Vrednost bakra letos za 20 odstotkov višja

Zaradi nizke ponudbe in velikega povpraševanja se je v letošnjem letu cena bakra povišala.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Kot poroča U.S. News, je vrednost bakra marca 2020 padla na najnižjo vrednost po letu 2016. Nato se je njegova cena začela dvigovati in je od takrat do danes višja za 20 odstotkov. Razlog tiči v tem, da so letos učinki pandemije na ameriško in svetovno gospodarstvo manjši, saj je situacija bolj pod nadzorom.

Gospodarska dejavnost in vrednost bakra sta tesno povezani, saj je baker kot industrijska kovina dober prevodnik električne energije. Nahaja se v številnih izdelkih; v klimatskih napravah, televizorjih in avtomobilih. Z vse večjo proizvodnjo električnih vozil narašča tudi povpraševanje po bakru.

Trend je mnoge spodbudil k vlaganju v to kovino, vendar previdnost ni odveč. Četudi imate izkušnje z investiranjem v delnice in obveznice, se je treba zavedati, da na trgu z blagom veljajo nekoliko drugačne zakonitosti. Če se torej odločate za vlaganje v ta trg, je smiselno pridobiti čim več verodostojnih informacij.

Razmerje med ponudbo in povpraševanjem na trgu bakra


Če je marca 2020 cena bakra padla na najnižjo vrednost v zadnjih letih, se je njegova vrednost v naslednjih mesecih podvojila. Zaradi komercialnega pomena bakra njegova cena nikoli ne bo padla na nič.

To, da se je cena bakra v zadnjem času povišala, izvira tako iz krčenja ponudbe kot iz naraščajočega povpraševanja. Zaradi pandemije so bili rudniki bakra del leta 2020 zaprti, posledično se je njegova proizvodnja nekoliko zmanjšala.

V prihodnje lahko pričakujemo povečano povpraševanje po bakru. Ta se med drugim uporablja tudi pri opremljanju domov, v zadnjem letu pa se zaradi ukrepov, vezanih na pandemijo, vse bolj uveljavlja delo od doma. Ljudje zato pospešeno opremljajo svoja stanovanja. Prav tako se povpraševanje po bakru povečuje tudi z vse večjim uvajanjem električnih vozil. Ta je tudi obvezna sestavina, ko govorimo o izgradnji polnilnic zanje.
 

Je investiranje v baker smiselno?


Kljub temu, da se cene bakra zaenkrat višajo, ni nobene garancije, da bo tako tudi v prihodnje. Trgi surovin so velikokrat še bolj spremenljivi kot delniški trgi, zato previdnost ni odveč.

FOTO: Delo
FOTO: Delo
Rudarstvo kot dejavnost lahko predstavlja nevarnost za okolje. Zaradi vse večje osredotočenosti na trajnostno ravnanje z okoljem bi lahko rudarski projekti postali dražji in zamudnejši za gradnjo. To bi lahko privedlo do manjše ponudbe, zaradi česar bi se cene zvišale.

Glede na to, da lahko traja 12 do 18 mesecev, preden rudniki začnejo s proizvodnjo, lahko vlagatelji, ki kupujejo delnice, izkoristijo tudi dividende, ki jih podjetja izplačajo, ko povpraševanje naraste.
 

Več iz rubrike