najvišjega stolpa za koncentrirano sončno energijo na svetu. Ta naj bi bil visok kar 260 metrov. Za absorbcijo sončnih žarkov bo uporabljal kar 70.000 heliostatov, prek katerih se bo sončna energija pretvarjala v toplotno. Električno energijo bo zmožen zagotavljati 24 ur na dan, s tem pa bo rešil eno bistvenih težav pri zagotavljanju obnovljive energije. Izgradnja stolpa je predvidena v sklopu četrte faze projekta.

Združeni arabski emirati si v prihodnje prizadevajo zasledovati enotno energetsko strategijo 2050, katere cilj je zmanjšati emisije ogljika iz proizvodnje električne energije za 70 odstotkov. Da bi to lahko dosegli, se bodo morali najverjetneje posluževati tudi tujih naložb.
 

Več iz rubrike