Podjetniki srečnejši in bolj zdravi od zaposlenih

Številne raziskave razkrivajo, da so podjetniki bolj srečni kot zaposleni, a ne zaradi denarja.
Fotografija: Nasmejana ženska podjetnica v pisarni. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Nasmejana ženska podjetnica v pisarni. Foto: Shutterstock

Prva misel na ustanovitev podjetja je po navadi povezana z denarjem in strahom pred veliko dela. Številni se bojijo, da bo takšen zalogaj prevelik in bo hkrati vplival na fizično in duševno zdravje.

image_alt
Poslovne ideje, s katerimi lahko dobro zaslužite

Številne raziskave so potrdile ravno nasprotno. Podjetniki naj bi bili namreč v povprečju srečnejši in bolj zdravi kot zaposleni. Izsledki nedavne študije Univerze Baylor skupaj s podatki centra za nadzor bolezni, nakazujejo na zanimiv trend. Raziskovalci so namreč ugotovili, da se je s povečanjem števila malih podjetij zdravje okoliških skupnosti izboljšalo.

Izkazalo se je, da imajo podjetniki bistveno manjšo pojavnost telesnih in duševnih bolezni, redkeje obiskujejo bolnišnico in poročajo o višji stopnji zadovoljstva z življenjem. Ta zadnja ugotovitev o zadovoljstvu z življenjem sproža zanimivo vprašanje: če so podjetniki v povprečju bolj zdravi, ali so tudi srečnejši?

V študiji, ki sta jo izvedla profesorja managementa na Poslovni šoli v Pensilvaniji Ethan Mollick in Matthew Bidwell, je približno 11.000 diplomantov programa Wharton MBA odgovarjalo na vprašanja o njihovih dohodkih in ravneh sreče.

Tisti, ki so zaslužili več, so bili na splošno bolj zadovoljni s svojim življenjem. Vendar za srečo ni bil zaslužen zaslužek, temveč podjetništvo. Tisti, ki vodijo svoje podjetje, so bili najsrečnejši med maturanti, ne glede na to, koliko denarja so zaslužili. Tudi če niste podjetnik in želite biti srečnejši, lahko enako raven zadovoljstva dosežete tako, da začnete razmišljati kot podjetnik, pojasnjuje avtor številnih uspešnic o podjetništvu in podjetnik Bernard Schroeder. Forbes navaja nekaj njegovih nasvetov.

image_alt
Veščine, ki odlikujejo dobrega vodjo

Delaj, kar te veseli 

Ljudje, ki so podjetniki, so lastniki svojih odločitev in sprejemajo premišljena tveganja, da bi dosegli svoje cilje. Delajo predvsem tisto, kar želijo oziroma kar jih veseli.

Poskrbite za svojo srečo

 Življenje je kratko. Ali delate v podjetju, kjer ste resnično angažirani in verjamete v poslanstvo, ali je to le služba? Če je to le služba, boste morda morali narediti spremembo in vsak dan narediti nekaj, kar vas osrečuje.

Bodite gospodar svojega časa 

Ko razmišljate o svojem povprečnem dnevu, nadzorujete svoj čas ali on nadzira vas? Je vaš dan poln sestankov in menite, da je bil neproduktiven? Spremenite scenarij in začnite ustvarjati dan, tako, da boste imeli večji nadzor nad svojim časom. 

Bodite gospodar svojega časa. Foto: Alliance/Shutterstock
Bodite gospodar svojega časa. Foto: Alliance/Shutterstock

Stojte za svojimi odločitvami 

Timsko delo zahteva skupinsko razmišljanje, vendar se morate naučiti, kako nastopiti samozavestno in stati za svojimi besedami. Ni boljšega občutka, kot če pobuda ali projekt, ki ste ga vodili, prinese ugodne rezultate.

Povečajte svojo samozavest 

Kdor ne verjame vase, ne more pričakovati, da bo vanj verjel nekdo drug. Poiščite podporo pri mentorjih in svetovalcih in skupaj najdite načine za izboljšanje svojih veščin in znanj. Postavite si manjše cilje in jih dobro uresničite.

Spremenite svojo miselnost

Lahko si, kar hočeš biti. Ključno je, da v celoti sprejmete miselnost, ki verjame, da se lahko naučite in pridobite tisto, kar potrebujete za uspeh. Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi, ki verjamejo v vas, še svetuje Schroeder.

image_alt
Srečanje s smrtjo – znanost potrdila resničnost »videnja luči«

Več iz rubrike