Namesto s cepivom, s tableto nad covid-19

Kot je povedal izvršni direktor Družbe Pfizer, Albert Bourl, bi bila lahko nova tableta za zdravljenje covida, na voljo že konec leta.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Diego Vara 
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Diego Vara 

Ameriški farmacevtski gigant, ki je skupaj z nemškim proizvajalcem zdravil BioNTech, razvil prvo odobreno cepivo proti covidu-19, naj bi razvil tableto, ki bi omogočila zdravljenje covida kar doma.
 
Tableta je namenjena zdravljenju simptomov covida-19, na voljo pa naj bi bila do konca tega leta. Zdravilo bi lahko bilo alternativa ostalim načinom zdravljenja za to bolezen. Z uporabo tablete bi bilo okuženim veliko prihranjenega, saj za zdravljenje ne bi potrebovali bolnišnice, ampak bi se lahko zdravili kar doma, obljublja Pfizer. S tem pa bi se močno zmanjšala tudi obremenjenost bolnišnic in zdravstvenih delavcev, si prizadevajo v podjetju.

image_alt
Avstrija, država močno obdavčenih in padajočih plač

Zdravilo za zdaj še v fazi testiranja

 
Klinično testiranje novega zdravila je Pfizer začel marca, na voljo pa bi lahko bilo že do konca leta. Kot je dejal Bourla, v Belgiji in v Združenih državah Amerike že potekajo testiranja na prostovoljcih. Za zdaj so rezultati zelo obetajoči, in če bo šlo tako naprej, se lahko decembra začne distribucija zdravila po ZDA, so za CNBC pojasnili v podjetju.
 

Je lahko novo zdravilo uspešno v boju proti novim sevom?

 
FOTO: REUTERS/Marko Djurica
FOTO: REUTERS/Marko Djurica
Pfizerjevo eksperimentalno zdravilo je namenjeno za zdravljenje prvih znakov okužbe z virusom, ki povzroča covid-19. Zdravilo spada v skupino zaviralcev proteaz, deluje pa tako, da blokira encim, ki igra ključno vlogo pri zaviranju razmnoževanja virusa. Zaviralci proteaz se uporabljajo tudi za zdravljenje drugih virusnih obolenj, kot sta HIV in hepatitis C. Kot je za CNBC še povedal Bourla, bi zdravilo lahko bilo uspešno tudi v boju proti ostalim sevom virusa Sars-Cov-2, ki nam grozijo v prihodnosti.
 

Pomemben korak na področju cepiv?

 
Študije so pokazale, da je Pfizerjevo cepivo visoko uspešno, zato je slednji zaprosil FDA (ameriška uprava za prehrano in zdravila) za dovoljenje, da razširi uporabo cepiva pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let. Trenutno sicer poteka še testiranje cepiva pri otrocih, ki so stari od 6 mesecev do 11 let.
 
Večina strokovnjakov za nalezljive bolezni je prepričanih, da je cepljenje otrok ključno, če želimo odpraviti pandemijo koronavirusa. Mnogi pa se sprašujejo, kaj bo s cepljenjem, ko pride v uporabo novo zdravilo – tableta, ki bo zdravila simptome okužbe s covidom-19. Strokovnjaki na to odgovarjajo, da se je treba zavedati, da je med oralnim zdravilom za covid-19 in cepivom velika razlika. Cepivo je bilo razvito z namenom, da prepreči bolezen, ali pa vsaj omili njen potek. Tableta pa je namenjena zdravljenju prvih znakov okužbe z omenjenim virusom.
 
image_alt
Britanska kovnica presenetila z zlatnikom, vrednim 10 tisoč funtov

Ameriški farmacevtski gigant je s predstavitvijo nove tablete navrgel novo kost za glodanje vsem skeptikom, ki se sprašujejo, ali je cepljenje sploh smiselno. Kot za zdaj kaže, bo cepljenje potrebno tudi v prihodnosti, saj novi sevi zahtevajo ponovitvene doze. Če bo novo oralno zdravilo uspešno v boju tudi proti novim različicam virusa Sars-Cov-2, pa za zdaj, vsaj tako pravijo strokovnjaki, še ne morejo napovedati.
 
 
 

Več iz rubrike