Začetek migracij v Evropo tudi iz ZDA

Zaradi porasta cen nepremičnin in preveč nasilja se veliko Američanov odloča za selitev v Evropo
Fotografija: Selitev v tujino je lahko zapletena, vendar je v dobi dela na daljavo na nek način postala lažja FOTO: Delo
Odpri galerijo
Selitev v tujino je lahko zapletena, vendar je v dobi dela na daljavo na nek način postala lažja FOTO: Delo

Gentrifikacija in nevzdržna rast cen nepremičnin pa nista le problem globaliziranih ZDA, temveč se z njim že kar nekaj čas soočamo tudi v Sloveniji, predvsem v  Ljubljani in drugih večjih mestih. Danes cena nepremičnine v centru mesta in bližji okolici lahko doseže več kot 5.000 eur na kvadratni meter. Nekaj utehe, če na situacijo gledamo ironično, pa lahko najdemo v tem, da je drugje po svetu, sploh v ZDA, situacija še veliko slabša.

image_alt
Hiše za 1 evro spreminjajo italijanske kraje v "Ameriko v malem"

Američani se v Evropo selijo v večjem številu kot v preteklih letih, je v četrtek poročal Bloomberg.

Zaradi močnega dolarja v primerjavi z evrom, intenzivnega stanovanjskega trga in burnega političnega okolja se prebivalci ZDA selijo v Francijo, Španijo in na Portugalsko, je še dodal časnik. Ena izmed vprašanih, Stephanie Synclair, je povedala, da bi si težko privoščila nakup stanovanja v Atlanti, čeprav je imela v žepu 300.000 dolarjev gotovine, zato je aprila za 60.000 evrov kupila dve hiši v Italiji in trgovino.

"Nikoli se ne bi odločila za nakup v Italiji, če trg v ZDA ne bi bil tako nor," je dejala Synclairova.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

To potrjujejo tudi podatki. V agenciji Sotheby's International Realty so za Bloomberg povedali, da se je število zanimanj o selitvi v Grčijo v primerjavi z obdobjem april-junij 2021 povečalo za 40 %  in da so Američani v prvem četrtletju leta 2022 porabili kar 12 % njihovih prihodkov v Italiji. Lani je bilo teh le 5 %.

Selitev v tujino je lahko zapletena, vendar je v dobi dela na daljavo na nek način postala lažja. Države, kot so na primer Islandija, Portugalska in Grčija, po poročanju Insiderja delavcem dovolijo, da tam živijo eno ali celo dve leti, če to odobrijo različni programi.

Prav tako lahko v državi kupite nepremičnino ali vložite določeno vsoto denarja, da dobite »zlati vizum«.  Zanimanje za te programe se običajno poveča, ko so razmere v ZDA neurejene, je za Fortune povedal Murat Coskun, vodilni partner podjetja Get Golden Visa.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Na spletni strani TikTok se o perečih temah, kot sta nasilje z orožjem in dostop do zdravstvenega varstva, pogosto razpravlja z oznakami, kot je "expat" – videi imajo več milijard ogledov.

Jamie Dixon, delavka na daljavo in mama enega otroka, je za Bloomberg povedala, da se je lani z družino delno preselila na Portugalsko zaradi zaskrbljenosti zaradi kriminala in politike.

»Nasilje v ZDA se je zelo povečalo,« je povedala za časopis. »Svojemu otroku sem želela omogočiti normalno otroštvo.«

Več iz rubrike