NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

Andrej Bohinc: »Večina novih vlagateljev v kriptovalute išče potencialno višje donose v 'cenejših' kriptovalutah.«
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Ann Wang / Reuters
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Ann Wang / Reuters

Verjetno je že vsak izmed nas slišal za bitcoin in kriptovalute, saj jih na svetu obstaja več kot 10.000 različnih. Morda bi si katero izmed teh celo želeli podariti kot darilo bližnjim ali prijateljem. Vendar katere kriptovalute imajo potencial za rast v prihodnosti in so morda tudi cenovno dostopne? 

Andrej Bohinc. Foto: osebni arhiv
Andrej Bohinc. Foto: osebni arhiv
V duhu božičnih in novoletnih praznikov smo za nasvet vprašali ekonomista in strokovnjaka na področju kriptovalut, Andreja Bohinca. Pojasnil nam je, da sicer večina novih vlagateljev v kriptovalute zmotno misli, da sta bitcoin in ether (Ethereum) že 'predraga' in išče potencialno višje donose v 'cenejših' kriptovalutah. Predstavil nam je 10 kripto projektov, za katere meni, da imajo trenutno velik potencial in se jih splača kupiti. Vendar je opozoril, da je treba vedeti, kdaj jih prodati.

Malo za šalo, malo za res; katere kriptovalute bi lahko podarili kot božično ali novoletno darilo? Torej, kateri kripto projekti imajo trenutno velik potencial in so cenovno dostopni ter se zanje pričakuje, da bodo v naslednjih mesecih zrasli?

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Tokrat vam bom predstavil nekaj, po mojem mnenju, trenutno najbolj obetavnih kripto projektov z velikim potencialom, ki se jih splača kupiti in držati vsaj do vrha tega tržnega cikla za bitcoin.

The Open Network (TonCoin)

Gre za kriptovaluto aplikacije Telegram Messenger, ki ima več kot 500 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Za ta projekt so leta 2018 zbrali več kot milijardo dolarjev kapitala, potem pa so ameriški regulatorji prepovedali njegovo lansiranje.

Ustanovitelja Telegrama, brata Durov, sta nato predala kodo odprti skupnosti TON, ki jo je pred nekaj meseci ponovno oživela. 45 odstotkov ponudbe TonCoin-a je nato odkupila ameriška menjalnica FTX, za katero stoji mladi milijarder Sam Bankman-Fried, ki je eden največjih genijev s področja kriptovalut, saj je očitno prepoznal velik potencial v uporabnosti te blockchain tehnologije tretje generacije.

image_alt
NaSvet kapitala: Trgovanje z vzvodi pri kriptovalutah

Gre za projekt, ki še ni doživel cenovne ‘pumpe’ in medijske pozornosti ter bo v naslednjih štirih do petih mesecih popolnoma funkcionalen. To pomeni, da bo zelo verjetno prišel tudi na največji kripto menjalnici Binance in Coinbase, zato se ga splača kupiti, preden se to zgodi na menjalnici FTX.

Wrapped Centrifuge (WCFG)

Gre za projekt, ki povezuje naložbe v decentraliziranih financah (DeFi) z naložbami v realnem svetu (RWA), denimo premostitvena nepremičninska posojila, mikro posojila, avtorski honorarji in podobno.

Posojilojemalci lahko tako financirajo projekte v realnem svetu brez bank ali drugih posrednikov. Zagotavljanje likvidnosti je odprto za vse, vlagatelji pa dobijo donos in nagrado v CFG žetonih.

Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Trenutno je v tem projektu ‘zaklenjenih’ zgolj 47 milijonov dolarjev sredstev, potenciala pa je ogromno.  Če bo cena te kriptovalute sledila obsegu zaklenjenih sredstev (TVL) v projektu, lahko do konca naslednjega leta doseže tudi 40 ali celo 60-kratnik trenutne cene.

BOBA Network (BOBA)

Gre za naslednjo generacijo pragmatične rešitve skaliranja na drugem nivoju Ethereum omrežja, ki predstavlja prvi korak k odpiranju Ethereuma za naslednjo milijardo novih uporabnikov. Znižali naj bi se stroški transakcij in obenem povečalo število transakcij na sekundo, ki sta trenutno največji slabosti in ozko grlo Ethereuma.

