Cene nepremičnin v Sloveniji ostajajo imune na gospodarske šoke

Kljub epidemiji in omejitvi dejavnosti nepremičninskega posredovanja so se cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč zvišale.
Fotografija: Epidemija je lani močno vplivala na dejavnosti na nepremičninskem trgu, kljub temu pa se zdi, da cene nepremičnin v Sloveniji ostajajo imune na gospodarske šoke. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Epidemija je lani močno vplivala na dejavnosti na nepremičninskem trgu, kljub temu pa se zdi, da cene nepremičnin v Sloveniji ostajajo imune na gospodarske šoke. FOTO: Shutterstock

Kljub lanski prepovedi izvajanja terenskih ogledov nepremičnin, so se cene le teh na medletni ravni zvišale. Prav tako v kratkem še ni pričakovati obrata cen stanovanjskih nepremičnin in zemljišč, v preliminarnem poročilu o slovenskem trgu nepremičnin ugotavlja geodetska uprava.

Epidemija je lani močno vplivala na dejavnosti na nepremičninskem trgu, kljub temu pa se zdi, da cene nepremičnin v Sloveniji ostajajo imune na gospodarske šoke. Geodetska uprava namreč izpostavlja, da so bili terenski ogledi lani več mesecev onemogočeni z vladnim odlokom, prevlada povpraševanja nad ponudbo pa je še naprej gnala rast cen nepremičnin.
 

Valovi nepremičninskega trga


Prvi in obenem najpogubnejši premor trgovanja na trgu nepremičnin se je lani zgodil marca - v prvem valu so bile realizirane zgolj prodaje, ki so bile usklajene že pred epidemijo. Takrat je bil padec transakcij tolikšen kot na začetku krize nepremičninskega trga leta 2008, razlagajo geodeti.


Hitra rast transakcij z nepremičninami je sledila že maja, ko so prenehali veljati ukrepi za zajezitev epidemije. Kupci in prodajalci stanovanjskih hiš in zemljišč so želeli nadomestiti spomladanski manko, število transakcij pa je bilo poleti večje kot v istem obdobju leta 2019.

V začetku drugega vala niso bili vzpostavljeni enako strogi ukrepi, kot v prvem valu, vseeno pa je prepoved terenskih ogledov nepremičnin negativno vplivala na število opravljenih transakcij. Padec števila transakcij od oktobra pa do konca leta vendarle ni bil enak kot v prvem valu, piše v poročilu.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Rast cen


Na geodetski upravi ugotavljajo, da so cene nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo lani kljub epidemiji zrasle. Epidemija tako ni imela izrazitega vpliva na cene nepremičnin, hkrati je nespremenjena ostala ponudba in povpraševanje po njih.

Ob tem v poročilu poudarjajo, da vse gospodarske in socialne posledice epidemije še niso izražene, dejanski vpliv teh posledic pa je odvisen od razvoja in trajanja epidemije ter uspešnosti državnih ukrepov za blaženje njenih posledic, zaključujejo na geodetski upravi.

Več iz rubrike