Skrite pasti selitve

Na kaj morate paziti preden se preselite v novo sosesko
Fotografija: Izguba okoliške infrastrukture je lahko velik strošek FOTO: Delo
Odpri galerijo
Izguba okoliške infrastrukture je lahko velik strošek FOTO: Delo

Pandemija je pospešila trend izseljevanja iz dragih centrov mest v cenovno ugodnejša območja, saj se vse več posameznikov odloča za delo na daljavo.

Glede na julijsko poročilo podjetja Redfin pa rekordno število ameriških kupcev stanovanj še vedno išče cenejše možnosti v mestih, kot so San Francisco, Los Angeles in New York. Vendar ima lahko delo na daljavo tudi skrite stroške.

Čeprav so mnogi uživali v prednostih dela na daljavo, raziskave kažejo, da lahko to sčasoma zavre rast plač, kot je navedeno v delovnem dokumentu, ki ga je objavil Nacionalni urad za ekonomske raziskave (National Bureau of Economic Research).

FOTO: Delo
FOTO: Delo

image_alt
Zakaj potrebujete strokovnjaka za vlaganje v nepremičnine?

Pri selitvi lahko nastanejo tudi drugi "skriti" stroški

Strokovnjaki pravijo, da lahko selitev na cenejše območje sicer zmanjša najemnino ali hipotekarni kredit, vendar lahko vašemu proračunu škodijo tudi drugi nepričakovani stroški.

"Izguba mestne, okoliške infrastrukture je velik skriti strošek," pravi certificirani finančni načrtovalec Bill Parrott, predsednik in izvršni direktor podjetja Parrott Wealth Management v Austinu v Teksasu.

Izguba okoliške infrastrukture je lahko velik strošek

Brez dostopa do prijateljev in družine se lahko stroški, kot so varstvo otrok, skrb za hišne ljubljenčke in drugo, hitro povečajo, je dejal.

Potovanje iz manjšega mesta je lahko dražje, odvisno od letališča ali možnosti prevoza, je dejal Caleb Pepperday, CFP iz Pittsburgha in svetovalec za premoženje pri podjetju JFS Wealth Advisors.

"Najbolje je, da pred selitvijo v novo mesto raziščete nekatere od teh stroškov in se lažje odločite," je še dejal.

image_alt
Začetek migracij v Evropo tudi iz ZDA

Več iz rubrike