Kakšna bo vaša pokojnina?

Ni vam treba več v dolgi vrsti čakati na podatke, na preprost način lahko sami izračunate koliko časa morate še delati in kakšna pokojnina vam pripada.
Fotografija: S preprostim postopkom lahko sami izračunate kakšna bo vaša pokojnina. Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
S preprostim postopkom lahko sami izračunate kakšna bo vaša pokojnina. Foto: Depositphotos

Ste vedeli, da si lahko višino vaše pokojnine izračunate kar na spletu? Spletna stran zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) ponuja osebni informativni pokojninski kalkulator, s katerim lahko na preprost način izračunate višino vaše pokojnine. Poleg podatka kakšna pokojnina vam pripada, pa vam izračun poda tudi datum, kdaj boste izpolnjevali vse pogoje za starostno oziroma predčasno upokojitev.

image_alt
Kdo je upravičen do delne pokojnine?

Splošni informativni pokojninski kalkulator

Če želite zgolj izvedeti kakšna pokojnina vam pripada, lahko to izračunate s preprostim vnosom podatkov v splošni informativni pokojninski kalkulator. Postopek ne zahteva registracije. Simulacija izračuna vam poleg višine pokojnine izda tudi kdaj bodo izpolnjeni vsi pogoji. V osnovni informativni kalkulator lahko vnesete tudi podatke glede določenih okoliščin, za katere smatrate da lahko vplivajo na obdobje izpolnjevanja pogojev in višino pokojnine, kot na primer skrb za otroka in obvezno služenje vojaškega roka.

Komaj čakate dan upokojitve?FOTO: Shutterstock
Komaj čakate dan upokojitve?FOTO: Shutterstock

Osebni pokojninski kalkulator

Če želite pridobiti avtomatski informativni izračun glede izpolnjevanja pogojev in kakšna bo vaša pokojnina, pa potrebujete digitalno potrdlo oziroma SI PASS. V osebni pokojninski kalkulator vpišete zahtevane podatke, ta pa bo na podlagi vaših osebnih podatkov, ki so zapisani v informacijskem sistemu zavoda in vplivajo na priznanje in odmero pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, opravil izračun. Vendar pozor, višino pokojnine lahko izračunate le zase, za druge osebe ni mogoče niti na podlagi pooblastila.

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Spletni kalkulator pokojninskega zavoda vam poleg informacij o pogojih za upokojitev in višine pokojnine, omogoča tudi da:

  • preverite pravilnost podatkov o različnih obdobjih zavarovanja in preverite, ali so bili vsi vaši prispevki pravočasno in polno plačani,
  • preverite stanje zadeve, ki je v postopku reševanja pri pokojninskem zavodu

Na pokojninskem zavodu tudi poudarjajo, da informativnega izračuna višine invalidske pokojnine z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem ni mogoče izvesti.

image_alt
Lažni upokojenci – Kdo so in kaj nas lahko naučijo?

Več iz rubrike