Britanska kovnica presenetila z zlatnikom, vrednim 10 tisoč funtov

Britanska kovnica Royal Mint je ponovno presenetila in izdala največji kovanec do zdaj, vreden kar 10 tisoč funtov.
Fotografija: FOTO: ROYAL MINT
Odpri galerijo
FOTO: ROYAL MINT

2. junija 1953 je bil svet priča spektakularnemu dogodku – kronanju nove britanske kraljice. Temu dogodku na čast, so prostor v Westminstrski opatiji opremili z desetimi kipi heraldičnih zveri. Slednji so bili del svečane častne straže. Kraljevi zavetniki, črpani iz britanske zgodovine, so bili skrbno izbrani, z namenom, da predstavijo legitimnost zakonitega prestolonaslednika.

Britanska kovnica Royal Mint je leta 2017 v zbirki kovancev Queen's Beasts predstavila zgodovino in simboliko vsakega od teh bitij, začenši z angleškim levom. Še posebej veliko zanimanje je pritegnil valižanski zmaj, ki je bil predstavljen na zlatih kovancih za eno unčo in četrt unče ter na srebrnih kovancih za dve unči. Oblikovalka Jody Clark je takrat dejala, da je z obliko želela izpostaviti moči vsake od teh zveri. 

image_alt
Italijanski Robinson Crusoe po 30 letih izgnan s samotnega otoka

Zaključek zbirke bo okronal poseben zlatnik


Finalni del te spominske zbirke označuje prav zadnji kovanec, ki združuje vseh deset kronanih zveri na enem dizajnu. Zlati kovanec, ki ga krasijo lev, sokol, hrt, zmaj, samorog, konj, grifon, bik in kozorog, je vreden kar 10 tisoč funtov. 

Spomnimo, da je zbirka postala zelo priljubljena takoj ob prvi predstavitvi zveri, zato je njen zaključek presenetil mnoge zbiratelje. 

FOTO: ROYAL MINT
FOTO: ROYAL MINT


Zlati kovanec, ki predstavlja vrh zbirke kronanih zveri, je velik 20 centimetrov, tehta pa dobrih 10 kilogramov. Izkušeni kovači so ga izdelovali kar 400 ur, v to pa so vključeni tudi štirje dnevi poliranja. Pri delu so uporabili tradicionalne veščine in inovativne tehnologije. Po besedah Clare Maclennan, direktorice divizije, ta kovanec predstavlja nov standard kovanja, ki združuje stoletja stare tehnike in inovativno tehnologijo. Skupaj tako ustvarja edinstveno in lepo umetniško delo.
 

Stara modrost v novi tehnologiji


Kovanec je poseben prav zato, ker uprizarja vseh deset zveri, ki so bile kot kip del častne straže na poti kraljičinega kronanja. Dizajn so v kovanec vrezali z gravurnimi stroji v kraljevi kovnici Llantrisant. Mojster orodjar je nato kovanec ročno obdelal in tako odstranil vse sledi strojne tehnike rezanja. Na koncu je bilo treba kovanec še spolirati. Da je kovanec obdržal svojo strukturo, so ga lasersko zamrznili.

Z uporabo starih tehnik, ki se prepletajo z novejšo tehnologijo, so kovancu dvignili vrednost na 10 tisoč funtov. Zlata različica ni na voljo v prosti prodaji, vendar je zlatnik na voljo po predhodnem naročilu. Trenutno še ni znana količina zbirateljskih kovancev, ki bo pristala na trgu. 

image_alt
Hrvati v avtomobilu s slovensko registracijo odkrili bogastvo fosilov

Zlatnik privlačen za zbiratelje, a tudi za tatove


Tako cena kot posebna zgodba kovanca sta dovolj privlačni, da bi se lahko ponovil eden najpredrznejših ropov v zgodovini numizmatike. Leta 2017 so namreč iz berlinskega muzeja tatovi odnesli 100 kilogramov težak zlat kovanec, vreden štiri milijone evrov. Iznajdljivim roparjem je uspelo kovanec odnesli v pičlih 16 minutah. Na koncu pa so ga odpeljali kar s samokolnico.
 

Več iz rubrike