Kateri so 4 razlogi zakaj imajo samski višje denarne stroške?

Samski stan ima svoje prednosti, toda med njimi v večini ni tistih, ki so denarne narave.
Fotografija: Kot samski lahko imate več denarnih izdatkov kot pa, če bi bili v zvezi. Foto: Prostock-Studio/Getty Images
Odpri galerijo
Kot samski lahko imate več denarnih izdatkov kot pa, če bi bili v zvezi. Foto: Prostock-Studio/Getty Images

Samski stan ima svoje prednosti in tudi slabosti. Med njimi je to, da vas samski stan lahko stane več v porabi, prihrankih in ugodnostih kot, če bi bili v razmerju z nekom, ki z vami deli finančne obveznosti življenja. Izjema pri tem je seveda, če ste partner z nekom, ki je zadolžen, finančno zlorablja, hazarder ali zgolj pokvarjenec. V nadaljevanju vam predstavljamo pet razlogov zaradi katerih kot samski imate več stroškov in izdatkov. Kateri so?

image_alt
5 navad s katerimi po nepotrebnem zapravljate denar

Za osnove življenjske stroške boste verjetno plačali več

Če navedemo očitno, vam kot samskemu ne uide 100-odstotno plačilo računa za ohranitev strehe nad glavo, elektriko, založenega hladilnika in servisa za avto ter podobno, kar je višje kot pa, če bi si delili stroške s partnerjem. Enako velja za polog za stanovanje, pa tudi za nakup pohištva, gospodinjskih aparatov in gospodinjskih pripomočkov. Poleg razdelitve teh stroškov imajo pari, ki se odločijo za poroko, še eno prednost: pogosto dobijo finančno pomoč v obliki gotovine in daril svojih poročnih gostov, kar pa je seveda zgolj kratkotrajnega pomena.

Nimate finančne podpore v primeru izgube službe

Če ste samski in izgubite službo, izgubite ves dohodek, razen, če nimate prihrankov. Če živite z zakoncem ali partnerjem, ki prav tako dela, izgubite le del dohodka gospodinjstva.

Samski ljudje si življenjskih stroškov ne delijo s partnerjem, zato so višji. Foto: Getty Images/iStockphoto
Samski ljudje si življenjskih stroškov ne delijo s partnerjem, zato so višji. Foto: Getty Images/iStockphoto

Z drugimi besedami, ob nenadni izgubi prihodkov ne boste imeli nikogar, ki bi vas podpiral, ko boste iskali drugo službo ali poskušali ustanoviti lastno podjetje. Enako velja za obravnavo katere koli druge finančne motnje v življenju, kot je zdravstvena težava, ki vam preprečuje delo. Finančni svetovalci priporočajo, da imate kot edini v gospodinjstvu prihranjene stroške v vrednosti od šest do dvanajst mesecev za nujne primere v primeru izgube službe ali velikih, nepričakovanih stroškov.

Za potovanje plačate več

Samostojno potovanje lahko včasih stane več, kot pa, če se odločite za skupinsko potovanje. To je zato, ker vas lahko doleti dodatna pristojbina, kar dejansko pomeni, da plačate višjo ceno na osebo kot vsak od dveh sopotnikov, ki se prijavita kot par.

image_alt
Kateri TikTok trend ljudem pomaga prihraniti denar?

Zdi se nepošteno. Toda razlog je v tem da stroški celotnega paketa na osebo upoštevajo dogovorjene cene sob na podlagi dvojne zasedbe. Recimo, da je dogovorjena cena 200 dolarjev na noč. Cena paketa za vsakega člana para predvideva, da bo vsaka oseba plačala 100 dolarjev na noč za namestitev. Zato se lahko samostojnim potnikom zaračuna dodatek za dodatne stroške uporabe sobe po ceni za dve osebi.

Samskim bo morda prej zmanjkalo denarja za upokojitev

Po podatkih Employee Benefit Research Institute imajo samske ženske, vključno z ločenimi in ovdovelimi, ob upokojitvi trikrat večji primanjkljaj pokojninskih prihrankov kot njihove poročene vrstnice, navaja CNN. Razlogov za ta primanjkljaj je veliko, vključno z nižjimi skupnimi zaslužki v karieri. Toda ključno za tiste, ki so samski in nikoli poročeni, je, da nimajo enake možnosti prihraniti toliko kot poročeni par, pravi Craig Copeland, direktor raziskave premoženja EBRI. »Kot samska oseba lahko prihranite samo določen znesek, medtem ko lahko dve osebi privarčujeta več na računih z odlogom davka in vsaka lahko doseže maksimum.«

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Več iz rubrike