Boris Johnson: nič več mask in socialnega distanciranja v državi

Britanski premier je napovedal občutno sproščanje ukrepov: 19 julija bodo odpravili nošenje mask in socialno distanciranje.
Fotografija: V Angliji bodo sneli maske. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP
Odpri galerijo
V Angliji bodo sneli maske. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Boris Johnson, britanski predsednik vlade je na ponedeljkovi tiskovni konferenci napovedal sproščanje ukrepov. »Če poletje ni čas za to, potem ne vem, kdaj bo,« je dejal.
 
image_alt
Najstniki z brezalkoholnimi pijačami ponarejali pozitivne covid teste

Kot poročajo tamkajšnji mediji je Johnson povedal, da se zaveda, da pandemije covid-19 še ni konec, vendar je poletje idealen čas, da se ukrepi omilijo. Kljub temu da mu nekateri nasprotujejo, je britanski premier odločen, saj meni, da se lahko ukrepi ponovno uvedejo pozimi, če bo to dejansko potrebno. Končna odločitev naj bi bila sprejeta 12. julija.
 

Maske (končno) stran


Načrt sproščanja med drugim vključuje ukinitev omejenega števila ljudi na prostem in v zaprtih prostorih ter ukinitev mask. Prav tako, po besedah Johnsona, ne bo več potrebno socialno distanciranje, kdor bo želel, pa bo v prenatrpanih zaprtih prostorih lahko nosil masko. Čeprav bo ukrep ukinjen, bo na mejah in letališčih sicer še vedno veljalo socialno distanciranje do enega metra. Ponovno bodo dovoljeni tudi obiski v domovih za upokojence.
Boris Johnson napovedal občutno sproščanje ukrepov. Foto: REUTERS TV/REUTERS
Boris Johnson napovedal občutno sproščanje ukrepov. Foto: REUTERS TV/REUTERS

 

Odprava karantene


Med drugim je premier napovedal, da vlada ne bo več ljudem naročala, da delajo od doma. Prav tako ne bo zahtevala uporabe digitalnih potnih listov. Podjetja, ki bodo želela sistem preverjanja, bodo lahko za to uporabila aplikacijo spremljanja kontaktov.

V teh dneh namerava sekretar za promet Grant Shapps predstaviti posodobljene načrte za odpravo karantene tistih, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, a so popolnoma cepljeni.
image_alt
Warren Buffett: prihaja mnogo hujša pandemija od covida-19

Visoka precepljenost


Kot je povedal Johnson, se bo (za mlajše od 40 let) razmak med dvema odmerkoma cepiva skrajšal na 8 tednov (prej 12). Kar pomeni, da bodo do jeseni vsi imeli priložnost, da se cepijo dvakrat.

Sicer pa je v Združenem kraljestvu precepljenost dokaj visoka. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi 89 odstotkov odraslih že prejelo prvi odmerek cepiva, 64 odstotkov pa je že polno cepljenih. Kljub temu je v preteklih tednih število okužb precej naraslo. Strokovnjaki za to krivijo širjenje nove - po mnenju strokovnjakov - bolj nalezljive različice virusa - delta.
image_alt
V Britaniji se je začelo testiranje revolucionarnega cepiva proti raku

Kljub »grožnjam« nove različice pa britanski strokovnjaki menijo, da se je treba naučiti živeti s covidom-19, zato bodo od 19. julija naprej vse primere obravnavali kot sezonsko gripo.

Več iz rubrike