George Soros: velik človekoljub ali nevarni fanatik?

Madžarsko-ameriški poslovnež velja za velikega človekoljuba. Leta 2002 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije, a nekateri vidijo drugačno sliko.
Fotografija: Foto: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Lisi Niesner/Reuters

George Soros naj bi preko svojih neprofitnih organizacij Open Society Foundations (OSF), družbi namenil več kot 32 milijard dolarjev svojega premoženja, zaradi česar ga je revija Forbes označila za »najbolj velikodušnega darovalca«. Fundacije so do sedaj namenile že skoraj 20 milijard dolarjev finančne pomoči raznim skupinam ljudi po svetu, ki se zavzemajo za pravičnost, enakost in odprto demokratično družbo, je razvidno iz Wikipedije. Nekateri pa so mnenja, da Soros s financiranjem posredno spreminja zakone in družbo sebi v prid.
image_alt
Ali denarna pomoč revnim prinaša želene rezultate?

Ideja o odprti družbi

 
Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Soros naj bi s svojim denarjem posredno nadziral mnenje javnosti in delovanje različnih aktivističnih skupin in gibanj. Tako naj bi spreminjal javno politiko in zakone po svoji filozofiji, pišejo pri ZeroHedge. Kakšno filozofijo pa ima 90-letni milijarder?

Intelektualni idol Sorosa naj bi bil filozof Karl Popper, sicer tudi njegov mentor med šolanjem v Londonu. Popper je prevzel in razvijal ideologijo o odprti družbi, ki naj bi temeljila na človekovih pravicah in političnih svoboščinah. Konservativno usmerjen blog navaja tri značilnosti, ki naj bi po njihovem mnenju definirale odprto družbo:
  • odprta družba naj bi bila atomizirana družba, kjer je glavna prioriteta posameznik in njegovo udejstvovanje. Družba se gradi okoli posameznika in ne obratno;
  • človeške zakone naj bi postavila pred 'naravne'. Poskuša izriniti Boga iz družbe in ga nadomestiti z zakonodajo;
  • odprta družba naj bi bila povsem odprta, torej vsak vidik posameznikovega življenja je javno dostopna informacija.
 
image_alt
Facebook gradi mesto za svoje zaposlene

Podcenjena moč okrožnega javnega tožilca

 
Okrožni javni tožilec (district attorney-DA) naj bi bil slabo plačan poklic, brez možnosti razvoja kariere, ki zahteva veliko nehvaležnega dela. Hkrati pa prinaša veliko moč, saj okrožni javni tožilec odloča, koga bo oziroma ne bo kazensko preganjal in pod katerimi obtožbami, česar se Soros dobro zaveda, poroča ZeroHedge.
Foto: Francois Lenoir/Reuters
Foto: Francois Lenoir/Reuters

V ZDA naj bi Soros imel na svoji plačilni listi od septembra 2020 kar 31 okrožnih javnih tožilcev (vir) od skupno 93. Med drugimi v skoraj vseh večjih okrajih, kar vključuje desetine milijonov ljudi, ki so podvrženi njegovemu vplivu, navaja blog in doda nekaj primerov:
image_alt
Zakaj ZDA ne ponujajo plačanega starševskega dopusta?
  • Okrožni tožilec Los Angelesa George Gascon naj bi od Sorosa posredno prejel več kot dva milijona dolarjev sredstev. Gascon je prenehal kazensko preganjati motenje posesti, kaljenje miru, upiranje aretaciji, prostitucijo in vožnjo brez vozniškega dovoljenja.
  • Okrožni tožilec Filadelfije Larry Krasner naj bi prejel 1,7 milijona dolarjev in je prenehal kazensko preganjati izgrednike, plenilce in požigalce. Meni, da le tožbe ne bodo dosegle pravice, če vlada dopušča policistom uboj civilistov brez spopadanja s posledicami. Krasner je sicer vložil že 75 tožb proti policiji, opisuje pa se kot »zaščitnik javnosti z močjo.«
  • Okrožni tožilec San Francisca Chesa Boudin obdeluje 620.000 Sorosevih dolarjev in meni, da: »Pravosodni sistem ni le masiven in brutalen, temveč tudi rasističen.« Ne preganja več nagovarjanja k prostituciji, javnega kampiranja in javnega uriniranja. Po navedenih podatkih se je povečala stopnja umorov, stopnja vlomov za 42 odstotkov, stopnja kraj z motorjem za 31 odstotkov in stopnja požigov za 45 odstotkov.
 

Financiral naj bi celo 'barvne' revolucije

 
Protest v Gruziji, leta 2007. Foto:David Mdzinarishvili/Reuters
Protest v Gruziji, leta 2007. Foto:David Mdzinarishvili/Reuters
Soros naj bi s pomočjo OSF financiral celo 'barvne' revolucije, kot denimo revolucija vrtnic (ang. rose revolution) v Gruziji leta 2003. Po podatkih Wikipedije naj bi Soros takrat zapravil 42 milijonov dolarjev za strmoglavljenje takratnega predsednika Gruzije.
 
Če je revolucija uspešna, se spremeni celotna politična ureditev in Soros zmaga. Vendar tudi če ni, je vlada na oblasti prisiljena sprejeti nove zakone ali spremeniti ureditev države in Soros ravno tako zmaga, navaja ZeroHedge.
image_alt
Boris Johnson: nič več mask in socialnega distanciranja v državi

Človek, ki je 'zlomil' angleško banko

 
Soros naj bi leta 1992 s t. i. kratkim trgovanjem oziroma stavami proti angleškemu funtu 'zlomil' angleško banko. Opazil je neugoden položaj, v katerem se je znašla Velika Britanija in pravilno predvidel devalvacijo funta. Takrat naj bi Soros zaslužil milijardo ameriških dolarjev, Zakladnico Njenega veličanstva pa je padec funta oškodoval za 3,4 milijarde angleškega funta.
 
Foto: Bernadett Szabo/Reuters
Foto: Bernadett Szabo/Reuters
Za zaključek ga ZeroHedge označi za »nevarnega fanatika« z veliko denarja, ki posredno cilja na vas, vaše otroke, vašo posest in vaš način življenja. S financiranjem družbeno aktivnih posameznikov, skupin in gibanj spreminja mišljenje in delovanje družbe po svojem okusu.

Po drugi strani pa je Soros leta 2002 prejel častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »Za zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji.« Podelil mu ga je takratni predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.
 
Torej, George Soros naj bi bil tajkun, investitor, človekoljub, filozof, pisatelj, ekonomist, finančnik, bankir in borznik, po mnenju nekaterih pa še tisti, ki vleče vse niti na politični in svetovni ravni, za doseganje svojih ciljev. Vsekakor človek z veliko denarja, ki pritegne veliko pozornosti in teorij zarote.
 

Več iz rubrike