Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Razpoloženje na trgu kriptovalut je vedno bolj optimistično, med drugim tudi zaradi ameriškega milijarderja madžarskih korenin.
Fotografija: Bitcoin, tako imenovani 'kralj med kriptovalutami'. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin, tako imenovani 'kralj med kriptovalutami'. Foto: Shutterstock

Bitcoin je pred kratkim prebil psihološko mejo 50.000 dolarjev in dosegel nove rekordne vrednosti zadnjih petih mesecev. Poleg vedno večje naklonjenosti bank in finančnih ustanov je k rasti cene največje kriptovalute pripomogel tudi George Soros oziroma njegov sklad. Svoja pričakovanja glede vrednosti bitcoina do konca leta 2021 je z nami delil tudi strokovnjak s področja kriptovalut, Andrej Bohinc, ki pravi, da se bitcoinu v kratkem obeta največja nadgradnja v njegovi zgodovini.
 

Institucionalni vlagatelji spodbujajo rast cene

 
Bitcoin se je med drugim tudi zaradi Sorosevih navedb povzpel na petmesečno rekordno vrednost, ki znaša več kot 55.000 ameriških dolarjev, in tam se še vedno nahaja, navaja Reuters. Vodstvo družbe Soros Fund Management je namreč nedavno sporočilo, da ima Sorosev sklad v lasti »nekaj kovancev, ne veliko«.
 
image_alt
George Soros: velik človekoljub ali nevarni fanatik?

Dawn Fitzpatrick, izvršna direktorica in glavna naložbenica družbe Soros Fund Management, je na Bloombergovem dogodku dejala: »Nisem prepričana, da se bitcoin obravnava le kot varovalo pred inflacijo. Mislim, da je prestopil brezno h glavnemu toku,« je pojasnila Fitzpatrickova in dodala, da je trg kriptovalut z več kot 200 milijonov uporabnikov vreden več kot 2000 milijard ameriških dolarjev.
 
Tajkun in človekoljub madžarskih korenin George Soros. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Tajkun in človekoljub madžarskih korenin George Soros. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Pozitivno pa so k rasti cene bitcoina prispevali tudi drugi institucionalni vlagatelji, o čemer smo že pisali. V torek, 5. oktobra, je ameriška banka U.S. Bancorp objavila, da je začela izvajati storitev hrambe kriptovalut za institucionalne upravljavce naložb, ki imajo zasebne sklade v ZDA in na Kajmanskih otokih. Dan pred tem pa je banka Bank of America objavila svojo prvo raziskavo o kriptovalutah in drugim digitalnim premoženjem.
 
Reuters navaja, da vlagatelji v tem četrtletju pričakujejo hkratno sezonsko rast kriptovalut. »Bitcoin je oktobra zgodovinsko gledano zelo uspešen. […] Že od poletja večkrat ponavljam, da pričakujem oktobra novo rekordno vrednost,« je dejal Ruud Feltkamp, izvršni direktor spletne platforme Cryptohopper.
 
image_alt
Velike banke so pognale ceno bitcoina čez 50.000 dolarjev

Svoja pričakovanja na tem področju pa je z nami delil tudi strokovnjak s področja kriptovalut, univ. dipl. ekon. Andrej Bohinc. Za Svet kapitala je povedal: »Bitcoin je do sedaj že dvakrat dosegel vrh svojega štiriletnega tržnega cikla v mesecu decembru; leta 2013 in 2017. Ne bi bil presenečen, če bi bilo tudi letos tako, čeprav se lahko vse skupaj zavleče še v leto 2022.«
 

Pričakovanja glede cene bitcoina

 
Andrej Bohinc. Foto: osebni arhiv
Andrej Bohinc. Foto: osebni arhiv
Bohinc meni, da je večja verjetnost, da bo cena bitcoina še naprej rasla v pričakovanju njegove najpomembnejše nadgradnje do sedaj, ki se bo zgodila 16. novembra. Nadgradnja Taproot bo posodobila kodo bitcoina, povečala njegovo zasebnost, preglednost in zamenljivost ter izboljšala funkcionalnost pametnih pogodb bitcoina. Po Taprootu bo omrežje bitcoin podpiralo decentralizirane finančne aplikacije, ki se trenutno najpogosteje vršijo na Ethereum omrežju.
 
»Do konca leta 2021 lahko pričakujemo nove ATH [All-time high] vrednosti za bitcoin, do konca štiriletnega tržnega cikla, ki se lahko zavleče tudi v leto 2022, pa lahko cena zraste na več kot 100.000 dolarjev za bitcoin,« meni Bohinc. Ob tem dodaja, da lahko skoraj zagotovo pričakujemo še katero večjo korekcijo zaradi likvidacije stav z vzvodi in sicer vsaj 20- ali 30-odstotno. Bohinc pojasnjuje, da je cena bitcoina zrasla v pričakovanju izboljšav tudi pred štirimi leti, ko se je zgodila nadgradnja SegWit.
 
image_alt
NaSvet kapitala: Trgovanje z vzvodi pri kriptovalutah

Ben McMillan, glavni naložbeni direktor pri IDX Digital Assets, je opozoril, da opaža na podlagi analize njihovih podatkov stalno rast števila novih naslovov bitcoina in vse večje število bitcoinov, ki se selijo z borze, navaja Reuters. Po njegovih besedah sta oba dejavnika strukturno ugodna indikatorja. Kljub temu je McMillan dejal, da v bližnji prihodnosti za bitcoin še vedno obstajajo »nevsakdanja negativna tveganja«.
 

Več iz rubrike