Kdo je upravičen do delne pokojnine?

Delna pokojnina za lažji prehod iz aktivnega statusa v status uživalca pokojnine.
Fotografija: Delna pokojnina je namenjena vsem, ki si želijo lažjega prehoda iz aktivnega statusa v status uživalca pokojnine. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Delna pokojnina je namenjena vsem, ki si želijo lažjega prehoda iz aktivnega statusa v status uživalca pokojnine. FOTO: Shutterstock

Delna pokojnina je namenjena vsem, ki si želijo lažjega prehoda iz aktivnega statusa v status uživalca pokojnine, s tem pa pridobijo kar dva statusa; zavarovanca in uživalca pokojnine.

image_alt
Pokojninske spremembe v ZDA vodijo v hudo revščino

Kakšne pogoje morajo izpolnjevati kandidati?

Do delne pokojnine so upravičeni delavci v delovnem razmerju, samozaposleni, družbeniki in kmetje. Pogoj za delno pokojnino je vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Na dan uveljavitve delne pokojnine morajo zavarovanci izpolnjevati pogoje za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine, hkrati pa ostati v obveznem zavarovanju v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega časa, vendar najmanj dve uri dnevno ali deset ur tedensko.

Delna pokojnina se odmeri od predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bili upravičeni na dan njene uveljavitve. FOTO: Shutterstock
Delna pokojnina se odmeri od predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bili upravičeni na dan njene uveljavitve. FOTO: Shutterstock

»V primeru, da izpolnjujeta pogoje za starostno pokojnino po ZPIZ-1, hkrati pa izpolnjujete tudi pogoje za predčasno ali starostno pokojnino po veljavnem zakonu, lahko uveljavljate delno pokojnino, ki se prizna in odmeri izključno po veljavnem zakonu,« navajajo na spletni strani zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), ob tem pa opozarjajo, da v tem primeru izgubite pravico do uveljavitve starostne pokojnine po ZPIZ-1.

Kako se odmeri delna pokojnina?

Delna pokojnina se odmeri od predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bili upravičeni na dan njene uveljavitve, in sicer v odstotku, ki ustreza skrajšanju polnega delovnega časa:

  • 75 odstotkov, če delate dve uri dnevno ali vaš zavarovalni čas znaša od 10 do 14 ur tedensko,
  • 62,5 odstotka, če delate tri ure dnevno ali vaš zavarovalni čas znaša od 15 do 19 ur tedensko,
  • 50 odstotkov, če delate štiri ure dnevno ali vaš zavarovalni čas znaša od 20 do 24 ur tedensko,
  • 37,5 odstotka, če delate pet ur dnevno ali vaš zavarovalni čas znaša od 25 do 29 ur tedensko,
  • 25 odstotkov, če delate šest ur dnevno ali vaš zavarovalni čas znaša od 30 do 34 ur tedensko,
  • 12,5 odstotka, če delate sedem ur dnevno ali vaš zavarovalni čas znaša od 35 do 39 ur tedensko.

Kot še pojasnjujejo na Zpizu, se lahko kadar koli odločite za spremembo obsega zavarovanja, o tem pa morate obvestiti zavod ter podati vlogo za spremembo višine delovne pokojnine. Novi znesek se vam izplačuje do prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega poslovanja.

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Kaj pa po prenehanju uživanja delne pokojnine?

Po prenehanju obveznega zavarovanja na podlagi vložene zahteve za predčasno ali starostno pokojnino zavod po uradni dolžnosti preveri naslednje možnosti:

  • Uskladitev predčasne ali starostne pokojnine, ugotovljene ob odmeri delne pokojnine,
  • odstotno povečanje predčasne ali starostne pokojnine, ugotovljene ob odmeri delne pokojnine, upoštevajoče pokojninsko dobo, dopolnjeno v času uživanja delne pokojnine in dopolnjeno starost na dan uveljavitve odstotnega povečanja
  • ponovno odmero predčasne ali starostne pokojnine ali odmero starostne pokojnine, upoštevajoče plače ali zavarovalne osnove, dopolnjeno pokojninsko dobo in starost ob prenehanju uživanja delne pokojnine.

Kot so še pojasnili na zavodu, se prizna in izplačuje tista pokojnina, ki je najugodnejša.

Vir: ZPIZ

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Več iz rubrike