Warren Buffett: prihaja mnogo hujša pandemija od covida-19

Ameriški milijarder je napovedal, da prihaja nova, hujša pandemija, na katero nismo pripravljeni.
Fotografija: Warren Buffett je prepričan da prihaja nova pandemija. Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES / AFP
Odpri galerijo
Warren Buffett je prepričan da prihaja nova pandemija. Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES / AFP

Warren Buffett, ameriški milijarder in poslovni mogotec je v nedavnem intervjuju za CNBC napovedal, da prihaja še ena pandemija, ki bi lahko bila hujša, od pandemije covida-19. Prepričan je, da kljub temu da je pandemija obvladljiva, svet ni pripravljen na uspešno preprečevanje.
image_alt
Odprtje Evrope kot gorivo na ogenj inflaciji

Neenakomeren ekonomski učinek


V omenjenem intervjuju je Buffett izrazil skrb, da svet ni pripravljen reševati izrednih razmer. Še najbolj ga skrbijo gospodarsko posledice covida-19, ki so najbolj prizadele mala podjetja. »Milijoni malih podjetij so strašno prizadeti,« je dejal. Po drugi strani pa velika podjetja poslujejo dokaj dobro, kar pomeni, da je ekonomski učinek zelo neenakomeren, še meni Buffett.
 

Padec BDP-ja


Marca lansko leto je pandemija zaprla mnoga vrata v gospodarstvu. Na tisoče malih podjetij je bilo prisiljenih prekiniti poslovanje. Medtem pa so trgovci na drobno in velike spletne trgovine prevzeli njihove stranke. Leto 2020 je prineslo največji padec ameriškega BDP po letu 1946.
image_alt
Raziskava: Kakovost življenja slabša; ljudje vse bolj pesimistični

»Ni še konec,« meni Buffett. Predvsem ga skrbi nepredvidljivost, a čeprav je bila situacija, še posebej v začetku pandemije zelo nepredvidljiva, se je za večino ljudi in podjetij izšlo bolje, kot so sprva pričakovali.
 

Za avtomobilsko industrijo se je dobro izšlo

Avtomobilska industrija je ob ponovnem odprtju gospodarstva začela cveteti. Foto: Tadej Regent/Delo
Avtomobilska industrija je ob ponovnem odprtju gospodarstva začela cveteti. Foto: Tadej Regent/Delo

Dober primer je avtomobilska industrija, ki kuje rekordne dobičke. Charlie Munger, podpredsednik podjetja Berkshire Hathaway in Buffettov dolgoletni poslovni partner, je dejal, da je avtomobilski sektor ustvaril uspeh, ki ga brez pandemije ne bi. Zaradi zaprtja tovarn in posledično globalnega pomanjkanja polprevodnikov so proizvajalci in trgovci avtomobilov ob ponovnem odprtju dosegli rekorden profit, saj so prodali avtomobile, še preden so prišli do trgovin.
 

Buffet meni, da družba ni pripravljena na novo pandemijo

 
Znani milijarder je v intervjuju priznal, da je tudi sam doživljal trenutke finančne negotovosti, saj ni vedel kaj se bo zgodilo z letalskima družbama BNSF Railway in NetJets, ki sta v njegovi lasti.

Dejal je, da je največja lekcija, ki jo je potegnil iz te pandemije covida-19, kako slabo je svet pripravljen na izredne razmere. Buffett je prepričan, da že prihaja naslednja, nova pandemija, vendar pa - kot je dejal za CNBC - družba ni pripravljena, da se s z njo spopade.
»Vsi vemo, da obstaja jedrska, kemična, biološka in kibernetska nevarnost in da se družba s tem še ni pripravljena spoprijeti,« je prepričan Buffett. Sledi pandemija, kot je še nismo videli, zaključuje. 

Več iz rubrike