ZDA: Vrtoglava raven obrestnih mer

Povprečne hipotekarne obrestne mere v ZDA so se zvišale na najvišjo raven v zadnjih dveh mesecih
Fotografija: Povprečna obrestna mera za 15-letne hipotekarne kredite s fiksno obrestno mero, ki so priljubljeni med tistimi, ki želijo refinancirati svoja stanovanja, je prejšnji teden poskočila s 4,85 % na 4,98 %. Lani ob tem času je ta stopnja znašala 2,18 % FOTO: Delo
Odpri galerijo
Povprečna obrestna mera za 15-letne hipotekarne kredite s fiksno obrestno mero, ki so priljubljeni med tistimi, ki želijo refinancirati svoja stanovanja, je prejšnji teden poskočila s 4,85 % na 4,98 %. Lani ob tem času je ta stopnja znašala 2,18 % FOTO: Delo

Z nepremičninske agencije Remax so včeraj sporočili, da se lanske rekordne rasti cen nepremičnin nekoliko umirjajo. Kljub temu cene ostajajo na visoki ravni in občutnega padca cen v drugi polovici leta ni pričakovati. Povpraševanja in ogledov je trenutno veliko, tudi trend prodaje nepremičnin se uspešno nadaljuje. Kako se bo trg razvijal v prihodnje, pa je odvisno od izrednih razmer, stopnje brezposelnosti, dosegljivosti stanovanjskih kreditov in zaupanja kupcev v nepremičninski trg.

Ob tem strokovnjaki vztrajajo, da je pravšnji čas za naložbe, saj je inflacija še vedno zelo visoka. Vlagateljem je inflacija zaradi hitre rasti vrednosti nepremičnin v tem obdobju pravzaprav v korist, saj jim v najkrajšem možnem času zagotavlja obilne donose na naložbe.

FOTO: GettyImages
FOTO: GettyImages

Stanje v ZDA veliko slabše!

Povprečne dolgoročne hipotekarne obrestne mere v ZDA so se ta teden zvišale na najvišjo raven v zadnjih dveh mesecih, kar ni prineslo nikakršnega olajšanja za propadajoči nepremičninski trg. Freddie Mac je v četrtek sporočil, da se je 30-letna obrestna mera dvignila s 5,55 % prejšnji teden na 5,66 %. Pred enim letom je ta stopnja znašala 2,87 %.

Povprečna obrestna mera za 15-letne hipotekarne kredite s fiksno obrestno mero, ki so priljubljeni med tistimi, ki želijo refinancirati svoja stanovanja, je prejšnji teden poskočila s 4,85 % na 4,98 %. Lani ob tem času je ta stopnja znašala 2,18 %.

image_alt
Porast brezdomstva - Angleški nepremičninski trg je neizprosen!

Nekoč vroč nepremičninski trg se je precej ohladil, saj so se številni potencialni kupci stanovanj umaknili s trga, ker so višje obrestne mere povečale mesečna plačila hipotekarnih posojil za več sto dolarjev. Po podatkih nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov zato prodaja obstoječih stanovanj v ZDA pada že šest mesecev zapored.

Hipotekarne obrestne mere ne odražajo zvišanja obrestnih mer s strani Fed-a, ampak običajno sledijo donosnosti 10-letne zakladne menice. Na to vplivajo različni dejavniki, vključno s pričakovanji vlagateljev glede prihodnje inflacije in svetovnim povpraševanjem po ameriških zakladnih menicah.

Povprečne hipotekarne obrestne mere v ZDA so se zvišale na najvišjo raven v zadnjih dveh mesecih FOTO: Delo
Povprečne hipotekarne obrestne mere v ZDA so se zvišale na najvišjo raven v zadnjih dveh mesecih FOTO: Delo

Fed je letos štirikrat zvišala svojo referenčno kratkoročno obrestno mero, predsednik Jerome Powell pa je prejšnji teden dejal, da bo centralna banka verjetno morala ohraniti dovolj visoke obrestne mere, da bo "nekaj časa" upočasnjevala gospodarstvo, da bi ukrotila najhujšo inflacijo v zadnjih 40 letih.

image_alt
Skrite pasti selitve

Vlada je sporočila, da se je ameriško gospodarstvo od aprila do junija krčilo po 0,6-odstotni letni stopnji, kar je že drugo zaporedno četrtletje gospodarskega krčenja, ki izpolnjuje enega od neformalnih znakov recesije. Vendar pa je večina ekonomistov dejala, da dvomijo, da je gospodarstvo v recesiji ali tik pred njo, saj je ameriški trg dela še vedno močan.

Več iz rubrike