Avalanche (AVAX)

Avalanche je trenutno najhitrejša platforma za pametne pogodbe na prvem nivoju v blockchain industriji, ki ima največ potrjevalcev od vseh proof-of-stake protokolov, ki skrbijo za varnost njene aktivnosti.

image_alt
NaSvet kapitala: Sklepanje prvega posla na Ljubljanski borzi

KILT Protocol (KILT)

KILT rešuje problem zaupanja, varnosti in zasebnosti osebne identitete v digitalnem svetu z decentralizirano identifikacijo v obliki njihove rešitve SocialKYC. Ta uporabnikom omogoča, da upravljajo, shranjujejo in predstavljajo svoje osebne podatke za spletno poslovanje in hkrati ohranijo zasebnost v svoji lasti.

FTX Token (FTT)

Gre za kriptovaluto kripto menjalnice FTX.com, katere ustanovitelj in lastnik je nepopravljivi deloholik, kripto genij in najbogatejši človek v kripto svetu Sam Bankman-Fried (če ne štejemo Satoshija Nakamota, katerega identiteta je neznana). Premoženje 29-letnika je ocenjeno na 23,5 milijarde evrov.

Menjalnica FTX ima najboljšo tehnološko rešitev in lahko v prihodnosti po obsegu prometa prehiti tudi menjalnico Binance, njihov žeton FTT pa ima zelo visok 'token velocity'. Z drugimi besedami to pomeni zelo visoko povezavo med številom uporabnikov in ceno žetona, podobno kot Binance Coin (BNB).

Eden izmed 10.000 'vročih' NFT-jev: Bored Ape Yacht Club #4418. Foto: Nexo / Reuters
Eden izmed 10.000 'vročih' NFT-jev: Bored Ape Yacht Club #4418. Foto: Nexo / Reuters

Play2Earn (P2E) Metaverse NFT gaming sektor

Gre za trenutno najhitreje rastoči trend v kripto svetu, ki bo pripeljal globalno adopcijo kriptovalut s trenutno nekje 300 milijonov na tri milijarde uporabnikov v naslednjih letih, saj je na svetu 2,6 milijarde ljudi, ki igrajo igrice. Ti ljudje imajo zdaj možnost z njimi tudi zaslužiti. Trenutna tržna kapitalizacija kripto gaming sektorja je zgolj 36 milijard dolarjev in bo v naslednjih letih zrastla na približno 1000 milijard dolarjev.

Najboljša strategija za uspeh na tem področju je, da stavite na igre, ki imajo že zdaj največ igralcev, kot so: Axie Infinity, Thetan Arena, DAR, PYR, Gods Unchained, GALA, ULTRA in Derace. Te igre so najbolj varna dolgoročna stava.

image_alt
NaSvet kapitala: Koliko ste pripravljeni plačati za en evro dobička?

Sam pa bi v ta portfelj dodal vsaj še tri naslednje nove igre:

The Three Kingdoms (TTK)

To je prva Play2Earn Metaverse NFT igra, ki je zasnovana na klasični kitajski igri The Three Kingdoms in je fokusirana predvsem na azijski trg, s katerega prihaja največ igralcev in navdušencev nad gaming NFT-ji.

Star Atlas (ATLAS)

Je metaverse igra za več igralcev, ki deluje na Solani (SOL).

Decimated

Še ena P2E NFT igra, ki je v razvoju že od leta 2018, z zelo močno in izkušeno razvijalsko ekipo v ozadju. Igra je trenutno še v 'pre-alhpa' verziji in je dosegljiva na platformi Switch.

Andrej Bohinc v članku omenja kriptovalute in kripto projekte, za katere meni, da imajo v prihodnosti potencial. Zavedati se je treba, da gre za njegovo osebno mnenje in to ni finančni nasvet. Kriptovalute so zelo tvegano finančno sredstvo in posameznik bi se moral pred investiranjem posvetovati z izkušenim finančnim svetovalcem.

Več iz rubrike