V Britaniji se je začelo testiranje revolucionarnega cepiva proti raku

Raziskovalci iz Velike Britanije so začeli testirati novo cepivo, katerega namen je izkoristiti imunski sistem bolnikov za boj proti raku.
Fotografija: V veliki Britaniji so začeli s testiranjem revolucionarnega cepiva proti raku glave in vratu. Foto: Blaz Samec/Delo
Odpri galerijo
V veliki Britaniji so začeli s testiranjem revolucionarnega cepiva proti raku glave in vratu. Foto: Blaz Samec/Delo

Skupina raziskovalcev iz centra za zdravljenje raka v Liverpoolu je začela testiranje novega cepiva proti raku. Cepivo naj bi bilo prilagojeno rakavim obolenjem vsakega posameznika, pozornost pa znanstveniki posvečajo predvsem t. i. raku glave in vratu. Kot pravijo na ljubljanskem onkološkem inštitutu, gre pri slednjem za heterogeno skupino bolezni, v katero sodijo različni raki s področja glave in vratu: ustnic, ustne votline, žrela, grla, nosne votline, obnosnih votlin, žlez slinavk in vratu. 
image_alt
FDA opozarja: cepivo proti covidu-19 lahko povzroči vnetje srca

Rak glave in vratu predstavlja približno pet odstotkov vseh rakov in se glede na svojo pogostost pojavljanja uvršča na šesto mesto, piše na strani Inštituta. Incidenca pojavljanja v Sloveniji je v zadnjih letih stabilna – za rakom glave in vratu vsako leto pri nas na novo zboli približno 442 ljudi. 
Za rakom glave in vratu vsako leto pri nas na novo zboli približno 442 ljudi. Foto: JOZE SUHADOLNIK/Delo
Za rakom glave in vratu vsako leto pri nas na novo zboli približno 442 ljudi. Foto: JOZE SUHADOLNIK/Delo

Rak glave in vratu ima tudi značilno pojavljanje glede na spol (trikrat pogosteje se pojavlja pri moških), starost (najpogosteje se pojavlja med 50. in 70. letom), krajevno umeščenost (določene oblike so mnogo pogosteje pojavljajo na posameznih območjih) in socio-ekonomski status. Tovrstno bolezen je zelo težko zdraviti, so enotni zdravniki, hkrati pa obstaja velika možnost, da se tudi po uspešnem zdravljenju, bolezen vrne. 
 

Več različnih vrst genskih mutacij


Kot poročajo britanski mediji, naj bi pri testiranju sodelovalo 30 pacientov, ki so že zaključili zdravljenje zaradi napredovalega, a še vedno operativnega HPV negativnega ploščatoceličnega karcinoma glave in vratu. 
image_alt
Za cepljenje proti covidu-19 se ponujajo različne nagrade

Ta oblika raka ima visoko stopnjo ponovitve, zanj pa je značilno, da lahko vključuje več različnih vrst genskih mutacij, ki povzročijo nastanek novih beljakovin – neoantigenov, ki se med bolniki zelo razlikujejo. 
 

Cilj testiranja je izdelovati individualna terapevtska cepiva 


Personalizirana oblika imunoterapije je zasnovana tako, da sproži odziv imunskega sistema na novi antigen, ki je posledica genske mutacije.
 
Znano je, da tehnologija cepiv zelo učinkovito deluje na prebujanje imunskega sistema, je dejal glavni raziskovalec, onkolog in profesor imunske onkologije na univerzi v Liverpoolu, Christian Ottensmeier
image_alt
Raziskava: Kakovost življenja slabša; ljudje vse bolj pesimistični

»Zdravljenje bo prilagojeno za vsakega pacienta posebej, in sicer tako, da se njihovi neoantigeni spremenijo v učinkovito zdravljenje«, je prepričan.


Nov pristop, nova pravila igre 


»Zadnjih 15 let smo delali na tej imunoterapiji, zdaj pa je končno prišel čas, da lahko začnemo klinična testiranja,« je navdušeno napovedal Ottensmeier. »Prepričani smo, da bomo lahko dokazali vrednost individualnega pristopa v boju proti raku glave in vratu in prihodnje rezultate izkoristili tudi za druge tumorje,« je pripomnil dr. Maud Brandely, glavni zdravnik biofarmacevtskega podjetja Transgene, ki izdeluje cepiva. 
Strokovnjaki so prepričani - ne glede na to, da je cepivo šele v prvi fazi testiranja – da bi lahko novi pristop močno spremenil igro pri zdravljenju napredovalega raka glave in vratu. Foto: Shutterstock
Strokovnjaki so prepričani - ne glede na to, da je cepivo šele v prvi fazi testiranja – da bi lahko novi pristop močno spremenil igro pri zdravljenju napredovalega raka glave in vratu. Foto: Shutterstock

Ottensmeier je sicer – ne glede na to, da je cepivo šele v prvi fazi testiranja – prepričan, da bi lahko novi pristop močno spremenil igro pri zdravljenju napredovalega raka glave in vratu. Ob tem Andy Pettitt, direktor inštituta za raziskave raka v Liverpoolu, izpostavlja, da gre za pomembno klinično testiranje bolezni, ki je povezana tudi s socialno ekonomsko stisko. Nove ugotovitve bodo zelo pomembne za številne bolnike, so prepričani strokovnjaki. 

Več iz rubrike