Koliko dopusta vam pripada?

Vsi zaposleni, ne glede na obliko zaposlitve imajo pravico do letnega dopusta. Pa sploh veste, koliko dni počitka vam pripada?
Fotografija: Ne pozabite izrabiti vseh dni dopusta, ki vam pripadajo. Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
Ne pozabite izrabiti vseh dni dopusta, ki vam pripadajo. Foto: Depositphotos

Vsi zaposleni, ne glede na obliko zaposlitve imajo pravico do letnega dopusta. Gre za pravico do počitka, da si napolnite baterije in naberete moči za nadaljne izzive, ki vam jih servira hiter tempo življenja. Pa sploh veste, koliko dopusta vam pripada?

Minimalno trajanje letnega dopusta je zakonsko določeno, in sicer na 4 tedne v letu. Število dni letnega dopusta vam sicer pripada glede na število delovnih dni v tednu. Torej če delate 5 dni v tednu, vam pripada najmanj 20 dni, če delate 6 dni v tednu pa najmanj 24 dni.

image_alt
Odgovarjate med dopustom na e-pošto? Niste edini

Število dodatnih dni se veča glede na delovno mesto in kolektivno pogodbo. Zdravstveni delavci imajo na primer pravico do dodatnih dni dopusta na podlagi težjih delovnih pogojev.

Prav tako vam pripada pravica do dodatnih dni dopusta če:

  • imate več kot 55 let, ste invalid, ali trpite za najmanj 60-odstotno telesno okvaro
  • ste mlajši od 18 let
  • negujete otroka s telesno ali duševno prizadetostjo
  • skrbite za otroke, mlajše od 15 let

Če skrbite za otroke mlajše od 15 let, vam pripadajo dodatni dnevi dopusta. Foto: Liudmila Chernetska/Getty Images/iStockphoto
Če skrbite za otroke mlajše od 15 let, vam pripadajo dodatni dnevi dopusta. Foto: Liudmila Chernetska/Getty Images/iStockphoto

Ko seštejete vse dni, se na koncu lahko nabere kar veliko dopusta. Kaj pa če ga ne uspete vsega izrabiti, ga lahko prenesete v naslednje leto?

»Letni dopust je načeloma namenjen izrabi v tekočem letu, vendar naša zakonodaja omogoča prenos neizrabljenega letnega dopusta v tekočem letu tudi v naslednje koledarsko leto, in sicer do 30. junija (oziroma do 31. decembra zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka). Pri tem je potrebno poudariti, da v tekočem letu obstaja obveznost delavca, da izrabi letni dopust v dolžini najmanj dveh tednov, tega letnega dopusta ni moč prenesti v naslednje koledarsko leto,« pravijo na ZSSS (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije).

image_alt
Da vas na dopustu ne presenetijo dodatni stroški

Izredni dopust

Vsak zaposleni ima pravico do plačane odsotnosti z dela zaradi osebnih okoliščin. Izredni dopust (najmanj en dan in največ sedem dni) lahko torej koristite zaradi:

  • lastne poroke 
  • smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja
  • smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja
  • smrti staršev (oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj)
  • hujše nesreče, ki zadane delavca
  • spremstva otroka, učenca prvega razreda v šolo na prvi šolski dan 

Vendar pozor, zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) pravi, da je treba izredni dopust porabiti ob nastanku okoliščine, torej ne prej ali kasneje. Delodajalec ga zaposlenemu odmeri, če ta zanj zaprosi in predloži ustrezno dokazilo.

image_alt
Kako do poceni dopusta?

Kaj po ostale države?

Medtem, ko v večini držav po svetu znaša letni dopust 20 delovnih dni, imajo v nekaterih državah zaposleni večjo srečo. Tako na primer lahko Španci koristijo najmanj 22 delovnih dni dopusta, Finci in Francozi pa kar 25 dni. Še več letnega dopusta imajo zaposleni v Luksemburgu, kjer imajo v zasebnem sektorju za počitek na voljo najmanj 26 dni, v javnem srktorju pa najmanj 32 dni.

Vir: ZSSS, ZDR-1

Več iz rubrike