Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Varčevanje za spodobno upokojitev se začne z ureditvijo dolga na kreditni kartici.
Fotografija: Film Upokojitev v stilu treh oskarjevcev  Morgana Freemana, Alana Arkina in Michaela Caina pokaže, kako nujno je imeti dobro urejene prihranke. Oni so primorani oropati banko, ker jim je ta odtujila njihove prihranke. Foto: Filmski arhiv
Odpri galerijo
Film Upokojitev v stilu treh oskarjevcev  Morgana Freemana, Alana Arkina in Michaela Caina pokaže, kako nujno je imeti dobro urejene prihranke. Oni so primorani oropati banko, ker jim je ta odtujila njihove prihranke. Foto: Filmski arhiv

Finančni svetovalci svetujejo, da preden začnete varčevati za lepše tretje življenjsko obdobje, je zelo koristno postaviti prioritete. Na prvem mestu je prav gotovo odločitev, da najprej odplačate vse dolgove. Tudi ali predvsem na kreditni kartici.

Odplačilo dolga z visokimi obrestmi vam lahko zagotovi zajamčeno donosnost, ker boste zmanjšali plačila obresti. Foto:  Blaž Samec/DELO
Odplačilo dolga z visokimi obrestmi vam lahko zagotovi zajamčeno donosnost, ker boste zmanjšali plačila obresti. Foto:  Blaž Samec/DELO
Se sprašujete, ali bi morali najprej plačati svoj dolg ali privarčevati za upokojitev? Če imate dolg z visokimi obrestmi, je po mnenju finančnih strokovnjakov nujno, da najprej plačate dolgove,  nato pa začnete urejati prihranke za upokojitev.

Slednje še posebej velja, če imate dolgove, ki vas stanejo več kot 9 % na mesec v obliki obresti in pristojbin. To je pomembno zato, ker je v tem primeru »cena vašega dolga« tako visoka, da vas dolg stane več kot bi lahko zaslužili drugje, na primer z obrestmi ob varčevanju na varčevalnem računu ali na računu za upokojitev.

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Sicer drži, da prej ko začnete varčevati za upokojitev, tem bolje bo za vas. A to kot rečeno drži le v primeru, da nimate dolgov z visokimi obrestmi, kot je dolg zaradi plačevanja s kreditno kartico.

"Vidim veliko strank, ki si z dolgovi pridelajo neverjetno veliko finančnih stroškov, pa se tega sploh ne zavedajo. Vsem svetujem, da seštejejo vse stroške bodisi zaradi provizije, članstva, obresti, letne naročnine ali česa drugega in bodo videli, koliko znaša cena dolga, " je za Business Insider povedal Ryan Cole, pooblaščeni finančni načrtovalec in zasebni svetovalec za premoženje pri Citrine Capital v San Franciscu.

Na prvem mestu opravil za uspešno varčevanje za upokojitev je to, da najprej odplačate vse dolgove. Foto: Getty Images/iStockphoto
Na prvem mestu opravil za uspešno varčevanje za upokojitev je to, da najprej odplačate vse dolgove. Foto: Getty Images/iStockphoto
  Odplačilo dolga z visokimi obrestmi vam lahko zagotovi zajamčeno donosnost, ker boste zmanjšali plačila obresti, je dejal Cole. V večini primerov, je nadaljeval, je ta donos več, kot bi zaslužili na varčevalnem računu ali na borzi.

7 razlogov, da ne privarčujete (dovolj) denarja

  • 1.Poraba je večja od zaslužka

Rešitev: Dajte prednost le najnujnejšim stvarem, in zmanjšajte ostalo. Če je težava v prenizkih dohodkih, poiščite načine za dodatni zaslužek.

  • 2.Po žepu vas udarijo nepričakovani stroški

Rešitev: Zelo koristno je imeti varčevalni »račun« za nujne primere in vsakič, ko dobite plačo, nanj prispevajte vsoto denarja, četudi je ta minimalna. Ta denar na strani vam bo pomagal pri soočanju z nepričakovanimi stroški. »

  • 3. Zamenjujete želje s potrebami

Rešitev: Namesto, da si privoščite kavo v baru, jo skuhajte doma. Namesto, da srajce nosite v likalnico, si jih zlikajte sami. Ti majhni prihranki bodo v razmeroma kratkem času ustvarili prihranek.
  • 4. Ste finančno nepismeni

Rešitev: Zelo koristno je sestaviti seznam osnovnih stroškov in kam vlagate denar, da lahko ustvarite trdne finančne temelje. Lahko se tudi podučite, kje in kakšne investicije se najbolj obrestujejo.

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

  • 5. Ste podcenjeni

Rešitev: V kolikor je vaše delo podcenjeno, si poiščite novo službo, kjer je ovrednotenje dela korektno. Ali se dodatno izobražujte. To  vam lahko odpre vrata do višjih prihodkov. 

  • 6. Dom je požiralec denarja

Rešitev: Velja pravilo, da se ne porabi več kot 30 odstotkov prilagojenega bruto dohodka za skupne stroške doma, ki vključujejo hipoteko ali najemnino, davke, komunalne storitve, vzdrževanje in zavarovanje. Če porabite več kot 30 odstotkov za stanovanje oziroma hišo, lahko naredite nekaj stvari, da zmanjšate stroške drugje in naredite nekaj prostora na svojem proračunu. Razmislite tudi o oddaji kakšne sobe v najem, o prihranku denarja za javne storitve in podobno.

  • 7. Varčevanje se začne že v mladosti

Rešitev: Ne odlagajte varčevanja v času po 50.letu. S skoraj neopaznim dajanjem malih vsot denarja na stran, lahko skozi čas prihranite zelo veliko.

Več iz rubrike