Kako vaši možgani morda sabotirajo vaš finančni ali karierni uspeh?

Tesnoba glede denarja je pogosto povezana z otroškimi izkušnjami s finančno stabilnostjo.
Fotografija: Sami sebe lahko sabotirate pri finančnem in kariernem uspehu. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Sami sebe lahko sabotirate pri finančnem in kariernem uspehu. Foto: Shutterstock

O denarju je marsikomu težko govoriti. To je pokazalo tudi poročilo raziskovalcev z Univerze George Washington iz leta 2021 saj, da se je 50 odstotkov anketiranih odraslih Američanov počutilo pod stresom, ko so razpravljali o svojih osebnih financah, 60 odstotkov pa jih je občutilo tesnobo že ob misli na svoje finance.

image_alt
Definicija uspeha: norme za uspeh v družbi

Tesnoba glede denarja je pogosto povezana z otroškimi izkušnjami s finančno stabilnostjo

To pogosto velja celo za osebe z visokimi zaslužki. Po besedah ​​Eda Coambsa, terapevta ki je specializiran za finančno terapijo, obstaja psihološka razlaga za to: vaša tesnoba zaradi denarja je pogosto globoko povezana z vašimi otroškimi izkušnjami s finančno stabilnostjo.

Še več. To, kar mislite, da ste sposobni doseči kot odrasel, je pogosto neposredno odvisno od tega, koliko denarja so zaslužili vaši starši, ko ste bili otrok. In vaši možgani morda ne bodo mogli opustiti te ideje, kar pomeni, da se boste morda podzavestno sabotirali, da bi bili finančno uspešnejši.

Kako sabotirate svoj finančni uspeh?

Za trenutek pomislite, kaj boste realno lahko dosegli do konca svoje kariere. Kakšno službo bi lahko nekoč imeli? Koliko denarja bi lahko zaslužili? Verjetno je vaš odgovor precej blizu ravni uspeha vaših staršev ali skrbnikov, ko ste bili otrok. »Psihološko je to potrebno preseči,« Coambs pravi za CNBC Make It.

Tesnoba glede denarja je pogosto povezana z denarno (ne)stabilnostjo iz otroštva. Foto: Shutterstock
Tesnoba glede denarja je pogosto povezana z denarno (ne)stabilnostjo iz otroštva. Foto: Shutterstock

Če bi bili vaši starši na primer v otroštvu opravljali standardne dnevne službe, bi se vam morda težje odločili za podjetniško pot. Če ste odraščali v gospodinjstvu nižjega ali srednjega razreda, si boste morda kot odrasli težko predstavljali neposredno pot do večjega bogastva.

Če ste odraščali v premožnem gospodinjstvu, ste morda prav tako omejeni s socialnimi pričakovanji svoje družine in vrstnikov, pravi Preston Cherry, docent za osebno finančno načrtovanje na Univerzi Wisconsin-Green Bay. Morda vas na primer privlači majhna šola ali univerza, ki je še posebej odlična na področju, ki ga želite študirati, vendar vas lahko vaša družbena vzgoja odvrne od tega.

image_alt
Podjetniki srečnejši in bolj zdravi od zaposlenih

»Ljudje bodo dvignili svojo raven uspeha, glede finančnega ali socialnega statusa, vendar se jim bo zdelo neznano do te mere, da se bodo nezavedno začeli spuščati nazaj na raven, ki se jim zdi bolj psihološko znana.«

3 pokazatelji finančne samosabotaže

Cherry pravi, da obstajajo trije glavni simptomi, povezani s to vrsto finančne ali karierne samosabotaže:

  •     Zadrževanje odvečnega denarja zaradi strahu
  •     Ne iščete novih priložnosti za služenje denarja, ker mislite, da niste sposobni zanje
  •     Prevzemate manj finančnih tveganj 

»Če ste odraščali v domu s pomanjkanjem denarja, potem lahko to prenesete v odraslost. Morda ne boste težili k obilju denarja, ker morda ne mislite, da ste vredni denarja,« pravi Cherry. Če ne morete videti svoje resnične vrednosti in lastne vrednosti, boste težko verjeli, da se lahko pogajate za povišico ali si zagotovite napredovanje.

Kaj lahko storite glede tega?

Prvi korak, kot se sliši še tako klišejsko, je sprejemanje. Coambs pravi, da si morate priznati, da ta pojav dejansko vpliva na vas. Nato se lahko pogovorite z zaupanja vrednim, empatičnim posameznikom, kot je terapevt, natančno ugotovite, kako točno te vrste misli vplivajo na vas, in začnete delati v smeri njihovega spreminjanja. Tudi prijatelji, ki vas podpirajo, vam lahko pomagajo: obkrožite se z ljudmi, ki vas spodbujajo, da verjamete vase.

Cherry priporoča tudi, da čas vložite v finančno pismenost: več ko se naučite o tem, kako denar deluje, manjša je verjetnost, da se boste zaradi tega pretirano obremenjevali. Opozarja, da bi lahko bila vzgoja o osebnih financah v šolah še posebej koristen način za finančno pismenost pri otrocih, kar bi jim omogočilo potencialno bolj pozitiven odnos do denarja že od zgodnjega otroštva.

image_alt
Nasveti, kako se lotiti varčevanja

Več iz rubrike