Raziskava: Kakovost življenja slabša; ljudje vse bolj pesimistični

Kljub sprostitvi večine ukrepov, ljudje trenutno situacijo doživljajo zelo negativno.
Fotografija: Ljudje trenutno situacijo doživljajo zelo negativno. Foto: Andrey Zhuravlev/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Ljudje trenutno situacijo doživljajo zelo negativno. Foto: Andrey Zhuravlev/Getty Images/iStockphoto

V Valiconu so ponovno merili indikatorje doživljanja trenutnih razmer. Tokratna meritev je pokazala, da večina indikatorjev stagnira oziroma kažejo na manj pozitivno doživljanje trenutne situacije kot v prejšnjih tednih. Kljub temu da so se ukrepi precej omilili in da je okužb veliko manj, so ljudje precej pod stresom. Na splošno se je celotna ocena situacije v primerjavi s stanjem pred pandemijo poslabšala. Iz tega lahko sklepamo, da se trend normalizacije ustavlja, ali celo poslabšuje.
image_alt
Iz pandemije se vlečemo s polžjo hitrostjo

Indeks normalnosti brez sprememb


Pri indeksu normalnosti, ki ponazarja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov za oceno osebnega doživljanja ni bilo zaznati posebnih sprememb. Podobno kot pred dvema tednoma ostajamo na 4. ravni, kar je še vedno najvišja vrednost od konca lanskega poletja, ko je bil padec tega indeksa veliko občutnejši. Po drugi strani pa je stopnja primerljiva z obdobjem dva tedna po prvem zaprtju države lanskega marca, ko so bile izmerjene najnižje vrednosti osebnega počutja v prvem valu.
Indeks normalnosti tokrat brez sprememb. Foto: Valicon
Indeks normalnosti tokrat brez sprememb. Foto: Valicon

V primerjavi s prejšnjo meritvijo tokrat tudi pri indeksu zaskrbljenosti ni bilo zaznati večjih sprememb. Lansko leto junija je bila zaskrbljenost glede epidemije precej nizka. In če je bila takratna ocena na podobni ravni kot tokrat (6), je bila najnižja vrednost (-7) izmerjena maja lani.
 

Kakovost življenja je slabša


Ljudje so vedno manj optimistični, je pokazala tokratna meritev. Indeks optimizma je za kar 19 točk nižji (69) v primerjavi z dvema tednoma prej.
Optimizem vedno bolj pada. Foto: Valicon
Optimizem vedno bolj pada. Foto: Valicon

Po krajšem obdobju izboljšanja je spet slabša ocena situacije glede na stanje pred epidemijo. Tokratna izmerjena vrednost razlike med deležem prebivalcev, ki so mnenja, da je njihovo življenje »boljše« ali »precej boljše« in deležem teh, ki so mnenja, da je »slabše« ali »precej slabše«, je namreč -40.
Anketiranci so mnenja da se je kakovost življenja poslabšala. Foto: Valicon
Anketiranci so mnenja da se je kakovost življenja poslabšala. Foto: Valicon

Boljšo vrednost pa je v primerjavi s prejšnjo meritvijo, pokazal indeks potrošnje. Indeks, ki ponazarja razliko med pričakovanim in dejanskim povečanjem oziroma znižanjem, je pristal na stopnji -10.

Po drugi strani pa je slabšo vrednost pokazal indeks finančnega stanja, ki ponazarja razliko med aktualnim in pričakovanim izboljšanjem oziroma poslabšanjem. Enako kot konec maja je pristal na ravni 6, kar pa glede na rezultate prejšnjega leta ne predstavlja drastičnega poslabšanja.
image_alt
Namesto s cepivom, s tableto nad covid-19

Namera cepljenja ostaja enaka


Namera cepljenja se glede na rezultat tokratne meritve še vedno giblje okrog 60 odstotkov. Delež cepljenih je, enako kot na prejšnjih meritvah, malce višji, čeprav je skok manj opazen kot v zadnjem mesecu. 6 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da se bodo zagotovo cepili (prejšnjič 8 %), zmanjšal pa se je delež teh, ki se verjetno ne bodo cepili (iz 19 % je padel na 17 %). Verjetno se bo cepilo 8 odstotkov vprašanih, hkrati pa je 22 odstotkov odločenih, da se ne bodo.
Namera cepljenja ostaja približno enaka. Foto: Valicon
Namera cepljenja ostaja približno enaka. Foto: Valicon

Nekoliko nižja kot pred dvema tednoma je tudi stopnja precepljenosti. Minimalno dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji med 18 in 75 let je iz 68 padla na 66 odstotkov, maksimalno dosegljiva stopnja pa iz 80 na 78 odstotkov.

___________
Vir: Raziskava #Novanormalnost, 25.-27. junij 2021, n=524; Valicon.

Več iz rubrike