Najstniki z brezalkoholnimi pijačami ponarejali pozitivne covid teste

Šolarji so se želeli izogniti pouku, zato so ponaredili pozitivne teste za covid-19.
Fotografija: Ponarejevanje covid testov. Foto: dilokk/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Ponarejevanje covid testov. Foto: dilokk/Getty Images/iStockphoto

Domišljija otrok ne pozna meja. Ko želijo nekaj doseči, bodo našli način. Kako spretni so pri tem, so pokazali najstniki iz Anglije. Da jim ne bi bilo treba v šolo, so ponaredili pozitivne teste za covid-19, pri tem pa so uporabili kar sadni sok. Kot poročajo britanski mediji, so se šolarji izdali sami, saj so metodo delili na socialnih omrežjih.
image_alt
Warren Buffett: prihaja mnogo hujša pandemija od covida-19

Želel jih je razkrinkati


Nekateri se zdaj sprašujejo, kako jim je to sploh uspelo. Marka Lorcha, profesorja komuniciranja znanosti in kemije, je njihova iznajdljivost tako presenetila, da je želel raziskati, kako jim je trik uspel. Svoje ugotovitve je nato objavil v publikaciji The Conversation.

Za poskus je vzel enake teste kot prej omenjeni najstniki. Na en test je nakapal pomarančni sok, na drugega pa kokakolo. Po nekaj minutah sta oba testa pokazala pozitiven rezultat. Mark je tak rezultat sicer pričakoval in je tudi vedel, zakaj. V svojem članku je nato vse razložil.
image_alt
V Britaniji se je začelo testiranje revolucionarnega cepiva proti raku

Kako testi delujejo?


Najprej moramo razumeti, kako ti testi sploh delujejo. Hitri testi so sestavljeni iz več sekcij. Prva je namenjena temu, da se vanjo nakapa vzorec. Druga sekcija na videz deluje rdečkasta zaradi drobnih zlatih delcev, pritrjenih na človeškim očem nevidna protitelesa. Naslednja dva dela dela sta testni in kontrolni.
Hitri testi za ugotavljanje prisotnosti novega koronavirusa. Foto: Shutterstock
Hitri testi za ugotavljanje prisotnosti novega koronavirusa. Foto: Shutterstock

Testni del ima primarna protitelesa, vezana na virus, ki je namenjen temu, da ujame virus, obarvan z zlatimi protitelesi. Če je virus ujet, se v tem delu pokaže črtica. Kontrolni del nato zajame obarvana protitelesa in tako dokaže pravilno delovanje testa in da so protitelesa dejansko prečkala testni del.

Test se v celoti opira na sposobnost protiteles, da se lahko vežejo na virus. Znano je, da protitelesa večinoma delujejo v krvnem območju, ki je ph nevtralen. Če nakapamo sok kislega okusa neposredno na test, se za protitelesa ustvarijo težki pogoji in se ne morejo obnašati, kot je zanje pričakovano.
image_alt
Hrvaška vlada covidno pomoč podjetnikom pogojuje s cepljenjem

Avstrijski politik se je osmešil

 
»Za pravilno delovanje testa je ključno vzdrževanje pravilnega ph. Zato je treba vzorec najprej zmešati s pufersko tekočino,« pojasnjuje profesor v svojem članku. Tega pa očitno ni vedel avstrijski politik, ko je lanskega decembra v parlamentu testiral kokakolo, ker je želel dokazati neveljavnost testov, ki se uporabljajo za testiranje na covid-19. Sebastian Kurz, avstrijski kancler se je pred kolegi osmešil, saj je pokazal neznanje osnovnošolske kemije, so prepričani strokovnjaki.
 

Predsednik Tanzanije testiral živali in sadje


Omenjeni primer seveda razlaga, zakaj se testi tako odzovejo na kislo tekočino. Kaj pa ovce, koze, motorno olje in ostale stvari, ki so jih testirali v Tanzaniji? John Magufuli, pokojni predsednik Tanzanije z doktoratom iz kemije, je že od začetka pandemije večkrat pokazal, da nima zaupanja v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).
John Magufuli, pokojni predsednik tanzanije, je lansko leto na novi koronavirus testiral živali in sadje. foto: STRINGER/REUTERS
John Magufuli, pokojni predsednik tanzanije, je lansko leto na novi koronavirus testiral živali in sadje. foto: STRINGER/REUTERS

Ker je želel dokazati, da testi niso verodostojni, se je odločil, da bo testiral različne vzorce. Svoji ekipi je naročil, naj vzamejo vzorce pri ovcah, kozah, sadju, motornem olju, zajcu, ptici, banani in še nekaj ostalih stvareh. Na vsak vzorec so nadeli človeška imena in napise, nato pa jih poslali v neodvisni laboratorij. Na presenečenje vseh so vsi testi pokazali pozitiven rezultat.

Ali je takratni predsednik Tanzanije dokazal, da ima motorno olje novi koronavirus ali pa da so mnogi ljudje lažno pozitivni, ne vemo. Dejstvo pa je, da so za razliko od avstrijskega kanclerja, ki je eksperiment izvajal sam, teste opravili izkušeni in usposobljeni strokovnjaki v laboratoriju.

Več iz rubrike