Kateri TikTok trend ljudem pomaga prihraniti denar?

Medtem ko se količina gotovine v obtoku v zadnjih letih postopoma zmanjšuje, se je med mlajšimi generacijami pojavil nov trend, ki bankovce vrača na sceno.
Fotografija: Med mladimi se pojavlja nov trend varčevanja - cashstuffing. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Med mladimi se pojavlja nov trend varčevanja - cashstuffing. Foto: Getty Images

Medtem ko se količina gotovine v obtoku v zadnjih letih postopoma zmanjšuje in jo nadomešča brezstično plačevanje, se je med mlajšimi generacijami pojavil nov trend, ki bankovce vrača v trend našega ravnanja z denarjem.

Za tiste, ki so pripravljeni poskušati prihraniti denar v času visoke inflacije in krize življenjskih stroškov, popularni TikTok trend cashstuffing narekuje, da ločite denar za svoje mesečne življenjske stroške od drugega denarja ter ga shranite v ločene fizične kuverte, od katerih je vsaka dodeljena drugačni uporabi.

image_alt
Katere so 3 finančne navade bogatašev, ki jih lahko razvije vsak?

Medtem ko aplikacije za spletno bančništvo ponujajo načine za proračun prihrankov ljudi, tisti, ki prisegajo na trend, pravijo, da uporaba fizičnega denarja spremeni vaš pristop k njegovi porabi. Cashstuffing, ki je še posebej priljubljen med generacijo Z in milenijci na TikToku, si je samo na platformi družbenih medijev ogledalo več kot 520 milijonov ljudi, navajajo Euro News.

Kako metoda deluje?

Metoda načrtovanja proračuna ali »cashstuffing« deluje tako, da ljudje najprej poplačajo tekoče stroške za najemnino in druge račune, nato pa dvignejo dvignejo denar s svojega računa in ga razdelijo kuverto ali več le teh. Pri tem je vsaka dodeljena drugemu namenu: živila, večerja s prijatelji, počitniški prihranki in podobno.

Mnogi mladi varčujejo z gotovino. Foto: Getty Images
Mnogi mladi varčujejo z gotovino. Foto: Getty Images

Trend ne omejuje števila ali vrst izdatkov in ne določa nobene posebne vsote denarja, ki bi jo morali ljudje privarčevati, temveč toliko, kolikor jo lahko. Toda ne glede na to, koliko ste dali v ovojnico, je to znesek denarja, ki ga smete za določene zadeve porabiti tisti mesec. Ob koncu meseca lahko pregledate svoje stroške, jih spremljate v preglednici in po potrebi prerazporedite proračun po kategorijah. Če vam ostane kaj denarja, ga lahko vložite med svoje prihranke.

Ali to dejansko pomaga prihraniti denar?

Nekateri ljudje lahko z ogledom fizičnih bankovcev dobijo boljšo predstavo o tem, koliko denarja dejansko porabijo, medtem ko so lahko plačila s kartico zelo varljiva. Če uporabljajo gotovino in imajo svoj celoten mesečni proračun pred očmi, lahko ljudje takoj vidijo kdaj jim zmanjkuje denarja in za katere kategorije porabijo preveč.

image_alt
Kako vaši možgani morda sabotirajo vaš finančni ali karierni uspeh?

Če bi ljudem na primer zmanjkalo denarja za njihovo druženje, bi potem zavrnili izlet s prijatelji ali pa bi predlagali, da s prijatelji preživijo skupaj prosti čas na drugačen način, na primer s sprehodom, namesto druženjem v diskoteki. Seveda bi to zlahka storili tudi s preverjanjem aplikacije za spletno bančništvo. Toda opazovanje porabe denarja v fizični obliki lahko nekaterim pomaga, da se bolje zavedajo vrednosti lastnih prihrankov.

Kljub vsemu pa ima ta trend ima eno pomanjkljivost in sicer varnost. Imeti doma veliko količino denarja v kuverti, je morda manj varno kot imeti prihranke na banki, saj lahko denar kdo ukrade, se izgubi ali ga v najslabšem primeru uniči požar. Toda v časih, ko se veliko ljudi trudi sploh prihraniti kaj denarja ob koncu meseca, se to ne zdi prvovrstni problem.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Več iz rubrike