Del britanske vojske bodo zamenjali roboti

V okviru večje vojaške »posodobitve« se bo vojska Združenega kraljestva kmalu zmanjšala za 10.000 vojakov. Nadomestili jih bodo z roboti.
Fotografija: Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Države, ki se soočajo z grožnjami znotraj in zunaj svojih meja, se morajo spoprijeti z različnimi varnostnimi tveganji. Tovrstna resničnost sili države, da zberejo močne vojske za zaščito in obrambo svojih interesov.
 
BBC poroča, da je del prestrukturiranja britanske vojske tudi večja naložba v vojaške robote, brezpilotna letala in druga orodja visokotehnološkega boja. Na splošno posodobitev predstavlja prilagoditev spreminjajočemu se obrambnemu obrazu – z večjim poudarkom na kibernetskem vojskovanju kot na kopenskih četah.
 

Kibernetska vojska

 
Januarja je imela britanska vojska približno 80.000 vojakov – precej manj kot pred desetimi leti. Zdaj naj bi to število še znižali – na približno 70.000 –, večinoma tako, da se bodo starejši vojaki upokojili, navaja BBC.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

 
Medtem vojska vlaga v brezpilotna letala in bojne robote – kot pravi britanski general, bodo slednji predstavljali velik del njihovih oboroženih sil. Poudarek je na kibernetski ekipi, ki bo služila kot razširitev nacionalne kibernetske sile in vzpostavitvi vesoljskega poveljstva, za katerega se govori, da bo delovalo podobno kot ameriške vesoljske sile.
 
Združeno kraljestvo hkrati načrtuje znatno povečanje števila jedrskih konic, s katerimi razpolaga, navaja The Washington Post.
 
Po mnenju novinarjev iz BBC naj bi ta splošni premik naredil vojsko bolj učinkovito in strateško, zlasti ob novih tehnologijah in spreminjajočih se vojaških krajinah.

image_alt
Banke štejejo dobičke, bankirji si višajo bonuse

Kitajska osvobodilna vojska je največja stalna vojska na svetu

 
FOTO: REUTERS/Jason Lee
FOTO: REUTERS/Jason Lee
Kitajska je država z največjo vojsko in je ena izmed najbolje usposobljenih. Kitajska je v zadnjih petih letih povečala svoj vojaški proračun za več kot 10 odstotkov na leto. Ta vojska je bila ustanovljena že leta 1927 in je bila znana kot Ljudska osvobodilna vojska Kitajske, ki jo sestavljajo kopenske sile, mornarica in topništvo ter oborožena policija in seveda močna letalska sila.
 
Najnovejše ocene o velikosti te vojske navajajo, da imajo Kitajci 2.035.000 oseb, ki delujejo pod okriljem vojske. Večina osebja te vojske je stara med 18 in 49 let. Po zakonu je vojaška služba na Kitajskem obvezna, čeprav država zaradi velikega števila prostovoljcev med prebivalstvom ni nikoli uveljavila nabora. Čeprav se šteje, da je njihova oprema približno 20 let za ZDA, je vojska dobro usposobljena, opremljena in velja za eno najmočnejših na svetu.
 

ZDA imajo najmočnejšo vojska na svetu

 
FOTO: REUTERS/Omar Sobhani 
FOTO: REUTERS/Omar Sobhani 
Vojska ZDA – glede na poročilo Mednarodnega inštituta za strateške študije za leto 2019 – velja za najmočnejšo in najbolje opremljeno na svetu. Ima tudi največji vojaški proračun v višini 610 milijard dolarjev, kar je bistveno več kot njihov najbližji tekmec Kitajska, ki vojski nameni 216 milijard dolarjev in je dejansko večji kot pri naslednjih devetih najmočnejših vojskah skupaj.
 
Vojska države se je oblikovala leta 1775 in od takrat močno napredovala. Danes ima približno 1.359.450 aktivnega osebja. Ima daleč največ letal, največji napredek v tehnologijah, najbolje usposobljeno človeško silo in največji jedrski arzenal na svetu.

image_alt
Hrvaška: Denar, nepremičnine, avtomobili – država bo zaplenila vse

Druge pomembne vojske po svetu

 
Med drugimi državami z največjo vojsko na svetu je tudi Indija, ki je po velikosti na drugem mestu. Ta vojska ima rakete, ki lahko ciljajo daleč stran od njenih obal. Tudi Rusije ne gre podcenjevati. Slednja ima dobro usposobljeno in močno vojsko. Trenutno je uvrščena na peto mesto, ko gre za največje vojske na svetu. Ruska vojska je sestavljena iz osebja, starega med 18 in 27 let, glede na zadnje poročilo, pa ima 1.013.628 vojakov.
 
Podatkov za Severno Korejo ni na voljo. Države, kot je Francija, pa ne uživajo slovesa velike vojske, vendar je kljub temu država s proračunom več kot 62,3 milijarde dolarjev, kar jo uvršča na peto mesto po tej lestvici.
FOTO: REUTERS/Jacob Garcia
FOTO: REUTERS/Jacob Garcia

 
Omenjeno poročilo je pokazalo, da ima Združeno kraljestvo sicer majhno vojsko po kadru, ima pa ogromen proračun. Iran je še ena država, ki znatno zapravi za vojsko, saj za obrambni proračun nameni približno 30 milijard dolarjev letno.
 
Skoraj vsaka država na svetu ima vojsko, ki jo ščiti pred zunanjimi in notranjimi silami. V primerjavi vojaških enot, velikost stalne vojske ne ocenjuje same moči vojske. Upoštevati je treba tudi njihovo vojaško zgodovino, proračune in tekoče operacije, navaja poročilo Mednarodnega inštituta za strateške študije.
 

Več iz rubrike