Hrvaška: Denar, nepremičnine, avtomobili – država bo zaplenila vse

Brata Mamić sta se končno soočila s pravico vrhovnega sodišča, zdaj pa naj bi njihovi avtomobili, denar in premoženje padli v roke hrvaške države.
Fotografija: Na fotografiji: Zoran in Zdravko Mamić. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Odpri galerijo
Na fotografiji: Zoran in Zdravko Mamić. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Kot piše Poslovni Dnevnik, bodo s pravnomočno sodbo vrhovnega sodišča zloglasni bratje Mamić (Zdravko in Zoran) in člani njihove družine ter nekdanji davkar Milan Pernar ostali brez dela svojega premoženja, ki bo po novem pripadalo državi.
 
Pernar bo ostal brez nepremičnine, saj je bilo zemljiškoknjižnemu oddelku občinskega civilnega sodišča v Zagrebu naloženo, da Pernarjevo ženo izbriše kot lastnico 104 kvadratnih metrov velike hiše in 239 kvadratnih metrov velikega dvorišča v Zagrebu, s skupno vrednostjo 1.715.000 kun (dobrih 225 tisoč evrov). Premoženje naj bi zdaj postalo last države, Pernarjeva žena Tajana pa ga mora kot lastnica v petnajstih dneh po pravnomočnosti sodbe predati, poroča Slobodna Dalmacija.
 
Pernar poleg tega ostaja brez trinajst let starega VW EOS 2 TDI, ki je vreden nekaj manj kot 85.000 kun (dobrih 11 tisoč evrov), ministrstvo za notranje zadeve (MUP) pa mora lastništvo države vpisati v register registriranih vozil. Pernar mora avtomobil predati v petnajstih dneh, v državni proračun pa mora vplačati tudi nekaj več kot 296 tisoč kun (slabih 40 tisoč evrov), kar je po razsodbi vrhovnega sodišča razlika med zaseženim premoženjem in protipravno premoženjsko koristjo.
Zdravko in Zoran Mamić (z leve) in Damir Vrbanović na zatožni klopi v Osijeku, kamor so proces pred leti preselili iz Zagreba. Foto: VLADO KOŠIĆ/CROPIX
Zdravko in Zoran Mamić (z leve) in Damir Vrbanović na zatožni klopi v Osijeku, kamor so proces pred leti preselili iz Zagreba. Foto: VLADO KOŠIĆ/CROPIX

 
Del premoženja bosta izgubila tudi brata Mamić. Nekdanji šef nogometnega kluba Dinama Zdravko Mamić naj bi ostal brez dobrega dela svojih nepremičnin in svojih avtomobilov. Kot tudi člani njegove družine. Sodišče je ugotovilo, da je starejši od bratov Mamič (Zdravko) s kaznivim dejanjem ustvaril 52 milijonov in 37 tisoč kun dobička (slabih sedem milijonov evrov), ta pa bo zdaj postal državni denar.
 
Z njegovega računa v Hypo-Alpe-Adria Bank bo odštetih nekaj manj kot 14 tisoč evrov, z računa njegove hčerke Ive v isti banki pa skoraj 31 tisoč evrov, z Ivanega računa pri Erste banki pa še približno 10.000 evrov. Z Erste bančnega računa, ki je v lasti Zdravkove starejše hčerke Lucije, bo pobranih nekaj več kot 6000 evrov. Vsem bankam, pri katerih je imela račune družina Mamić, je sodišče naložilo, da omenjena plačila v petnajstih dneh prenesejo v državni proračun.
 
image_alt
Cene nepremičnin v Sloveniji ostajajo imune na gospodarske šoke

Tudi žena Zdravka Mamića Marina bo prikrajšana za denar, ki so ga našli pri preiskavi njihove družinske hiše, v višini 21.270 evrov in 17 tisoč kun (približno 2250 evrov). Mamić bo ostal tudi brez sedmih milijonov kun (približno 925.000 evrov), ki jih je imel na depozitnem računu pri Postanski banki, ki pa jih je banka nakazala na račun državnega proračuna že leta 2015.
 
Zoran Mamić. Foto: REUTERS/Toby Melville
Zoran Mamić. Foto: REUTERS/Toby Melville
Nekdanji šef Dinama bo ostal še brez stanovanja v Preradovičevi ulici v samem središču Zagreba v stanovanjsko-poslovni stavbi Cvjetni. Gre za stanovanje, ki se ponaša z osmimi sobami in teraso velikosti 164 kvadratnih metrov z dvema garažnima prostoroma, v skupni vrednosti 6,97 milijona kun (nekaj več kot 900 tisoč evrov), v formalni lasti Marine Mamić.
 
Vrhovno sodišče je zemljiškoknjižnim oddelkom, na ozemlju katerih se nahaja nepremičnina, naložilo, naj trenutne lastnike izbrišejo in nepremičnine prenesejo na državo, slednje pa morata v dveh tednih državi predati tudi Marina Mamić in Vanja Horvat.
 
To še ni vse, kar je država odvzela Mamiću. Država si bo prilastila tudi zelo drago 12 metrov dolgo jahto, avtomobili Bentley Continental 6.0 GTC letnik 2007 v lasti Marine Mamic in avtomobil Audi 2.0 TDI Sport v lasti Vanje Horvat, ki bo prav tako predan v roke države. Pristaniška uprava Šibenik in ministrstvo za notranje zadeve bi morala vse to prenesti na državo, Mamić pa mora v roku dveh tednov državi poravnati razliko med vrednostjo tega, kar mu je bilo odvzeto, in tistim, ki ga je nezakonito zaslužil. To znaša še približno 25 milijonov in 540 tisoč kun oziroma nekaj manj kot 3 milijone in 400 tisoč evrov.
 
image_alt
Fahidioti

Zoran Mamić pa bo ostal brez 2,69 milijona kun (dobrih 35 tisočakov evrov), kolikor bi mu moral plačati Dinamo, a je država preprečila že leta 2015. To bo postal denar državnega proračuna. Poleg tega bo zaplenjenih nekaj manj kot 48 tisoč kun (približno 6300 evrov), ki jih je imela Ana Mamić, ena izmed Zoranovih bivših žena na Erstejevem bančnem računu.
 
Zaradi zločinov nekdanjega življenjskega sopotnika bo tudi Ana ostala brez 10-letnega Land Roverja Evoqueja, vrednega 210.000 kun (slabih 28 tisoč evrov).

Brata Zdravko (levo) in Zoran (desno) Mamić. FOTO: TELEGRAM.HR
Brata Zdravko (levo) in Zoran (desno) Mamić. FOTO: TELEGRAM.HR

 

Več iz rubrike