FDA opozarja: cepivo proti covidu-19 lahko povzroči vnetje srca

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) opozarja na tveganja, ki jih lahko prinese cepljenje s cepivi Pfizer in Moderna proti covidu-19.
Fotografija: FDA uradno potrdila povezavo med cepljenjem in srčnim vnetjem. Foto: Dado Ruvic/ REUTERS
Odpri galerijo
FDA uradno potrdila povezavo med cepljenjem in srčnim vnetjem. Foto: Dado Ruvic/ REUTERS

Odbor za oceno tveganja na področju farmakovigilance (PRAC) je že aprila po prvem pojavu miokarditisa po cepljenju s cepivom Comirnaty v Izraelu začel preiskavo o povezanosti cepiva s srčnim vnetjem.  

Pred nekaj dnevi pa je FDA potrdila, da lahko tudi zadnja cepiva Moderne in Pfizerja povzročita miokarditis in perikarditis. Kot poroča CNBC, so se pri ljudeh, ki so prejeli cepivo proti covidu-19 omenjenih proizvajalcev, v 1200 primerih pojavile srčne okužbe, in to predvsem pri mlajših od 30 let. Od tega je bilo kar 309 hospitalizacij. 

image_alt
Nova študija trdi, da covid-19 ni naravnega izvora

Strokovnjaki se strinjajo, da obstaja povezava  

 
Svetovalni odbor za imunizacijske prakse (ACIP) in Center za nalezljive bolezni (CDC) sta se nedavno sestala, da bi razpravljala o stranskih učinkih po cepljenju s cepivi proti covidu-19. Po ugotovitvah so strokovnjaki zaključili, da so cepiva res povzročila srčna vnetja. FDA je po zaključeni razpravi odločila, da spremeni informativne liste cepiv. 

Opozorilo dodali za vsako cepivo 

 
Da bi čim prej ukrepali, je FDA v petek na informativne liste dodala opozorilo, da po cepljenju s cepivom Pfizer in Moderna obstaja tveganje za srčno vnetje. FDA je spremenila informativni list za vsako cepivo in vanj vključila opozorilo glede tveganja za srčno vnetje. 

image_alt
Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Poleg opozorila, da lahko cepivo povzroči vnetje srčne mišice, pa naj bi na opozorilu pisalo tudi, da morajo cepljeni takoj poiskati zdravniško pomoč, če imajo po cepljenju bolečine v prsih, težko dihajo, ali imajo občutek razbijanja srca.  

Varnostni ukrepi naj bi preprečili neželene stranske učinke, za katere sicer strokovnjaki menijo, da so le v blagi obliki. »Koristi cepljenja prevladajo tveganje za pojav stranskih učinkov,« je povedala Janet Woodcock, pooblaščenka FDA. 
image_alt
Namesto s cepivom, s tableto nad covid-19

Z oceno primerov bodo nadaljevali 

 
Miokarditis je vnetje srčne mišice, perikarditis pa vnetje srčne membrane. Pri obojem gre za vnetni bolezni srca, ki se lahko pojavita po okužbah ali imunskih boleznih. Evropska medicinska agencija (EMA) je nedavno poročala, da odbor za oceno tveganja na področju farmakovigilance (PRAC) nadaljuje oceno primerov miokarditisa in perikarditisa, ki naj bi se pojavili po cepljenju s cepivom proti covidu-19. 
Strokovnjaki obljubljajo, da bodo budno spremljali vse stranske učinke. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
Strokovnjaki obljubljajo, da bodo budno spremljali vse stranske učinke. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

»Gre za blag stranski učinek« 

 
Pfizerjevo cepivo proti covidu-19 je bilo sicer nedavno v Ameriki odobreno za uporabo pri 12-letnikih. Zaenkrat o pojavu stranskih učinkov pri tako mladih še ne poročajo. So pa tako pri Pfizerju, kot pri Moderni obljubili, da bodo vse stranske učinke vzeli resno. Zaenkrat pa so mnenja, da so srčna vnetja le blag in redek pojav po cepljenju. 
image_alt
Za cepljenje proti covidu-19 se ponujajo različne nagrade

Delnice padle 

 
Po uradni izjavi o možni povezavi med cepljenjem in srčnim vnetjem, je delnica Moderne padla za 4,2-odstotka, delnica Pfizerja pa za 1,4-odstotka. Obe družbi poudarjata, da je korist cepljenja večja kot tveganje za pojav stranskega učinka, hkrati pa pozivata k cepljenju vse, ki so starejši od 12 let.  

Več iz rubrike